Przepraszam! Nie pomyślałem o tym że trzeba się logować już wrzucam posty (w całości). Mam nadzieję że mi wybaczycie że trochę przydługie i off topic.
1/ Kraby w akwarium słonowodnym
Krab pustelnik CLIBANARIUS ERYTHROPUS
Występuje także pod nazwą: Clibanarius misanthropus (clibanarius mizantrop)
Pochodzenie: Morze Śródziemne i Adriatyckie
Wymagania: temperatura 18-28 st. C, wielkość zbiornika >10 litrów
Odżywianie: glony, artemia, kryl itd.
Kraby te posiadam od lipca 2007. Pochodzą z naturalnego zbiornika tzn. Adriatyku. Nie są wymagające a wręcz bardzo łatwe w hodowli. Wystarczy im niewielki zbiornik. Dobre do rozpoczęcia przygody z akwarystyką morską w niewielkim zbiorniku. Bez problemu przetrwały trudy podróży i aklimatyzację w nowym zbiorniku. Do wzrostu potrzebują muszli o odpowiednim (większym) rozmiarze. W sumie posiadam pięć tych krabów. Cztery sztuki z całej gromady noszą muszelki z Adriatyku bo jakoś nie odpowiadają im muszle które czekają na zagospodarowanie
a jeden z tej piątki zechciał spróbować zamieszkać w muszli przywiezionej z Tunezji co wyszło mu raczej na dobre bo szybko urósł. Jest teraz kilkakrotnie większy od swoich kompanów. Nowe muszle są już w drodze do mnie i powinny niebawem trafić do akwarium (jak poczta nie nawali
). Może się któraś z nich spodoba. Będę szukał im nowych "domków" aż je zaadoptują.
Kraby te spełniają w moim akwarium pożyteczną funkcję czyszcząc je z glonów oraz przekopując powierzchnię piasku. Poza tym są w miarę ruchliwe więc są nawet ciekawym obiektem do obserwacji.
Kilka fotek
Z naturalną muszlą:
Żeby go bardziej pokazać przewróciłem muszlę otworem do powierzchni akwarium. Żeby mógł sobie pójść musi się wysunąć z muszli
To ten krab, który zaadoptował muszlę z Tunezji.
Kto by pomyślał że jeszcze cztery miesiące temu był tej samej wielkości co jego ziomek poniżej włażący na jego muszlę
No to wstanę "na nogi - odnóża"
W końcu "na nogach".
Po co on tak nosi tą muszlę?
Kraby pustelniki mają miękki odwłok więc chowają go w twardą skorupę muszli.
2/ Jeżowce w akwarium słonowodnym
Paracentrotus lividus - najeżyk skalny vel jeżowiec skalny
Rodzina: Echinidae
Rozmiar: do ok. 12 cm
Parametry wody: temp. 23-25 st. C (znosi także wyższe temperatury), gęstość powyżej 1,025 (ale znosi także poniżej tej wartości).
Wygląd: kolor ciemnobrązowy (prawie czarny
). Ciało najeżykowców o okrągłym kształcie pokryte wokół licznymi kolcami wychodzącymi ze szkieletu wewnętrznego. Między kolcami znajdują się pedicelaria. Pedicelaria służą najeżykowi do usuwania zanieczyszczeń. Jeżowce posiadają również służące do poruszania się nóżki ambulaklarne.
Od dołu znajduje się otwór gębowy a po przeciwnej stronie otwór wydalniczy.
Pochodzenie: wody Adriatyku i część Morza Śródziemnego.
Odżywianie: glony
Nie wiele niestety mogę napisać na temat tego szkarłupnia gdyż mam go dopiero od ok. 1,5 miesiąca. Wygląda że jest wytrzymały i nadaje się także dla początkujących akwarystów. Świetnie radzi sobie z glonami w akwarium.
Jeżowce zostały przywiezione prosto z ich naturalnego zbiornika którym jest Morze Adriatyckie w dużych pojemnikach z wodą morską.
(dla policji i służb granicznych - żartowałem kupiłem na giełdzie akwarystycznej. Już nie pamiętam od kogo)
Ogólnie na własną rękę nie wolno wywozić ich z Chorwacji ani wwozić do Polski co wiązać się może dużymi karami. Ja zauważyłem że turyści są rzadko kontrolowani ale czasami jednak są.