Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co przywozicie z Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 05.01.2021 13:34

olek111 napisał(a):
Bravik napisał(a):Np. coś takiego. Własnoręczny urobek z dna Jadranu, muszle wygrzebane na plażach przez żonkę.

Czym zalane ?

Czym co zrobione?
olek111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olek111 » 05.01.2021 13:45

Bravik napisał(a):
olek111 napisał(a):
Bravik napisał(a):Np. coś takiego. Własnoręczny urobek z dna Jadranu, muszle wygrzebane na plażach przez żonkę.

Czym zalane ?

Czym co zrobione?

Na zdjęciu jeżowce w słoiku wyglądają jakby były zalane jakąś cieczą. Czy to tylko złudzenie ?
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 05.01.2021 13:58

olek111 napisał(a):Na zdjęciu jeżowce w słoiku wyglądają jakby były zalane jakąś cieczą. Czy to tylko złudzenie ?

Tak, to tylko złudzenie. Może przez to, że skorupy mają dość żywe kolory. :wink:
Ostatnio edytowano 10.01.2021 17:51 przez Bravik, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.01.2021 15:31

Ja już słoi nie tworzę, za dużo tego już mam... Mam też słoje bałtyckie i włoskie :D
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 09.02.2021 23:16

Ja mandat przywiozłem. Dokładnie sam przyszedł 3 tygodnie po urlopie jako pamiątka z Wiednia.
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 13.02.2021 12:40

Generalnie zawsze był dylemat co wziąć bo jak dotąd lataliśmy samolotem. No i wiadomo, a to ograniczenia wagowe, a to ograniczenia co do ilości butelek itd. Sporo nas takie szacowanie kosztowało w Grecji. Kiedy wzięliśmy 2 baniaki oliwy za dużo, co finalnie skończyło się dopłatą do bagażu 50€. Tym razem jedziemy autem i plan jest taki aby zabrać: oliwę, rakiję, wino (tu polecam w Makarskiej małą winiarnię na ul. Zagrebackiej) mają świetne crno. Wiadomo, tona kamyszków i muszelek też się znajdzie ale to już robota dla synka 7yo. :papa:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 14.02.2021 19:34

Tak prawdę mówiąc to nic nie przywożę. Rakija jak Rakija, Oliwa też bo jeśli już i to dobrej jakości to winna być z jesiennych zbiorów. Po kilku miesiącach jej jakość jest taka sama jak w Biedronce. Ajwar mam w kraju więc co mam przywozić za wyjątkiem wrażeń.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 14.02.2021 19:46

150306680_474913187053353_2971510382221407119_n.jpg

My przywozimy zestawy przypraw, najczęściej różne sole, które używamy w kuchni przez cały rok...do tego oliwa i wino z winnicy naszego gospodarza
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.02.2021 19:57

Ural napisał(a):Tak prawdę mówiąc to nic nie przywożę.
No i znowu zaglądasz do mojego bagażnika :mrgreen: Wino chorwackie generalnie mi nie smakuje, sporadycznie trafię czerwone, które choć trochę jest słodkie, ale w domu już nie smakuje, więc tylko na miejscu spożywam,i to niewiele. Zdecydowanie wolę włoskie czy greckie. Oliwa chorwacka jest dla mnie za gorzka, zdecydowanie wygrywa u mnie grecka. Oliwki chorwackie są dobre, ale do greckich kalamata im daleko, też nie przywożę. Jedynie co jak się uda to liść laurowy prostko z krzaka i we wrześniu trochę fig.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 14.02.2021 20:33

Rozumiem Piekara, że liść laurowy zerwany z krzaka to tak cichaczem :D
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 14.02.2021 20:40

Zona podpowiada, ze przywozimy również krem do rąk zrobiony z smilje, nasza gospodyni sama wyrabia oraz rozmaryn z ich podwóreczka:)
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 15.02.2021 11:51

O właśnie, liść laurowy. Makłowicz zawsze polecał przywieźć świeży. To rośnie jakoś dziko? Czy trzeba będzie użyć umiejętności nabytych w latach 90` i uskutecznić tzw. "pachtę"?. :twisted: :mrgreen:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.02.2021 12:25

Inde napisał(a):(...) liść laurowy. (...) To rośnie jakoś dziko?
Na Mljecie były całe zagajniki laurowe. Dzikie.
Ale po co zrywać? W doniczce w domu też świetnie rośnie i wystarcza na jakieś... "4-5 rodzin" :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.02.2021 13:12

Drzewa laurowe - rośnie ich pełno przy bocznych drogach. Czasami po kilka sztuk. Zauważyłam, że coraz więcej jest opuszczonych zanuezdanych krzaków. Często pod domem właściciela także można spotkać krzew lub drzewo.

Do uprawy w PL trzeba mieć warunki, latem taras, ogród, a zimą mieć gdzie je ochronić przed mrozem, ale ze światłem i nizsza temp. U siebie miałam krzaczek przez kilka lat, ale niestety co chwilę musiałam walczyć z tarcznikami. Dopiero potem dowiedzialam się, że choroby lauru i robaki to efekt zbyt wysokiej temp w zimie. Nie powinna przekraczać +10,15st i doświetlenie konieczne. Zrywam jak jest okazja z dzikiego krzaku. A jako że odwiedzamy dzikie plaże zawsze jakiś krzaczek wypatrzę. :mrgreen:
wolffer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolffer » 15.02.2021 17:15

drzewka, to może nie (właśnie w związku z warunkami w PL :( ), ale co do liści laurowych zawsze nazbieram pełną reklamówkę i nawet wykorzystuję :D .
Chociaż co do drzewek próbuję przenieść na nasz grunt figi. Na razie jedna trzeci rok się trzyma :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Co przywozicie z Cro? - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies