W 2004 zwiedziłem całe wybrzeże bułgarskie od Kaliakry po granicę turecką z wcześniejszym i późniejszym zwiedzaniem Rumunii. Wg mnie, choć raz tam pojechać warto, natomiast trzeba wiedzieć dokąd jechać a dokąd nie, bo można nieźle się nadziać na minę (w HR też to jest możliwe, choć trudniejsze).
Plusy:
1) kwatery tańsze o 50% niż w HR
2) żarcie w knajpach tanie jak barszcz i bardzo dobre - stać nas było na dwukrotne wizyty dziennie (śniadania i obiado-kolacje) bez żadnego oporu co w HR jest dość "bolesne" dla portfela
3) Można zobaczyć / zwiedzić coś innego niż w HR, można połączyć z wypadem do Istambułu (bliziutko), Rumunia po drodze dla mnie rewelka, zwłaszcza Transylwania
4) Piekne piaszczyste plaże, miejscami jak nad Bałtykiem, woda ciepła jak w HR (te same temperatury co ciekawe - ok. 25 stopni)
Minusy:
1) Droga co prawda tylko 30% dłuższa (z Krakowa) niż do HR ale dojazd zajmuje ok 24h bitej jazdy (100% więcej), więc min. 1 nocleg musi być po drodze
2) Turystyka w BG na dużo niższym poziomie niż w HR i nie tak klimatyczna. BG w odróżnieniu od HR stawia na hotele, które budują się na potęgę - niestety brzydkie klocki szpecące krajobraz. Jakość wielu kwater pozostawia sporo do życzenia a znalezienie czegoś lepszego kosztuję trochę czasu. O kampingach w BG można zapomnieć - syf totalny, wczesny Żiwkow i z uwagi na tanie kwatery - nieopłacalne.
3) Co mnie najbardziej boli - Morze Czarne w wielu miejscach brudne, zwłaszcza w kurortach - dzieci nam trochę chorowały
4) Wysoka fala prawie non stop na całym wybrzeżu + prąd wciągający + gwałtowne uskoki dna - trzeba uważać nie tylko na małe dzieci. Nurkowanie (z rurką) dość trudne
5) Widoki w HR zdecydowanie lepsze
Wg mnie jeśli jechać do BG to zdecydowanie samochodem i poza tzw. "kurorty" typu Złote Piaski, Albena, Słoneczny Brzeg, Sw. Włas, Rawda, najlepiej na dzikie południe w pobliżu granicy tureckiej.
Polecam Sinemorec do którego chętnie wrócę - tu moje fotki:
http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_niezawodny
a tu mój opis tego miejsca:
http://www.bulgaricus.com/forum/viewtopic.php?id=1200