Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co przywozicie z Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 23.02.2007 18:50

Rakiję - grusowicę i wrażenia oraz zmeczenie podróżą. Jednak samolot to dużo lepszy srodek transportu tylko , że wiele się nie zobaczy poza chmurami. Żeby tak Croatia weszła do paktu to może by sie wspólnie z chorwatami polatało na przechwycenie nad adriatykiem.
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 23.02.2007 21:29

Niestety nie ma bezpośrednich połączeń, np. Warszawa/ Kraków/ Wrocław - Split. Trzeba najpierw do Budapesztu:/
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 24.02.2007 09:03

witam.zielone szyszki z Chorwackich sosen mają intensywny cytrynowy
zapach.Polecam zabrać do Polski kilka szt.
pozdrawiam mariusz.
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 08.03.2007 13:58

hvarka napisał(a):...a oprócz tego Cedevitę!

A już się przestraszyłam, że ja jestem taka zwariowana ;) Zawsze warto przywieść jakąś dobrą rakiję :) Poza tym kawę mieloną, bo to jednak wspaniały klimat zagotować sobie kawę w dzezvie! Zawsze znajomych po powrocie zapraszam na rakiję i prawdziwą bałkańską kawkę. Na inne przysmaki nie mam zazwyczaj pod koniec wyjazdu pieniążków ;)
Ostatnio edytowano 08.03.2007 14:59 przez matkaboska, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 08.03.2007 14:07

matkaboska napisał(a):Poza tym kawę mieloną, bo to jednak wspaniały klimat zagotować sobie kawę w dzezwie!

A co to jest?
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 08.03.2007 14:34

Plumek napisał(a):
matkaboska napisał(a):Poza tym kawę mieloną, bo to jednak wspaniały klimat zagotować sobie kawę w dzezwie!

A co to jest?

turecki tygielek do parzenia kawy -dzezva:wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 08.03.2007 14:46

chesjowisz napisał(a):
Plumek napisał(a):

A co to jest?

turecki tygielek do parzenia kawy -dzezva:wink:

Wow! Dzięki :) Całe życie się cżłowiek uczy :) I nawet nie wiedziałam, że mam w domu dzezvę...
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 08.03.2007 14:59

Obrazek
Tak to wygląda.
Mi mimo wszytko dzezva bardzo kojarzy się z Bośnią czy ogólnie z Bałkanami . Gotowania kawy w dzezvie nauczyłam się właśnie w Chorwacji i właśnie stamtąd przywiozłam sobie taki tygielek. Ogólnie nie lubię kawy, ale nie ma nic bardziej klimatycznego niż taka gotowana kawa ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.03.2007 15:05

http://eshop.oriental.cz/info/Dzezva-2-dl-2735/ tu też można kupić tyle że po czesku :wink: ale śmiech to zdrowie więc powodzenia :D
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 08.03.2007 15:11

http://www.allegro.pl/item173500094_tyg ... ecku_.html
Wystarczy na allegro wpisać tygielek i takie cudeńka wyskoczą :)
Jest tego więcej i tanio całkiem :) Może skorzystam, bo nie chce mi się wieśc przez pół Europy nowej dzezvy;) Moja aktualna jest paskudna, bo na lepszą nie miałam już pieniążków :oops:
A tak gwoli jasności to w dzezvie najpierw gotuje się wodę. Zdejmuje się na chwile z ognia i wsypuje do wrzątku kawę (i cukier jak ktoś słodzi). Następnie stawia na palniku i gotuje przez kilka chwil. Należy uważać bo strasznie kipi i można sobie pół kuchni zalać.
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 10.03.2007 23:36

A ja bym sobie z Cro przywiózł krawat. Tak chyba zrobię, gdyż jak wszyscy pewnie wiemy Cro to ojczyzna krawatów!!! Są tam najlepsze!!!
yeti33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeti33 » 12.03.2007 10:47

W ubiegłym roku na trasie do Dubrownika kupiliśmy na przydrożnych straganach pyszny miód ( chyba z Doliny Neretwy). Sprzedająca powiedziala że to limonkowy a o ile się nie myle to w Chorwacji limonka to mandarynka.W każdym bądz razie miał zołty kolor i bardziej kojarzyl mi sie z cytryna.W życiu tak dobrego miodu nie jadlam.
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 12.03.2007 18:51

yeti33 napisał(a):W ubiegłym roku na trasie do Dubrownika kupiliśmy na przydrożnych straganach pyszny miód ( chyba z Doliny Neretwy). Sprzedająca powiedziala że to limonkowy a o ile się nie myle to w Chorwacji limonka to mandarynka.W każdym bądz razie miał zołty kolor i bardziej kojarzyl mi sie z cytryna.W życiu tak dobrego miodu nie jadlam.

Mniam, mniam. A może to jednak był miodzik cytrynowy, bo limun po chorwacku to cytryna , mandarina to mandarynka. A Dolina Neretwy, to przecież "zagłębie" mandarynek i cytryn.
Pozdrawiam zazdrośnie.
yeti33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeti33 » 12.03.2007 20:19

Iwona Baśka napisał(a):
yeti33 napisał(a):W ubiegłym roku na trasie do Dubrownika kupiliśmy na przydrożnych straganach pyszny miód ( chyba z Doliny Neretwy). Sprzedająca powiedziala że to limonkowy a o ile się nie myle to w Chorwacji limonka to mandarynka.W każdym bądz razie miał zołty kolor i bardziej kojarzyl mi sie z cytryna.W życiu tak dobrego miodu nie jadlam.

Mniam, mniam. A może to jednak był miodzik cytrynowy, bo limun po chorwacku to cytryna , mandarina to mandarynka. A Dolina Neretwy, to przecież "zagłębie" mandarynek i cytryn.
Pozdrawiam zazdrośnie.

Ja tez tak przypuszczam , ze jednak to miod z cytryny.Nie moglam odżałować ,ze kupilismy tylko jeden sloik. W tym roku kupie ich więcej , bo wakacje planujemy gdzies w okolicach Dubrownika , a stad przeciez niedaleko do Doliny Neretwy.
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 13.03.2007 19:59

Prosek, rakijka, sól morska, paluszki z kikiriki, figi, wina czerwone
już niedługo znów bede mogła uzupełnić piwniczkę winami, bo przez zime sie wypiło ....

wyjazd już za 44 dni!!!!!! :lol: :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Co przywozicie z Cro? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies