Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co przywozicie z Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dorato1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorato1 » 27.02.2015 23:09

A my przywozimy liście laurowe, robimy też "lovorove" sadzonki, mnóstwo nasionek (setki, a nawet tysiące) dziwaczka jalapa, ajvar duuuużo, oliwę liiitryyy, domaće trunki, super zdjęcia, super extra filmy rodzinne.
I takiego okropnego Robaka. I tak oto Robak, bakcyl "wstrętny" jest przez nas już połknięty :D Nie da się żyć bez Chorwacji.
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 27.02.2015 23:13

dorato1 napisał(a): I takiego okropnego Robaka. I tak oto Robak, bakcyl "wstrętny" jest przez nas już połknięty :D Nie da się żyć bez Chorwacji.

Też go kiedyś przywiozłam i we mnie siedzi 8)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.02.2015 07:00

yzedef napisał(a):A co robisz z tymi butelkami ? da się je zakapslować ? mam zestaw do robienia browca, nawet robiłem 2 razy ale średnio mi to smakowało.. może ci wypożyczyć ?:D tylko musisz mieć tak około 50 butelek szklanych 0,5l.
W temacie wątku, przywożę rakiję, oliwę i pierwszego roku trochę kamyczków do ogródka, aczkolwiek dalej leżą jeszcze nie zagospodarowane :)

Butelek po piwie nie zabraknie - dowiozę jak trzeba. Po co ci te kamyki - wyrzuć je do rowu. :hut:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 01.03.2015 23:22

darek1 napisał(a):
yzedef napisał(a):A co robisz z tymi butelkami ? da się je zakapslować ? mam zestaw do robienia browca, nawet robiłem 2 razy ale średnio mi to smakowało.. może ci wypożyczyć ?:D tylko musisz mieć tak około 50 butelek szklanych 0,5l.
W temacie wątku, przywożę rakiję, oliwę i pierwszego roku trochę kamyczków do ogródka, aczkolwiek dalej leżą jeszcze nie zagospodarowane :)

Butelek po piwie nie zabraknie - dowiozę jak trzeba. Po co ci te kamyki - wyrzuć je do rowu. :hut:

Nie mam rowu :), mogę wrzucić sąsiadowi do ogródka albo też dzieciakom latem naleje wody do basenu wrzucę kamyki i powiem że w tym rok będzie tylko taka chorwacja :D.
Butelek też mam od cholery bo miałem robić wszyscy mi zbierali a teraz muszę to wywieść :), jak chce ci się bawić to może spróbować zrobić swój z brewkita, mi to nie smakuje, wole coś też swojego jednak znacznie mocniejsze :D, na to już są inne butelki ;)
kokosanka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokosanka » 02.03.2015 15:01

Całą listę zakupów - co przywieźć z naszego pierwszego wyjazdu na Chorwację dzięki Wam już mam :wink: Mam tylko pytanie, być może głupie, ale wybaczcie - to będzie nasza pierwsza podróż do Chorwacji ;) - często w Waszych "pamiątkach" z wyjazdu pojawia się czosnek i cebula - powiedzcie mi - czym się różnią od dobrych, Polskich? :oops:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.03.2015 15:21

kokosanka napisał(a):Całą listę zakupów - co przywieźć z naszego pierwszego wyjazdu na Chorwację dzięki Wam już mam :wink: Mam tylko pytanie, być może głupie, ale wybaczcie - to będzie nasza pierwsza podróż do Chorwacji ;) - często w Waszych "pamiątkach" z wyjazdu pojawia się czosnek i cebula - powiedzcie mi - czym się różnią od dobrych, Polskich? :oops:

Czosnek od polskiego to niczym :) To czar wspomnień :) Z chińszczyzną to już co innego. Cebuli nigdy nie przywoziłem. W sumie to nie widzę potrzeby :) Chyba tylko dla zasady, że chorwacka. Czerwoną cebulę mają doskonałą, moim zdanie lepszą niż dostępną w PL. Przywieź sobie kapustę kiszoną w główkach :) U nas ciężko kupić a wychodzi z tego bardzo smaczna sarma :)
kokosanka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokosanka » 02.03.2015 15:31

Dzięki Bocian! :) Rozumiem, że taką kiszonkę to upoluję wszędzie tzn.na jakimś lokalnym targu?

Chiński czosnek staram się obchodzić z daleka, ale wiadomo - zimą polskiego się nie kupi. Tak czy siak na pewno na miejscu spróbuję tamtejszego i ocenię czy warto wciągnąć na listę zakupową razem z cebulą czerwoną ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.03.2015 15:37

Kapusty szukaj w marketach bo to jest zapakowana próżniowo kapusta w torebkach. Na przykład takie coś:
Obrazek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.03.2015 16:08

I pamietaj, że crveni luk to nasza biała cebula a bijeli luk to tam także nazwa czosnku :) Czerwona cebula to ljubičasti luk czyli fioletowa cebula :) :)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.03.2015 16:51

kokosanka napisał(a):... często w Waszych "pamiątkach" z wyjazdu pojawia się czosnek i cebula - powiedzcie mi - czym się różnią od dobrych, Polskich?

Czosnek nie różni się niczym. Natomiast z cebulą różnica jest wielka. Chorwacka biała cebula jest o wiele łagodniejsza niż ta kupowana w Polsce. Z chorwackimi pomidorami (takimi z ogródka od gospodyni) mógłbym się zajadać nią przez pół dnia. :)
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 02.03.2015 17:09

A ja mogłabym się zajadać białą papryką, ta sprzedawana w Polsce jest lekko gorzka lub bez smaku, a w Cro ma cudowny słodkawy smak :-) czosnek dla mnie taki sam, cebula czerwona pyszna, biała jest delikatniejsza niż nasza.

Ale te arbuzy...... życie za nie oddam!
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 02.03.2015 17:12

Arbuzy i figi...najpyszniejsze :)
kokosanka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokosanka » 02.03.2015 19:08

Bocian napisał(a):I pamietaj, że crveni luk to nasza biała cebula a bijeli luk to tam także nazwa czosnku :) Czerwona cebula to ljubičasti luk czyli fioletowa cebula :) :)

Ja to sobie zapiszę, bo raczej nie zapamiętam :P

Belluna napisał(a):Arbuzy i figi...najpyszniejsze :)

W czerwcu kiedy tam będziemy chyba za wcześnie :( Jadłam takie parę lat temu na Krymie - wygrzane na słońcu, słodkie - wyobrażam sobie, że te chorwackie takie właśnie są :oops: Ale chyba będę musiała się zadowolić zakupem tamtejszego dżemu z fig.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 02.03.2015 19:47

Przywożę kubki... uzbierała się mała kolekcja... hehe
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 02.03.2015 19:54

darek1 napisał(a):
karin74 napisał(a):Koniecznie musze w tym roku kupic miód lawendowy, nie próbowalam a w wszyscy zachwalają. Spróbujemy :-)

Taki sam jak wielokwiatowy czy rzepakowy.

Nie nakręcajcie się tak bo stajecie się śmieszni.

Chyba nie zrozumiałem. Ktoś jest śmieszny, że chce spróbować miodu lawendowego?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Co przywozicie z Cro? - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone