napisał(a) aneta_jacek » 16.06.2005 08:31
Ja zawodowo zajmuje sie zarciem wiec zbieram (oprocz kontrowersynej
rakiji choc jak sie ktos zna troche i probuje co kupuje to kupi taka ze nie przypomina specjalnie bimbru
:
wina - poluje na cos innego , czego nie dostane w Polsce - a wiec na Krku znalazlam biale wino
Zlathina, jest w kilku malych winnicach, biale , rześkie - dobre na prezent.
Na Hvarze i w Dalmacji trafia sie -
"Prosek " wino robione z suszonych winogron - jest inne - slodsze, nie kazdemu smakuje ale dla mnie ciekawe bylo wiec przywiozlam.
Do tego
"paski syr" ale mnie osobiscie nie smakowal i wg mnie nie wart wygorowanej ceny jaka za niego trzeba dac.
No i
figi , sloik
oliwek z pestkami ( maja ladnie zapakowane czesto wiec na prezenty )
Jeszcze czego nie wymienili poprzednicy :
LAWENDA pod wieloma postaciami - chyba jeden z "symboli" Chorwacji.
Jeszcze znalazalm jeden hit : w splicie w
Podrum jest masa pamiatek a w srod nich jedno stoisko z
wyrobami z marmuru i alabastru - chyba tak ten kamien sie zwie - kieliszki, wazy, figurki, swieczniki, szklanki , patery , cuda na kiju - w sercu Splitu kosztuja naprawde o niebo taniej niz w Polsce w firmie ktora to ( sprawdzalam ) sprowadza wlasnie z Cro - kamien jest stamtad a wygladaja super i wcale nie zaden kicz ( oprocz slonikow ) o ile ktos ma mieszkanie w kolorach - zielono - brazowo- zoltym. Kupowalam na prezenty ( to nie jest wcale tanie ) i budzilo zachwyt. ( Namiastke tego co tam maja widzialam w naszych centrach handlowych na stoiskach z kamieniami ale ceny byly wyzsze sporo i glownie kiczowate wyroby sprowadzaja , nie wiem czemu nie te ladne )
No to chyba juz spora lista .....mam nadzieje ze po powrocie zmodyfikuje ten wpis i dorzuce jeszcze cos "hitowego" i niebanalnego z Istrii i Cresu ....
Pozdrawiam Anetka