Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co przywozicie z Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Danqcd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danqcd » 03.09.2008 20:29

Oliwę z oliwek, winko - oczywiście oba produkty domace, no i pelno trofeow spod wody: muszle, jeżowce itp...
basiaela
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) basiaela » 03.09.2008 20:45

Dżem figowy, winka i rakije, lawendowe woreczki, foldery, informacje i plany na przyszłe wakacje.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 04.09.2008 11:15

6 litrów rakiji, 5 litrów białego wina, 2 litry czerwonego, 4 litry wina prosek, 5 litrów oliwy z oliwek, sznurek suszonych fig, dwie akwarele i jeden obrazek olejny i chyba z czterdzieści różnych pompowanych zabawek do wody ( pływki, koła ratunkowe, materacyki ), była wyprzedaż w Konzumie, ceny od 1 do 5 kun :D
malagosa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 05.09.2008 11:19

Sól Paska z pieknej wyspy Pag
Parasolka, z kraju w którym nigdy nie pada deszcz :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.09.2008 12:00

malagosa napisał(a):.

sol znaczy się słońce ;)
Gandaliela
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandaliela » 23.09.2008 08:18

Męża :D :D :D domacego oczywiście :D :D
gosku24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosku24 » 30.09.2008 14:53

Tradycyjnie:duuuużo wina,troszkę mniej rakiji,oliwe,sól,mąke na pite ,ale biore tylko taką gdzie jest napisane OSTRA,co wcale nie znaczy,że jest piekąca.
Wtym roku przywiozłam też ośmiornice,i nowy trunek kupiony od gospodarza,jakaś nalewka z rogacza,bardzo dobra. :D
Do tego wszystkiego na sam koniec dwie gałęzie rozmarynu. :D
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 30.09.2008 18:06

Dużo wspomnień - trochę rakiji (ale mnie coś to nie wchodzi) dla znajomych ,opaleniznę - zostaje trochę do następnego roku, trochę wina, z 5 giga zdjęć, sól - ale gruboziarnistą- zawsze ze dwa arbuzy, brak kasy :)) - i to co najważniejsze - cholernie mocne postanowienie - za rok musowo powtórka !!! Nawet żona w tym wypadku zgodna ,że jej nie poznaję :D i co jeszcze lepsze .... "uległa" na sygnał Chorwacja ....
Pozdrawiam !!!

CRO to cudowny świat !!!
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 30.09.2008 18:07

Leszek Skupin napisał(a):
malagosa napisał(a):.

sol znaczy się słońce ;)

Leszek - miałeś być " pod Maslinom" - czekałem do 23 sierpnia i ...... nic !
Pozdrawiam i może w przyszłym roku :D
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 30.09.2008 19:58

hmm... a my przywieźliśmy nadwagę :wink:

Było dużo makaronu i klopsików z Polski zalewanych Karlovacko i pomimo zalecanej do tego dawki wieczornego sportu, z oponek dopiero po 2tyg zeszło powietrze :wink:

Prócz tradycyjnych zapasów % i fotek, w tym roku kupiłem koszulkę by mnie lepiej grzała oraz kubek HRVATSKA do herbatki, przez co rano budzę się z Cro. Autko się spisało i dostało proporczyk :wink:

Jeszcze uchowała się jedna butelka prosku Obrazek
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 30.09.2008 20:42

Kevlar napisał(a):Trochę ślimaków i krabów do akwarium. Jeżowce mam z wyjadu w 2007

Danqcd napisał(a): pelno trofeow spod wody: muszle, jeżowce itp...

Mamy nadzieję, że to puste muszle i nikt nie suszył zwierząt czy ich nie wydłubywał :!: :?:

Wyławianie skorupiaków i innych stworzonek jest zabronione i zakazany jest ich wywóz.

Wyobraźcie sobie Jadran bez jeżowców?

Do dziś mam wyrzuty sumienia, gdy za pierwszym razem w Cro kupiłem od dzieciaków na targu w Omisiu jeżowca. Miał ładne kolce więc musieli go...
Jak nie będziemy takich rzeczy kupować to oni nie będą ich wyławiać i sami nic nie zabierajmy Jadranowi, bo całe piękno zwierzątek jest dopiero pod wodą :!:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 01.10.2008 06:56

Danqcd napisał(a):Oliwę z oliwek, winko - oczywiście oba produkty domace, no i pelno trofeow spod wody: muszle, jeżowce itp...

Jeżeli oliwa z oliwek, to polecam tylko:
Ekstra djevičansko maslinovo ulje

:roll:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 01.10.2008 08:29

mirko napisał(a):
Danqcd napisał(a):Oliwę z oliwek, winko - oczywiście oba produkty domace, no i pelno trofeow spod wody: muszle, jeżowce itp...

Jeżeli oliwa z oliwek, to polecam tylko:
Ekstra djevičansko maslinovo ulje

:roll:

Mirko, do smażenia wg mnie bardziej nadaje się zwykła maslinovo ulje, czyli z dodatkiem oliwy rafinowanej. Ma nieco mniejszy, charakterystyczny dla oliwy przyrodzony smak i zapewnia wyższą temperaturę obróbki. Natomiast ekstra vergine jest bezsprzecznie najlepsza do sałatek i spożywania w najczystszej formie czyli na chlebku.

Pozdrawiam
Rafał
laciatek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laciatek » 01.10.2008 13:07

Też jestem przeciwna ogołacaniu rafy koralowej i mordowaniu zwierzaków, żeby ładnie zbierały kurz na półce, wolę bardziej humanitarne pamiątki:) my oczywiście rakiję, domowe oliwy, woreczki z lawendą - to niezbyt oryginalne, ale również pyszne mieszanki śliwowicy z likierami, głównie gruszkowym, ok. 30 kun na targu w Makarskiej oraz paczkę słodkich strąków drzewa świętojańskiego ( 10 kun) :)
kropeczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropeczka » 01.10.2008 13:32

Ja tez mało orginalnie, ale przywiozłam lawendę w woreczkach i taka zerwaną z pobocza :) miód z lawendy, wino domowe z fig...mniam:))) rakiję, ajwar ljuti...choc taki sam widziałam w naszym Realu, też z Podrawki.
Przywiozłam tez jak wszyscy wspomnienia....zdjęcia i opaleniznę która znika :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Co przywozicie z Cro? - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone