Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co po drodze do Makarskiej-Jeziora Plitvickie czy Krka?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 14.04.2012 20:14

Witam, pod koniec czerwca wybieramy sie do Makarskiej,chcielibysmy wyjechac wieczorem,tak aby na rano byc (i tu pojawia sie pytanie gdzie radzicie?) przy Wodospadach Krka lub Jeziorach Plitvickich. Prosze o jakieś porady-jak dużo czasu potrzeba na jedno i drugie? O ktorej godzinie najwcześniej można się tam pojawić aby móc wejść? Jaką trasę polecacie? Może ktoś wie jak teraz stoją wstępy na jedno i drugie? Chcielibyśmy spędzić tam kilka godzin i dalej ruszyć do Makarskiej. Jak uważacie-jest to wykonalne? Od razu uprzedzam,ze jesteśmy przyzwyczajeni do podróży nocnych oraz zwiedzania na maksa :) Chcielibyśmy jedno z tych miejsc odwiedzić jadąc w jedną stronę a w drodze powrotnej z Makarskiej drugie. Co radzicie w jakiej kolejności? Wszelkie uwagi mile widziane :)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 14.04.2012 20:25

olciap6 napisał(a):Co radzicie w jakiej kolejności? Wszelkie uwagi mile widziane :)
W Plitvicach nie byłem , ale chodzą słuchy że jak zwiedzisz Plitvice to KrKa już nie warto.

Mi się w KrKa bardzo podobało , a frajdą było się wykąpać pod wodospadem.
Na Krka najlepiej ze Skradin'a statkiem .......wejściówka jak dobrze pamiętam 100 Kun od osoby.
Co do zwiedzania to zależy który szlak i ile , obierzecie , można tam spędzić kilka godzin .....3-5 lub cały dzień.

Chcąc zwiedzić i Plitvice i Krka to wybrał bym Plitvice w drodze do Makarskiej z noclegiem a w drodze powrotnej KrKa.

Pozdrawiam
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 14.04.2012 20:32

a wiesz może,albo się orientujesz od której godziny rano można wejść na teren Parku (jednego i drugiego)? Jaki adres w GPS najlepiej ustawic aby dojechać do miejsca, z którego należałoby wyruszyć (zarówno w przypadku jednego jak i drugiego miejsca z przeze mnie wymienionych)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2012 20:39

Byłem w jednym i w drugim SUPER

http://np-plitvicka-jezera.hr/hrv/
http://www.npkrka.hr/
Może się przyda :)

Według mnie kolejność bez znaczenia.
Ja radzę zarezerwować sobie cały dzień.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 14.04.2012 20:45

Na temat KrKa , więcej info znajdziesz tu http://www.npkrka.hr/#/o-nama/?lang=hr

.....ale zaraz , zaraz mam fotkę z dokładnym odpływem statków ze Skradin'a

Obrazek

Na Gps się nie znam.
Najlepszym Gps'em jest moja żona i papierowa mapa.
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 14.04.2012 20:50

Dziekuje slicznie, wszelkie uwagi oraz porady innych mile wiedziane :)
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 14.04.2012 21:12

Ja również sądzę że cały dzień należy sobie zarezerwować na wędrówkę ,przynajmniej po Plitvicach . My byliśmy tam w drodze powrotnej . Cały dzień spędziliśmy w parku , znależliśmy kwaterkę na noc ,a rano wyruszyliśmy do Polski.
Krka zajęły nam troszkę mniej czasu ,ale pamiętam że nasza trasa nie należała do najdłuższych. Jeśli więc chcecie "na maxa " pozwiedzać to cały dzien trzeba i na to przeznaczyć.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2012 21:20

Jak już będziecie w Makarskiej polecam:
Obrazek
Kravica
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 14.04.2012 21:29

o ile dobrze analizuję mapę to w żaden sposób nie po drodze,chyba, że maps google sie gubi :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2012 21:35

olciap6 napisał(a):o ile dobrze analizuję mapę to w żaden sposób nie po drodze,chyba, że maps google sie gubi :?

No nie ale warte zobaczenia, a "blisko" Makarskiej Riviery 8)
Kravica - nazwa wodospadów, nie miejscowości.
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 14.04.2012 21:41

A jak tam trafić? w jakiej miejscowości one są, albo w okolicy jakiej? Chodzi mi o wklepanie w gpsa i dotarcie na miejsce w najprostszy sposób :)
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 14.04.2012 21:43

Wodospady o takiej nazwie znalazłam tylko w Bośni i Hercegowinie :?
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 14.04.2012 21:47

Bilet wstępu do PJ w 2010 kosztował 110 kn + parking 7kn/h .
I zaopatrzcie się w wodę, bo w Parku przepłacicie czterokrotnie :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2012 22:01

olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 14.04.2012 22:04

malina-dzieki za info, a co do tych wodospadów Kravica, to wlasnie te mialam na mysli,ze mi one jakoś tak nie po drodze są 8)
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone