Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co przywozicie z Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 08.08.2005 09:16

Wino, koniecznie wino 8)
Alea
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alea » 08.08.2005 09:46

:D Ariano wcale , a wcale nie żartuję. pamiątki robiliśmy sami ( klej suszki muszelki lawenda kamienie szlifowane- fajna zabawa), geody wykulismy w górach, a skorupki to z dna morskiego na Hvarze.
Bardzo przyjemnie spedzilismy czas nie nudząc się.
pozdrawiam
Arjano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arjano » 08.08.2005 18:02

Haj!

Ja nie żartuję. Też wyrabiam sobie pamiątki "hand made" ze znalezionych skarbów...

Obrazek

Ale chodziło mi o te "amfory greckie odkute z dna na Hvarze"... :-(

TRAGEDIA...
BEZ - NA - DZIE- JA...

Powiem tak, no comments...

Widziałem je w muzeum w twierdzy w Hvarze. To Tobie je odebrali??? :-/

Myślę, że jak zabierzesz zasuszoną lawendę, cytrynkę, nawet kamyczek to wystarczy. Daj innym pokoleniom tez się nacieszyć tym, co tam zastałeś!
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 08.08.2005 18:18

Wspomienia,wspomnienia.Już minęły 2 tygodnie od powrotu,a ja jeszcze myślami jestem tam.Jeszcze w ub.roku przywoziłem prosek,ale przed wyjazdem znalazłem w Selgrosie trzy razy taniej.Może będę woził prosek do HR? :lol:
korkonka
Plażowicz
Co przyw....?

Nieprzeczytany postnapisał(a) korkonka » 08.08.2005 19:02

No zawsze pare różnych rozajów
Rakij
i,
liście laurowe
, które samemu można zerwać na polu i
wrzosy
, które suszymy i wkładamy w woreczki. :wink:

A poza tym niezapomniane przeżycia...
Alea
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alea » 09.08.2005 09:54

No cóż muszę się usprawiedliwić. kawałki Amfory zostały odkute przez moich współpodróżnych, ale jak tu sie dziwić archeologom - muszą grzebać w ziemi ( wodzie) nawet na wakacjach. Myślę,że wiedzieli co robią więc nie jest tak źle.
Arjano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arjano » 09.08.2005 17:05

Archeolodzy... Po studiach? Pogratulować...

Tacy jedni już rozszabrowali Egipt...
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 09.08.2005 18:55

Krzysiekm napisał(a):Mam pytanie do cromaniaków
Co przywizicie zawsze z wakacji w Cro?
Nie mam tu na myśli opalenizny,zdjeć,pamiątek,muszelek itp.
Chodzi mi o jakieś typowo chorwackie ulubione rzeczy,które przywozicie a inni dzięki Wam też mogą sobie przywieźć.

Wina(kilka butelek,na jesienne wspomnienia Chorwacji)
Oliwa z oliwek(chorwacka,jest b.droga i dlatego idzie do lepszych sałatek)
Ciasteczka z "Kraś-ia"

Kiedyś "Ajvar"-obecnie jest w każdym większym markecie,wiec już nie.

A ja wiozę MERLOTA/takie tam winko/albo crvak-a/tyż winko/ ostatnio 23 sztuki,ale szybko zeszło,więc wracam 20.08.05 koło TRIGORU-pozd
mario788
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario788 » 09.08.2005 19:15

Oczywiscie ze RAKIJA!!!
:lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.08.2005 21:01

PRZEDE WSZYSTKIM SIEBIE. CAŁYCH I ZDROWYCH!!!!
I ŻEBY TAK ZAWSZE POZOSTAŁO!!!!!!!!!!!!!!!!
CZEGO I WAM WSZYSTKIM ŻYCZĘ.
Alea
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alea » 10.08.2005 07:32

Aleś Ty sceptyczny. Od razu widzisz jak szarpią grabią i chowaja do swoich piwnic. Calkiem spokojnie po fachowemu podeszli do sprawy.
A w tym roku to jadę bez nich więc przywiozę tylko orechowicę i kamyczki.
Pozdrawiam
Arjano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arjano » 10.08.2005 16:21

No i wygrasz na tym w moich oczach! :-)
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 28.08.2005 07:50

Dżem figowy jest przepyszny - może jakiś fan tego dżemu podpowie mi gdzie w PL można kupić takowy. W HR są 3 rodzaje- z samych fig, figi z kakaom, figi z narancom(czyli z pomarańczą).Jestem głodny,jeszcze nie jadłem śniadania i mam ochotę na nieco słodyczy z HR.Może na forum jest jakiś właściciel hurtowni spożywczej i8 sprowadzi, zamawiam zgrzewkę dżemu.Jest w Hr drogi (coś ok.10 PLN) a może więcej,elegancko pakowany - na wieczku ozdobny papierek i karteczka z info,niestety zgubiłem.Proszę o pomoc,zgóry dziękuję. :wink:
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 28.08.2005 08:44

Witam. Jako że wczoraj wróciłem na swieżo mogę napisać jakie skarby przywiozłem z Cro. Otóż pełen słoik znalezionych muszelek mniejszych i większych, skorupke jeżowca, małą rozgwiazdę, torbę pełną fig i lekko niedojrzałych jeszcze granatów, 2 literki rakiji, półtora litra winka własnej roboty gospodarza, Juklishke (mniam) i oczywiście kilka buteleczek winka i prośka :) Aaaaa no i oczywiscie kuuuupę zdjeć i opalenizne (wszędzie :wink: :wink: :wink: )
ewa7770
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa7770 » 28.08.2005 16:04

Tomek O. napisał(a):Witam. Jako że wczoraj wróciłem na swieżo mogę napisać jakie skarby przywiozłem z Cro. Otóż pełen słoik znalezionych muszelek mniejszych i większych, skorupke jeżowca, małą rozgwiazdę, torbę pełną fig i lekko niedojrzałych jeszcze granatów, 2 literki rakiji, półtora litra winka własnej roboty gospodarza, Juklishke (mniam) i oczywiście kilka buteleczek winka i prośka :) Aaaaa no i oczywiscie kuuuupę zdjeć i opalenizne (wszędzie :wink: :wink: :wink: )

Witam
Przywiozlam dokladnie to samo co Tomek+ajvar,pozostalosci kolcow jezowca w piecie meza,zauroczenie Cro,cudowne wrazenia z pierwszego od wielu lat wyjazdu tylko z mezem[fajny jest taki drugi"miesiac miodowy"]
Wielkie dzieki forumowiczom,bo tak naprawde to dzieki temu co wyczytalam w postach ,zdecydowalismy sie jechac do Chorwacji.
Do tej pory uwazalam ze tylko poludnie Wloch moze mnie zachwycic a teraz wiem ze wszystkie nowosci sa fascynujace i to jest ich wielki urok.
Pozdrawiam
Ewa :papa: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Co przywozicie z Cro? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies