Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co przywozicie z Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2013 09:09

Ja przemycam To
Obrazek
to ObrazekObrazekObrazek
i jeszcze to Obrazek
to też Obrazek

i wszystko w dużych ilościach :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
forumka.nika
Odkrywca
Posty: 103
Dołączył(a): 06.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) forumka.nika » 25.07.2013 10:01

JackDaniels;) zgapiam w takim razie wino bo sie nie znam na chorwackich :D
a oliwe to bym chciała w takim baniaczku dużym
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8060
Dołączył(a): 20.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.07.2013 10:28

Ja co roku wożę oliwę, ale nie z targu, tylko od gospodarzy lub osób od których oni kupują. Zawsze 4 -5 litrów tak żeby na cały rok starczyło :wink: :mrgreen:
W tym roku, za namową forumowego kolegi :wink: przywiozłem jeszcze sól morską z Pagu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2013 10:50

Dalmatinski začin od Nadaliny:

luxor-nadalina-zacini-vrecica-dalmatinski-zacin.jpg

Mieszanka ziół do mięs, sałatek itp.
Dostępny wszędzie (Konzum, Studenac, itp.), występuje również w większych opakowaniach - szklanych.
Może służyć jako pourlopowy suvenir, mała rzecz a cieszy. :)

Bjelovarski slani sir (na zdjęciu po prawej):

Propisi-Europske-unije-za-prehrambene-proizvode-Feta-postala-slani-sir_ca_large.jpg

Jeszcze parę lat temu występował jako bjelovarska feta (po lewej).
Nam smakuje, ale rzecz gustu jak zawsze.
Oraz wymieniane wcześniej płynne (głównie) i stałe artykuły pierwszej potrzeby.
Pozdrav. :)
forumka.nika
Odkrywca
Posty: 103
Dołączył(a): 06.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) forumka.nika » 25.07.2013 10:56

No i widzę że lista rzeczy do przywiezienia zaczyna mi sie powiekszac ;)
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.07.2013 10:57

forumka.nika napisał(a):
Bocian napisał(a):
forumka.nika napisał(a):na pewno Ajwar i oliwe z oliwek grecka.

Przywozisz z Cro grecką oliwę?

dokladnie :D
poprzednim razem tak kupowalam
moze teraz chorwacka, ale ta grecka mi smakowała

Dla mnie to nieporozumienie.
forumka.nika
Odkrywca
Posty: 103
Dołączył(a): 06.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) forumka.nika » 25.07.2013 12:08

Uzasadnij
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2013 12:22

forumka.nika napisał(a):JackDaniels;) zgapiam w takim razie wino bo sie nie znam na chorwackich :D
a oliwe to bym chciała w takim baniaczku dużym

W Bricomarche mają takie gąsiory po kilkanaście złociszy :wink: idealne na wino,oliwę :oczko_usmiech:
Obrazek
:papa:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.07.2013 12:41

Na oliwę szkło musi być ciemne!!! Oliwa nie lubi światła.
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.07.2013 13:08

forumka.nika napisał(a):Uzasadnij

To tylko moje subiektywne zdanie. Oliwa chorwacka, ta z zaufanego i dobrego źródła, czyli oliwa z oliwek, prawdziwie domowa jest bardzo smaczna. Można ją dodawać do potraw albo jeść pieczywem, najlepiej z lepinją. Nie widzę powodu aby z kraju który ma tak doskonały produkt, przywozić produkt przemysłowy i to z Grecji. Tak jak z Cro nie przewożę Imiglikosa tylko Plavca i Dingača. Ze Slavoniji nie przywożę pršutu tylko kulen. I w konobach nie jem pizzy. Generalnie staram się znaleźć takie konoby gdzie jej nie ma w jelovniku :)
sam_fischer
Croentuzjasta
Posty: 214
Dołączył(a): 17.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 25.07.2013 13:14

Bocian napisał(a):
forumka.nika napisał(a):Uzasadnij

To tylko moje subiektywne zdanie. Oliwa chorwacka, ta z zaufanego i dobrego źródła, czyli oliwa z oliwek, prawdziwie domowa jest bardzo smaczna. Można ją dodawać do potraw albo jeść pieczywem, najlepiej z lepinją. Nie widzę powodu aby z kraju który ma tak doskonały produkt, przywozić produkt przemysłowy i to z Grecji. Tak jak z Cro nie przewożę Imiglikosa tylko Plavca i Dingača. Ze Slavoniji nie przywożę pršutu tylko kulen. I w konobach nie jem pizzy. Generalnie staram się znaleźć takie konoby gdzie jej nie ma w jelovniku :)


A ja sobie przywiozę Heinekena w tym roku. Jak grecka oliwa to holenderskie piwo :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2013 13:22

forumka.nika napisał(a):JackDaniels;) zgapiam w takim razie wino bo sie nie znam na chorwackich :D
a oliwe to bym chciała w takim baniaczku dużym

W Bricomarche mają takie gąsiory po kilkanaście złociszy :wink: idealne na wino,oliwę :oczko_usmiech:
Obrazek
:papa:


zielone też są :P

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Na oliwę szkło musi być ciemne!!! Oliwa nie lubi światła.

dobrze wiedzieć :wink:
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.07.2013 13:38

Oliwę z oliwek od Bobovej Baki przywozimy w szklanych butelkach i w domu Renata rozlewa do mniejszych szklanych pojemników na oliwę. Są z białego przezroczystego szkła. Dodaje rozmarynu, czosnku... Butelki stoją schowane w szafce, bez dostępu słońca.
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 25.07.2013 17:38

dids76 napisał(a):W tym roku, za namową forumowego kolegi :wink: przywiozłem jeszcze sól morską z Pagu.

Możesz zabierać się za produkcję paszkiego pršuta ;)
forumka.nika
Odkrywca
Posty: 103
Dołączył(a): 06.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) forumka.nika » 25.07.2013 17:46

Bocian no i takie pomocne odpowiedzi lubię :D
więc poszukam oliwy lokalnej u gospodarza

Nie znam Chorwacji, byłam tylko raz w Zaostrogu, trafiłam na beznadziejne jedzenie w tamtejszych knajpkach.
Na pizze jestem skazana z racji posiadania 5 letniej córki, chociaż nie powiem kocha ona owoce morza więc bedziemy w tym roku probowac smakołyków.

Gdzieś widziałam takie fajne gąsiorki 2 litrowe z brązowego szkła, chciałabym własnie jeszcze zielony.
A oliwy smakowe robie na bieżaco w miare zuzywania, z własnych ziól czy czosnku.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Co przywozicie z Cro? - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone