Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co przywozicie z Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.10.2008 13:58

asikx napisał(a):
mirko napisał(a):
Danqcd napisał(a):Oliwę z oliwek, winko - oczywiście oba produkty domace, no i pelno trofeow spod wody: muszle, jeżowce itp...


Jeżeli oliwa z oliwek, to polecam tylko:
Ekstra djevičansko maslinovo ulje

:roll:



Mirko, do smażenia wg mnie bardziej nadaje się zwykła maslinovo ulje, czyli z dodatkiem oliwy rafinowanej. Ma nieco mniejszy, charakterystyczny dla oliwy przyrodzony smak i zapewnia wyższą temperaturę obróbki. Natomiast ekstra vergine jest bezsprzecznie najlepsza do sałatek i spożywania w najczystszej formie czyli na chlebku.

Pozdrawiam
Rafał


Maslinovo ulje do smażenia się nie nadaje. Oliwę z oliwek można dodawać do wszystkiego niemalże, kiedy gotujemy (i jako dodatek na zimno naturalnie), ale nie kiedy smażymy; ponieważ podgrzana do bardzo wysokiej temperatury traci praktycznie wszystkie swoje walory, dla których ją spożywamy.
fiedler
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 113
Dołączył(a): 27.07.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiedler » 01.10.2008 14:37

Maslinovo ulje do smażenia się nie nadaje. Oliwę z oliwek można dodawać do wszystkiego niemalże, ale kiedy gotojuemy, nie kiedy smażymy; poniważ podgrzana do bardzo wysokiej temperatury traci praktycznie wszystkie swoje walory, dla których ją spożywamy.


Z bardzo wysoką temperaturą rzeczywiście trzeba uważać, ale usmażona na średnim ogniu np. cukinia - właśnie na oliwie, nie traci ani trochę swoich walorów smakowych i zapachowych (dotyczy i cukinii i oliwki :wink: ). Na pewno "surowa" jest bogatsza ale nie przesadzałbym z obawami co do smażenia. Na potwierdzenie moich słów - lektura

A wracając do tematu... ja też zawsze przywożę chorwacką oliwę :D. Bardzo polecam tą z Lun na Pagu.
Pozdr. :boss:
-Yaro-
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1067
Dołączył(a): 01.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 02.10.2008 07:43

Ja przywiozłem Rakije i dżemik figowy :D no i oczywiście wspaniałe wspomnienia :lol:
kulka53
Weteran
Posty: 13338
Dołączył(a): 31.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.10.2008 07:59

A my alkoholu nie pijemy zatem przywieźliśmy jedynie: pachnącą dziko rosnącą lawendę, liście laurowe, dżem figowy, znaleziony muszlo-szkielet :?: jeżowca :?: późnowrześniową opaleniznę i.......... kamyki ze zdobytych szczytów (to zresztą przywozimy nie tylko z CRO 8) )

No i sporo zdjęć i wspomnień a to chyba najcenniejsze................
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.10.2008 06:58

Nasiona dębów (ciekawe czy wykiełkują), czerwoną ziemię, oliwę z oliwek,
gąbki.Pozdrawiam. :lol:
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca
Posty: 60
Dołączył(a): 14.08.2005
Co przywozicie z CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 25.11.2008 09:43

Ja w tym roku, oprócz folderów, zdjęć etc., przywiozłem mandat 300 Hrk, za przekroczenie o ok. 20 cm. linii ciągłej na ponadkilometrowym, prostym (rzadkość!) odcinku jadranki. Po prostu szlag mnie trafił, gdy pół godz. musiałem jechać z prędkością 35 km/h za jakimś Czarnogórcem w kilkudziesięcioletniej zastavie. Chorwacka policja doskonale zna to miejsce i łapie na nim jeleni. A swoją drogą to dziwię się, że w tak niegłupio urządzonym kraju, przyjaznym dla turystów, urządza się pułapki (po cholerę linia ciągła na długim, prostym odcinku drogi?) zupełnie w stylu naszych orłów drogowych lub policji czarnogórskiej.
Aguha
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 875
Dołączył(a): 27.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 25.11.2008 10:05

