Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co przywozicie z Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 28.01.2024 15:33

Ja osobiście żłopię Jamnicę Sensation limeta/kiwano - pyszne chemia, trochę smakuje mydłem, ale zawsze targam zgrzewkę do chałupy :zeby:

I jeszcze Cappy pomarańczowy z cząstkami owoców.

No i tradycyjnie jedną paczkę papierosów - ostatniego wypalam zawsze na dzień przed kolejnym wyjazdem. W tym roku te 20 sztuk muszę rozłożyć na 24 miesiące, gdyż musimy odpuścić Chorwację :faja:
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 08.05.2024 16:58

stachan napisał(a):Ja osobiście żłopię Jamnicę Sensation limeta/kiwano - pyszne chemia, trochę smakuje mydłem, ale zawsze targam zgrzewkę do chałupy :zeby:

I jeszcze Cappy pomarańczowy z cząstkami owoców.

No i tradycyjnie jedną paczkę papierosów - ostatniego wypalam zawsze na dzień przed kolejnym wyjazdem. W tym roku te 20 sztuk muszę rozłożyć na 24 miesiące, gdyż musimy odpuścić Chorwację :faja:

Ale że smakują inaczej papierosy ? czy taki szacun i wspomnienia CRO ?

:)
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 08.05.2024 17:06

W zeszłym roku :
- wina domowe, likiery , rakiję , dla brata Ożujsko 2l. w plastiku :) ,
- od gospodarzy na wyjazd 2 butelki ich wina
- czosnek (kupiliśmy na festynie lokalnych wyrobów w BaskaVoda który jest w 2 połowie czerwca) , w tym roku kupimy więcej czosnku bo był zdatny ponad 6 m-cy w przeciwieństwie do tych naszych sklepowych .

no i przysłali mi mandat z HU na 30000 HUF :(

:) pozdrav
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 08.05.2024 19:15

Prošek i magnesiki. Niestety w zeszłym roku nie kupiłem winka i w barku została ostatnia butelka.
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 08.05.2024 19:26

empire13 napisał(a):Prošek i magnesiki. Niestety w zeszłym roku nie kupiłem winka i w barku została ostatnia butelka.

No tak magnesiki obowiązek co roku :) u nas też

w zeszłym roku jeszcze Żona żółwia przywiozła :) takiego z kokosa zrobionego co głową kiwa :)

a ponieważ nasi gospodarze mieli żółwie w ogródku to chcieliśmy kupić prawdziwego po powrocie , ale jeszcze na szczęście umarł temat , zobaczymy po tym wyjeździe bo jedziemy do tych samych gospodarzy :)
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 09.05.2024 08:52

stachan napisał(a):Ja osobiście żłopię Jamnicę Sensation limeta/kiwano - pyszne chemia, trochę smakuje mydłem, ale zawsze targam zgrzewkę do chałupy

O to to to!!! Smak wakacji! Pyszna chemia i przede wszystkim mocno gazowana :-) . Również bardzo lubię i nie spotkałem się z niczym podobnym w Polsce.

Ja od dłuższego nie przywożę sobie nic, oprócz magnesów. Albo z moimi kubłami smakowymi coś nie tak, albo może już starczy niedowład smaku mnie dopadł, bo ani Ożujsko, ani Sensation, ani nawet Dingać nie smakuje tak jak w Chorwacji. Upał, aromat lawendy i lasu sosnowego powoduje, że te smaki są wyjątkowe, ale tylko tam na miejscu i czekam na nie cierpliwie (albo i niecierpliwie) cały rok :-) .
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 09.05.2024 11:41

A i jeszcze piwo bzowe. Chyba ozujsko. Żonie smakuje. Dla mnie jako lemoniada też może być ;)
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 09.05.2024 11:59

empire13 napisał(a):A i jeszcze piwo bzowe. Chyba ozujsko. Żonie smakuje. Dla mnie jako lemoniada też może być ;)

Kiedyś wieźliśmy z Pagu parę worków drewna grillowego z winorośli. Było w Plodine w promocji za grosze. No i Ożujsko w dużych 2-litrowych butelkach, dla młodego i jego kolegów. Z racji nazwy i pojemności było kultowe wśród młodzieży ;)
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 09.05.2024 13:51

Karlovacko Radler Crni Limun :D i wino Prośek. Z win biały Posip też jest bardzo dobry ale nie wszystkie. Czerwone jest tragedia
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.05.2024 13:53

LUKASQ napisał(a):Czerwone jest tragedia

Jakie ?
I dla kogo ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.05.2024 14:02

Przede wszystkim Cedevite pomarańczową, chociaż nie ma już większego problemu z zakupem jej w Polsce.
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 09.05.2024 14:03

kaeres napisał(a):
LUKASQ napisał(a):Czerwone jest tragedia

Jakie ?
I dla kogo ?

Nie pamiętam nazw ale próbowaliśmy 4 różnych wszystkie z Peljeśac i wszystkie 4 tragedia. Praktycznie nie do wypicia
Za to z Pośip-ów chyba tylko raz było kiepskie a wszystkie inne bardzo fajne. Tylko były trochę droższe niż czerwone
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 10.05.2024 16:09

Zawsze rakiję i kilka innych zrobionych na bazie rakiji, wiśniówkę, oliwę, wino białe i czerwone, arbuza, wodę, sululenty i pewnie kilka innych rzeczy :).
Dlaczego tak dużo? - lubię przedłużyć smaki i zapach wakacji (a raczej urlopu) :)
Aby nie było - alkohole mocne kończę pić gdzieś koło kwietnia :), ale wino, owoce, woda, najpóźniej 2 tyg. po przyjeździe :)
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 10.05.2024 18:29

A pytanko w drugą stronę, pewnie jest gdzieś taki temat , ale większość tematów umarło :

Co ewentualnie kupujecie gospodarzom ?

bo ja kilka x przywiozłem dla gospodarzy piwo Żywiec i jakieś kolorowe nasze wódki
- bo to akurat moi znajomi Chorwaci proszą mnie jak się z nimi spotykam po drodze , albo zatrzymuje na nocleg u nich w drodze na południe, mieszkali w PL kilka lat i cenią nasze piwo i nasze wódki :)

, dlatego pomyślałem że gospodarzom na miejscu docelowym też się spodoba , przy wyjeździe dali mi ostatnio 3 butelki swojskiego wina - było pyszne.

a co Wy przywozicie ? może jakiś fajny pomysł zdradzicie ?

p.s. ja przywożę jeszcze kalendarz z BaśkiVody , w IT zawsze są free dla turystów i mamy chociaż na 6 m-cy piękny kalendarz
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 10.05.2024 20:52

co ja przywożę z Cro ?

ile razy byłem tyle razy
przywiozłem super wspomnienia,
o mojej gospodyni Mitsi choć my na nią mówimy Maryja,
o pogodzie,towarzystwie,widokach,jedzeniu,
generalnie o pobycie,
i co roku ,
o najlepszym pobycie,
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Co przywozicie z Cro? - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone