Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co przywozicie z Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.11.2008 12:28

JacYamaha napisał(a):TU


Chodzimy do tej samej kuchni - ale byłem kilka minut wcześniej :wink: :lol:
Mdziumka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 392
Dołączył(a): 22.10.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 25.11.2008 12:29

Janusz, JacYamaha jesteście niezawodni. DziękujęObrazek
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.11.2008 14:35

Jeszcze Aguha miała pomysła.
Janusz to prawdziwa Cropedia :D

Pozdrawiam
Jacek
Mdziumka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 392
Dołączył(a): 22.10.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 25.11.2008 15:38

Aguha napisał(a):
Z chlebem (ze wskazaniem na świeżą bagietkę), pyrami :), pomidorami... i pewnie każdy ma swój ulubiony zestaw. Dla amatorów oliwek podobno pycha, niestety nie zaliczam się do owych :(



W takim razie, w czasie następnego pobytu na pewno kupię i spróbuję. Oliwki lubię bardzo. Dziękuję Obrazek

To podziękowanie było oczywiście pod adresem Aguha
dagiesza
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 153
Dołączył(a): 14.05.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagiesza » 25.11.2008 15:51

Fajne są kamienie np: białe z wyspy Brac, po małym działaniu szlifierką można zrobić fajne wstawki przy kominku. W długie zimowe wieczory taka mozaika przypomina słoneczne wakacje w CRO 8)
Aguha
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 875
Dołączył(a): 27.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 25.11.2008 16:13

Mdziumka napisał(a):
Aguha napisał(a):
Z chlebem (ze wskazaniem na świeżą bagietkę), pyrami :), pomidorami... i pewnie każdy ma swój ulubiony zestaw. Dla amatorów oliwek podobno pycha, niestety nie zaliczam się do owych :(



W takim razie, w czasie następnego pobytu na pewno kupię i spróbuję. Oliwki lubię bardzo. Dziękuję Obrazek

To podziękowanie było oczywiście pod adresem Aguha


Proszę :D
W kwestii pasty z marynowanego czosnku jeszcze wymyśliłam, że można dodać do pizzy i wszelkich chlebowych i ziemniaczanych zapiekanek, do sosów do sałatek, i coś mi się wydaje, że Chorwaci niekiedy smarują tym też te swoje śliczności-pyszności z żaru.

No i jako niezawodną broń na wampiry :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.11.2008 16:51

Aguha napisał(a):
No i jako niezawodną broń na wampiry :)


Tej broni nie znam - może coś bliżej :?:
Czy na wampirzyce też to można zastosować :wink: :?:
Mdziumka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 392
Dołączył(a): 22.10.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 25.11.2008 16:54

Aguha, jeżeli na wampiry, to kupię koniecznie. A może i zapas zrobię?Obrazek
Wedera
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 139
Dołączył(a): 17.07.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wedera » 25.11.2008 21:13

Ja z tegorocznych wakacji przywiozłam obok tradycyjnie już przywożonych produktów tj. Rakiji, wina, liści laurowca,strąków rogacicy, miodu, kamieni, muszelek coś co zrobiło w moim domu największą furorę - własnoręcznie przesmażoną konfiturę figową super pyszna. Dostałam od właściciela kempu cały koszyczek świeżych fig których nie byliśmy w stanie zjeść i wpadłam na genialny pomysł by zrobić z nich konfiturę.Bawiłam się z tym smażeniem trzy dni blokując patelnię ale było warto. Najzabawniejsi byli Niemcy rozbici obok nas , których zwabił cudowny zapach oni nie mogli się nadziwić co ja tam robię a mlaskali jak im dałam troszkę spróbować -raritas . Jeszcze mi został jeden słoiczek trzymam go na święta do ciasteczek.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.11.2008 22:35

Wedera napisał(a):Ja z tegorocznych wakacji przywiozłam własnoręcznie przesmażoną konfiturę figową super pyszna. Dostałam od właściciela kempu cały koszyczek świeżych fig których nie byliśmy w stanie zjeść i wpadłam na genialny pomysł by zrobić z nich konfiturę.Bawiłam się z tym smażeniem trzy dni blokując patelnię ale było warto.


Figa to smokva

Obrazek

Za pomysł i chęć do pracy na wakacjach nagroda :lol: :wink:

Tajci - Smokvica

Na Korčuli jest miasteczko Smokvica
Ostatnio edytowano 26.11.2008 09:42 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Wedera
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 139
Dołączył(a): 17.07.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wedera » 26.11.2008 08:53

Ale mi narobiłeś Januszu smaka uwielbiam świeże figi. Bardzo dziękuje za nagrodę :)
Aguha
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 875
Dołączył(a): 27.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 26.11.2008 08:56

Janusz Bajcer napisał(a):
Aguha napisał(a):
No i jako niezawodną broń na wampiry :)


Tej broni nie znam - może coś bliżej :?:
Czy na wampirzyce też to można zastosować :wink: :?:


Jest bardziej dyskretna niż wianuszek z czosnku na szyi, należy odrobinkę posmarować za uszkiem (swoim, nie wampira) i... uciekną wszyscy, nie tylko wampiry :)

Oj! Nie sądzę byś chciał Januszu odganiać wampirzyce, nie ty!! :wink:

Zapomniałam wspomnieć, że przywiozłam jeszcze prsut, mniam
Wedera
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 139
Dołączył(a): 17.07.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wedera » 26.11.2008 09:16

Zapraszam na wirtalną degustacje fig do naszgo ulubionego sadu .

Obrazek
Betsy
Croentuzjasta
Posty: 151
Dołączył(a): 20.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betsy » 13.12.2008 11:27

nie przejrzałam jeszcze wątku.. ale bardzo sie wkurzylam, bo wszystkie figi przywiezione z Cro mi padly... (w sensie zalegly sie w nich jakies robaczki...)

a moglam je zjesc zaraz po przyjeździe to zachcialo mi sie zostawiac na swieta...

musze popatrzec czy pisaliscie jak przechowywac suszone figi
robilicz
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 46
Dołączył(a): 03.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) robilicz » 13.12.2008 13:15

vrbnicka żlachtina,najlepsze wino jakie znam do teraz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Co przywozicie z Cro? - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone