asikx napisał(a):mirko napisał(a):Danqcd napisał(a):Oliwę z oliwek, winko - oczywiście oba produkty domace, no i pelno trofeow spod wody: muszle, jeżowce itp...
Jeżeli oliwa z oliwek, to polecam tylko:
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Mirko, do smażenia wg mnie bardziej nadaje się zwykła maslinovo ulje, czyli z dodatkiem oliwy rafinowanej. Ma nieco mniejszy, charakterystyczny dla oliwy przyrodzony smak i zapewnia wyższą temperaturę obróbki. Natomiast ekstra vergine jest bezsprzecznie najlepsza do sałatek i spożywania w najczystszej formie czyli na chlebku.
Pozdrawiam
Rafał
Maslinovo ulje do smażenia się nie nadaje. Oliwę z oliwek można dodawać do wszystkiego niemalże, kiedy gotujemy (i jako dodatek na zimno naturalnie), ale nie kiedy smażymy; ponieważ podgrzana do bardzo wysokiej temperatury traci praktycznie wszystkie swoje walory, dla których ją spożywamy.