- silne postanowienie powrotu za rok :D
- za dużo zdjęć
- ładną opaleniznę - pierwszy raz w życiu, bo wcześniej to różowa świnka, nie wiem, czy to chorwackie słońce inne, niemniej była miło brązowa
- zauroczenie miejscem, ludźmi etc.
- wspomnienie najlepszych frutti di mare
- za mało kruskovaca (odkrycie alkoholowe)
- za mało obłędnie pysznej oliwy z oliwek (moja druga połowa ma zakaz dotykania butelki bo pożera niestosowne ilości z chlebem)
- dżem figowy
- miód z figami - słodycz nieskończona, pycha
- Karlovacko, Ozujsko w ilościach nieprzyzwoitych
- tylko jedną butelkę /mało!/ - Lavendina Kupka - cudowny zapach

w przyszłym roku wszystkich wyżej wymienionych zamierzam przywieźć w ilościach przemysłowych :lol: /no może poza opalenizną - tę w rozsądnych ilościach/
Maa25
Autostopowicz
Avatar użytkownika
Posty: 3
Dołączył(a): 08.10.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maa25 » 25.11.2008 10:57

Czy ten dżem figowy można kupić na każdym targu? Domyślam się że jest pyszny...
:wink:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.11.2008 10:58

Olej dyniowy, z okolic Varaźdina, najlepiej domowy, tańszy i wyśmienity smakowo, doskonały do sałatek.
W sklepach "normalnych" bardzo drogi.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108181
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.11.2008 11:05

Maa25 napisał(a):Czy ten dżem figowy można kupić na każdym targu? Domyślam się że jest pyszny...
:wink:


W sklepach dostępny jest dżem figowy SMS

Obrazek

Dżemów SMS jest kilka rodzajów

Obrazek

Można je kupić też w Polsce - kiedyś Rafał napisał taki post:

asikx napisał(a):Dzisiejszy zakup w Carrefour Bemowo:

Obrazek

Jakoś tak się cieplej zrobiło :)

PS. Dżemów figowych było łącznie ze trzy lub cztery rodzaje, past czosnkowych również. Miło, że SMS w końcu trafił do Polski :)

Pozdrawiam
Rafał
Mdziumka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 392
Dołączył(a): 22.10.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 25.11.2008 11:53

A my przywieźliśmy:
- skorupki jeżowców
- muszelki
- samodzielnie wydobytą sól morską
- migdały zerwane z drzewa ( oczywiście za pozwoleniem )
- suszone figi
- miód lawendowy
- pašticade
- trawaricę
-karlovačko
- liście laurowe
- dżem z suszonych fig
- wędliny, które bardzo nam tam zasmakowały
- masę zdjęć
-wspomnienia

Oprócz tego nasz młodszy syn przywiózł kilka egzemplarzy martwej fauny, którą znalazł na swojej drodze; m. in. cykadę, świerszcza, ogromną ćmę. Są to jego najpiękniejsze pamiątkiObrazek. Oczywiście nie podzielam jego pasji, czego on nie potrafi zrozumiećObrazek

Mam pytanie do tych co trochę lepiej ode mnie znają kuchnię chorwacką:

Do czego można używać pasty z marynowanego czosnku ?

Widziałam również pastę z zielonych i czarnych oliwek, ale równiż nie wiedziałam z czym to się je. Może ktoś wie :?:
Aguha
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 875
Dołączył(a): 27.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 25.11.2008 12:22

Mdziumka napisał(a): Widziałam również pastę z zielonych i czarnych oliwek, ale równiż nie wiedziałam z czym to się je. Może ktoś wie :?:


Z chlebem (ze wskazaniem na świeżą bagietkę), pyrami :), pomidorami... i pewnie każdy ma swój ulubiony zestaw. Dla amatorów oliwek podobno pycha, niestety nie zaliczam się do owych :(
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108181
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.11.2008 12:23

Mdziumka napisał(a): Do czego można używać pasty z marynowanego czosnku ?

Widziałam również pastę z zielonych i czarnych oliwek, ale równiż nie wiedziałam z czym to się je. Może ktoś wie :?:


Może TU znajdziesz odpowiedź
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.11.2008 12:25

Mdziumka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 392
Dołączył(a): 22.10.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 25.11.2008 12:25

W takim razie, w czasie następnego pobytu na pewno kupię i spróbuję. Oliwki lubię bardzo. Dziękuję Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Co przywozicie z Cro? - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone