Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co przywozicie z Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 29.08.2005 18:33

A ja przywożę zawsze dżem figowy i mam prośbę do wszystkich forumowiczów powracających - przywoźcie dżem figowy z Hr - absolutna rewelacja,bardzo miły prezent dla łasuchów jak ja. Miałem zgrzewkę przed 2 laty i już niestety zjadłem.Może ktoś ma jakąś hurtownię i zamówi do którejś z sieci marketów, jestem w stanie kupić dużą porcję :lol:
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 29.08.2005 19:16

Wiadzialam kiedys w sklepie konfiture figowa oraz dzem figowo - pomaranczowy firmy STOVIT. Nie mam pojecia, jak smakuja (bo jeszcze oryginalne zajadam :lol: ), ale wygladaja niezle. SMACZNEGO!!!
PS. Jak ktos kupi, niech da znac, czy dobre i czy podobne do chorwackich.
Pozdrawiam!!!
Obrazek
Obrazek
http://www.stovit.com.pl/
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 02.10.2005 15:28

Idę zaraz na spacer i może gdzieś znajdę jakieś przetwory z fig lub figopodobne jak kiedyś wyroby czekoladopodobne.Dam znać jak tylko znajdę.
Jo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo » 23.01.2006 09:18

Do tych wszystkich wspaniałych "różności" dla ciała i dla ducha :D dorzucę jeszcze gałązkę oliwną... taka namiastka gaju oliwnego...

Pozdrawaiam :D
jabu
Podróżnik
Ajvar

Nieprzeczytany postnapisał(a) jabu » 09.04.2006 21:39

Przywiozłem zeszłego roku
2 wina białe,
6 piw Karlovacko,
1 słoik Ajvar.
Żałuję że tak mało, ale niedługo lato ...
Wczoraj natrafiłem w sklepie na oryginalny AJVAR. Kupiliśmy z żoną duży słoik. Dzisiaj - w niedzielę - jest już prawie pusty. Przypomniał się nam smak i atmosfera wieczornych kolacji z grilowanym mięsem z przyprawą Ajvar i z winem. Odżyły miłe wspomnienia i atmosfera dalekiej Chorwacji. Koleny raz stwierdziliśmy, że wkrótce tam pojedziemy.
pozdrawiamy wszystkich CROmaniaków
Janusz :D
daro_
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro_ » 09.04.2006 21:54

Opalenizne i wspaniałe wspomnienia .Z materialnych rzeczy rakija i winko...Pozdrawiam
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 10.04.2006 10:10

A ja w tym roku nastawiam sie na skuteczne przywiezienie zaszczepek ziół. Świetnie ukorzenia się rozmaryn i tymianek.
Poza tym zapolujemy na małe pojemności do piwniczki z winami. Taka buteleczka 200 ml w sam raz do kolacji we dwoje.
Może w okolicach Dubrownika spotkam na dnie wymarzone skorupki jeżowców...;-)
zapominajka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zapominajka » 13.04.2006 13:10

Poza zachwytem, wspomnieniami na zimowe wieczory i opalenizną - marmury z wyspy Brac. Misy, miseczki, kielichy, cukiernice, lichtarze. Piękne i nawet w zimie ogrzewają dłonie. A może to wspomnienia dają tyle ciepła? Poza tym - cudowną oliwę do sałatek, nie do porównania z dostępną w Polsce. Koniecznie z małej tłoczni, a nie z chorwackiego supermaketu.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 13.04.2006 13:30

Witam. W zeszłym roku przywiozłem bratu karlovacko i ....................................................................................... skorpiona, którego zatłukliśmy w naszym pokoju.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 13.04.2006 14:03

Poza tym zapolujemy na małe pojemności do piwniczki z winami. Taka buteleczka 200 ml w sam raz do kolacji we dwoje.

???? dla Kapiszonka, chyba? :lol:
Ja (przedostatnim razem) przywiozłem do Polski 11 litrów białego wina... cieszyłem sięz niego całą drogę - na miejscu okazało się, że smakuje gorzej niż Sofia (Sophia, Soffia) :(
Taki urok wakacji - nie da się wyżyć na kreowaniu namiastek chorwacjopodobnych... k
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 13.04.2006 15:35

mama_Kapiszonka napisał(a):Może w okolicach Dubrownika spotkam na dnie wymarzone skorupki jeżowców...;-)[/color]

Naprawdę to Twoje marzenie? To Ci kilka sztuk odłożę i ususzę ;) Chyba, że chcesz je sama odławiać, ale jesienią same ląduja na plaży...
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 13.04.2006 17:02

Plumku, wezmę każdą ilość. Mam szklany pojemnik na nie. Jakieś 20 litrów... :lol:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 13.04.2006 19:48

mama_Kapiszonka napisał(a):Plumku, wezmę każdą ilość. Mam szklany pojemnik na nie. Jakieś 20 litrów... :lol:

Umowa stoi ;)
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 13.04.2006 19:48

Z Istrii w zeszłym roku przywiozłem:
- 6x0,75 rakiji - od 40 do 100 kun za flaszkę (najdroższa kupiona w sklepie z rakiją w Puli była najgorsza - najlepsza krzakówa kupiona na końcu limskiego kanału na straganach - z pod lady przy restauracji)
- zasuszona ryba nadymka 40 kuna w Poreciu
- z Istri miał też przyjechać ser krążek ok 0,5 kg za 110 kun - 2 szt. też kupione na w/w na straganie niestety niedotrwały do wyjazdu :wink: zresztą tak jak ser z truflami krążek fi ok 8 cm 4 cm gruby 175 kun - ten to nawet nie dojechał do apartamentu :oops:
- za to dojechały (część) skorup małży zjedzonych w/w restauracji porcja dla dwóch osób (ogromna micha) 170 kun
-dojechały niestety też kolce jeżowca na którego się nadziałem pierwszego dnia
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 13.04.2006 22:30

Krystof napisał(a):Ja (przedostatnim razem) przywiozłem do Polski 11 litrów białego wina... cieszyłem sięz niego całą drogę - na miejscu okazało się, że smakuje gorzej niż Sofia (Sophia, Soffia) :(
Taki urok wakacji - nie da się wyżyć na kreowaniu namiastek chorwacjopodobnych... k

Coś w tym jest... ja ostatnio też kupiłem dwie butelki wina, białego i czerwonego (chyba peljesac albo korculansko), na promocji w jakimś supermarkecie. Okazały się tak parszywe, że nawet do gotowania nikt nie chciał ;-) Jednak w tej cenie wolę hiszpańskie, a już Rioja w szczególności.

Z rzeczy przywiezionych z Cro najmilej wspominam pęczek lawendy, który ciągle jeździ pod lusterkiem :-) W tym roku znowu pojadę na Hvar, uroczyście złożę ususzoną lawendę i wymienię na nową ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Co przywozicie z Cro? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies