Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co przywozicie z Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marlon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marlon » 30.06.2005 23:05

w jakiej cenie kupujecie Rakije / litr?
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 08.07.2005 14:35

:oops: Ja przywiozłam litr domowej śliwowicy za 30kun-bardzo dobra. Natomiast Rakija mi nie smakowała.
pozdr. Renata :) :D :D :D
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 08.07.2005 14:43

marlon napisał(a):w jakiej cenie kupujecie Rakije / litr?

Przeważnie mozna kupić 1 litr za ok 60-70 kun. Bardzo dobre są te o smaku gruszkowym i wiśniowym. Najlepsze rakije kupowaliśmy z rejonu Makarskiej, tam też był największy ich wybór. Pzdr. Jacek

Jeszcze jest likier gruszkowy jakim nas czestowano na fish-picnicu ...to nie rakija choc wygladalo podobnie, jest slabsze ok 3o % i okazalo sie ze maja to w sklepach - butla firmy Maraska ( jak te wisnie chorwackie) taka okragla, dekoracyjna to ok 70 kn za 0,75 l - pilam , polecam , nie wiedzialam czegos podobnego u nas.

Pozdr. A.
Ostatnio edytowano 08.07.2005 15:45 przez aneta_jacek, łącznie edytowano 1 raz
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 08.07.2005 15:31

Ja baaaardzo, baaardzo zadowoloną i opaloną żonę. Która wiezie z kolei szczepki roślin i sadzonki. Synowie - muszle znalezione na dnie Adriatyku. Wszyscy - różne lokalne gadżety. I - o tym już ktoś tu pisał - wspomnienia, wspomnienia...
gjarg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gjarg » 19.07.2005 22:39

pewnie nie jeden weneryka przytargał, ale kto tu sie przyzna :lol:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 19.07.2005 23:03

W tym roku wyjątkowo nie przywiozłem rakiji ale wino domowe kupione u gospodarza, w sklepie czerwone Peljesac, likier brzoskwiniowy Svatovski Kruskovac - pychota, piwka Ożujsko, Karlovacko, Zlatorog, Strudle s marmeladom wiśniową, kiwi i pomarańczową, lawendę, itd.......... dużo zdjęć, 5 godzin filmu, opaleniznę , miłe wspomnienia no i obietnicę powrotu za rok może dwa do HR. :wink:

Pozdrawiam
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 20.07.2005 07:50

W Omisiu na rynku kupowałem na rynku po 20-25 a w Vinotece w Porecu po 30. Na Kvarnerze chyba o Rakiji nie słyszeli bo jedyną widziałem w sklepie ale bradzo drogą.
Ania87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania87 » 20.07.2005 11:25

Rakiję + jakieś dobre winka :)
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 20.07.2005 17:24

Ser z rejon Plitvickich,

Vino - MORRO - bylo git- musze w tym, roku zrobic zapas :)

Pozdr
ML
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 20.07.2005 20:23

Martini2000 napisał(a):Ser z rejon Plitvickich,

Vino - MORRO - bylo git- musze w tym, roku zrobic zapas :)

Pozdr
ML

ale to chyba włoskie? :oops:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 21.07.2005 16:22

Łukasz napisał(a):Sam nie wiem jak to jest z tą solą.
Podobno morska jest lepsza od kopalnianej. Nie wiem jak jest naprawdę ale przywożę Chorwacką.

Oryginalną chorwacką sól, (w podobnym opakowaniu co widziałem w HR) można kupić w Krakowie na stoisku spożywczym w Jubilacie. :lol: :lol:
Jak wcześniej wspomniałem, tez ją przywiozłem. :wink:

Pozdrawiam
Rafi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi » 21.07.2005 16:54

A ja z pierwszego pobytu w Chorwacji przywiozlem "zywa" skale do akwarium, z drugiego przywiozlem troche zyjatek do tegoz akwarium, w tym piekna rozgwiazde, ktora cieszy oczy do dzis, oraz przywiozlem przepiekny obrus z medzugorje. Z ostatniego pobytu przywiozlem mnostwo Prsut-u,no i oczywiscie jakas skale i zyjatka w tym wezowidlo, ktore niestety juz dokonalo swojego zywota.
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 22.07.2005 13:30

[quote="Łukasz"]W Omisiu na rynku kupowałem na rynku po 20-25

Ja też, a jak chciałam w ładnej butelce to pod wejściem na "zamek" była taka konoba i tam kupowałam drożej bo za Rakiję 30/L, Orechowicę 35/L i Prosek 25/L. M.onika.
aniamik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniamik » 25.07.2005 09:51

wino, wino, wino i dla odmiany... PROSZEK:]
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 25.07.2005 10:02

podstawowe zakupy w Chorwacji: ;)
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Co przywozicie z Cro? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies