Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co przywozicie z Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 24.05.2014 19:13

Witam.
Ja z Cro. przywożę na pewno wiele fajnych wspomnień, dużo zdjęć , opaleniznę , Karlovacko. Rakije , Travarice , może jakiś olej z oliwek. W 2012roku przywiozłem również zegar z kamienia białego z Pućiśća na wyspie Brać. Co w tym roku przywiozę ? Może jakieś wino z półwyspu Peljesać, może jakąś pamiątkę z Mostaru.
Pozdrawiam.
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 24.05.2014 19:20

Ja przywiozłem sporo fajnych muszli które sam wynurkowałem, tysiące zdjęć, setki filmików, super wspomnienia, fajne kamienie. I nie wiem sam co jeszcze bo tyle tego było.
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 24.05.2014 19:41

A my przywozimy płyn do płukania tkanin"Ornel".
Super zapachy,szczególnie lawendowy. :o Sen w pościeli pachnącej Chorwacją jest dużo lepszy.
W tym roku tez kupimy tylko więcej,żeby wystarczyło do kolejnego wyjazdu. :papa:
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 24.05.2014 21:41

Zależy kto, co robi...
feri
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) feri » 03.06.2014 12:12

Fajnie was tak pod czytać, przynajmniej będę wiedzieć co w tym roku u nich sobie kupić :)
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 03.06.2014 12:43

Ja z Chorwacji oprócz Ožujska, Karlovačka, serów, travaricy, majonezu i innych produktów firmy Zvjezda, oliwek, oliwy, wina itp. przywożę też zgrzewkę wody Jamnica i Nestea Naranča. Nie przepadam za napojami, ale ten strasznie przypomina mi Chorwację. Zawsze na pierwszej stacji po wjeździe do Chorwacji kupuję sobie już małą butlę i czuję, że jestem "w domu" :) a Jamnicę zawsze pijemy do posiłku. Do dziś z zeszłorocznego wyjazdu została mi jedna butelka, którą otworzymy parę dni przed tegorocznym wyjazdem do Cro ;)
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 03.06.2014 12:53

mirasowski napisał(a): W 2012roku przywiozłem również zegar z kamienia białego z Pućiśća na wyspie Brać.

Apropos kamienia z wyspy Brač,ja przywiozłam sobie z niego bransoletkę .
zbychn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbychn » 03.06.2014 19:04

W zeszłym roku travarice, wino likierowane, oliwę z przyprawami i oczywiście zdjęcia, muszle, filmy i wspomnienia. :papa: :hut:
kreciki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kreciki » 04.06.2014 08:31

...oj można różne rzeczy przywozić.Ciepełko ,pełen relaks ,super atmosfera i dopada człowieka "głupawka wakacyjna".W Chorwacji przed restauracjami i w ogródkach mozna zobaczyc białe figurki osiołków z miejscem na donicę.Przywiozłam taką do Polski,syn jeszcze naciagnał nas u kamieniarza na żółwia.Co popatrze na to "cudo" w moim ogrodzie to cisnie mi się usmiech na twarzy,tym bardziej ,ze niewtajemniczeni myslą ,ze to figurka sarenki... :-D :smo:
asia_cro
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) asia_cro » 03.07.2014 12:20

Jadę w sierpniu do Chorwacji i właśnie dotarła do mnie informacja, że moi gospodarze odkąd Chorwacja weszła do Unii nie sprzedają już turystom domowej roboty wina czy oliwy z oliwek :(
Bardzo mnie to zasmuciło, bo zawsze przywoziłam mnóstwo takiej oliwy, jest dużo lepsza niż taka tradycyjna butelkowana ze sklepów...
Czy komuś coś wiadomo na ten temat?
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 03.07.2014 12:21

asia_cro napisał(a):Jadę w sierpniu do Chorwacji i właśnie dotarła do mnie informacja, że moi gospodarze odkąd Chorwacja weszła do Unii nie sprzedają już turystom domowej roboty wina czy oliwy z oliwek :(
Bardzo mnie to zasmuciło, bo zawsze przywoziłam mnóstwo takiej oliwy, jest dużo lepsza niż taka tradycyjna butelkowana ze sklepów...
Czy komuś coś wiadomo na ten temat?

oficjalnie pewnie nie sprzedają, ale po znajomości na pewno :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.07.2014 12:24

Znajomi niedawno wrócili z Cro i jako że ja w tym roku nie jadę przywieźli mi 2l oliwy. Nie było żadnego problemu z kupnem.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 03.07.2014 12:29

2 tygodnie temu wróciłem z Cro i nie było problemu kupić wino , rakiję czy oliwę domowej roboty.
Z winem i oliwą nawet handlarze stali na małym ryneczku w centrum Korculi.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.07.2014 14:46

a ja co roku wiozę słoiki z oliwkami z pestkami i ciasteczka figowe :D
mendoza1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mendoza1973 » 03.07.2014 16:17

Większość Chorwatów oficjalnie sprzedaje tylko oliwę a nieoficjalnie rakiję , wino i inne specjały :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Co przywozicie z Cro? - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone