Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co po drodze do Makarskiej-Jeziora Plitvickie czy Krka?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2012 22:23

olciap6 napisał(a):A jak tam trafić? w jakiej miejscowości one są, albo w okolicy jakiej? Chodzi mi o wklepanie w gpsa i dotarcie na miejsce w najprostszy sposób :)

43°9'27"N, 17°36'29" E

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodospady_Kravica

Proszę
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.04.2012 10:38

olciap6 napisał(a):malina-dzieki za info, a co do tych wodospadów Kravica, to wlasnie te mialam na mysli,ze mi one jakoś tak nie po drodze są 8)

Może i nie po drodze, ale po pierwsze są darmowe, po drugie bardziej "dzikie" od Krka i Plitvic, po trzecie - można się kąpać, po czwarte - mniejsze tłumy, po piąte - przy okazji można zaliczyć Mostar, Medugorje, Pocitelj.

Co do GPS-a, to w Bośni się raczej nie przyda, bo większość i tak nie działa, z wyjątkiem głównych dróg (np. Metkovic - Mostar w tamtych rejonach).
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 15.04.2012 10:56

maniust napisał(a):
olciap6 napisał(a):Co radzicie w jakiej kolejności? Wszelkie uwagi mile widziane :)
W Plitvicach nie byłem , ale chodzą słuchy że jak zwiedzisz Plitvice to KrKa już nie warto.

Jak najbardziej słuszne słuchy.

Po JP Krka tylko rozczaruje.

A jeżeli chodzi na trasę w Plitvickich to naprawdę warto wybrać tę najdłuższą.
Najlepiej wejść do parku zaraz po jego otwarciu ,czyli ok.godz.8.00.
Najdłuższa trasa zajmuje ok.7-8 godzin.
Ceny biletów?
3 lata temu 110 kn.

Krka oprócz kąpieli pod wodospadem o którym wspomina Maniust nie oferują wg mnie nic ciekawego( zaznaczam- dla tych ,którzy byli w PN JP).
Oczywiście mz,jak mawiają w wielkim świecie.

:wink:
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 15.04.2012 11:23

Rok temu naszym celem-była Brela - czyli blisko Makarskiej
Trasa rozplanowana na dwa dni.
Wyjechaliśmy jednego dani rano i dojechaliśmy do Rakovicy. Nocelg. Następnego dnia pojechaliśmy do Plitvic. Przeszliśmy, przejechaliśmy i przepłynęliśmy cały park Jezior Plitvickich - oczywiscie najdłuższa trasą- WARTO !!Potem zebraliśmy sie i jadać w kierunku Breli wstąpiliśmy do Parku Krk, w wielkim upale doszlismy do Starego Buka (kąpiel, odpoczynek) i powrót. Od wodospadów Krk jechalismy juz prosto trasą numer 8 ku Breli.

Tak wiec przy rozłożeniu trasy na dwa dni - z jednym noclegiem możliwe jest zwiedzenie wszystkich zakątków zarówno Plitvic jak i wodospadów KRK.

POZDRAWIAMY :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.04.2012 11:59

Jak wiesz zdania o urodzie mogą być podzielone.
Ja byłem raz w Plitvicach i wystarczy mi. Wizytę na/przy Wodospadach Krka pozwoliłem sobie powtórzyć. Pewne jest, ze na zwiedzanie Plitvic trzeba przeznaczyć więcej czasu.
Dużo zdjęć i opisów interesujących Cie miejsc znajdziesz w TEJ relacji.
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 15.04.2012 12:12

dziekuje wszystkim za cenne uwagi, na pewno przeanalizujemy każdą wersje zanim sie zdecydujemy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.04.2012 09:31

Jeden i drugi park widziałem w zeszłym roku - popatrz u mnie w relacji i zdecyduj.

Pozdrav.

PS. Jeśli nie chce Ci się czytać to powiem krótko - warto zobaczyć jedno i drugie.
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 18.04.2012 22:24

Moim zdaniem po całonocnej podróży nie warto zwiedzać Plitvic, nawet jeśli zwiedzanie ma się "we krwi". Ja popełniłem ten błąd w ubiegłym roku, zabrakło czasu do zobaczenia całej tej przepięknej krainy, oczy na zapałkach, zmęczenie, oczywiście w jakimś stopniu jest to zrekompensowane przez ładne widoki i przyjazny klimat, na koniec dałem się wkręcić w koszmarny pokój za 60 euro (zmęczenie, płaczący dzieciak, póżna pora). Jak zrozumiałem Wy po zwiedzeniu Plitvic będziecie chcieli kontynuować podróż do punktu docelowego waszych wakacji. Jeśli macie tylko jednego kierowcę, to ja już mu współczuję, chociaż z drugiej strony... trzeba być twardym, a nie miętkim!!! :P
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 19.04.2012 01:08

z naszej 7-osobowej grupy jest 6 kierowców :) wiec mysle,ze damy rade, raczej jestesmy zdecydowani na Krka jadąc w tamtą stronę, ewentualnie w powrotnej drodze Plitvice-na razie na tym stanęło
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 19.04.2012 07:37

Raul73 napisał(a):
olciap6 napisał(a):malina-dzieki za info, a co do tych wodospadów Kravica, to wlasnie te mialam na mysli,ze mi one jakoś tak nie po drodze są 8)

Może i nie po drodze, ale po pierwsze są darmowe, po drugie bardziej "dzikie" od Krka i Plitvic, po trzecie - można się kąpać, po czwarte - mniejsze tłumy, po piąte - przy okazji można zaliczyć Mostar, Medugorje, Pocitelj.

Co do GPS-a, to w Bośni się raczej nie przyda, bo większość i tak nie działa, z wyjątkiem głównych dróg (np. Metkovic - Mostar w tamtych rejonach).

http://www.fotosik.pl/u/Jurek2/album/743638
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2012 07:58

Jurek napisał(a):
Raul73 napisał(a):

http://www.fotosik.pl/u/Jurek2/album/743638

Fajne foty, prawie jak bym widział swoje-oczywiście nie wszystkie :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.04.2012 10:19

cronaturki napisał(a):Tak wiec przy rozłożeniu trasy na dwa dni - z jednym noclegiem możliwe jest zwiedzenie wszystkich zakątków zarówno Plitvic jak i wodospadów KRK.

No tak, ale to jest raczej możliwe w przypadku, kiedy podróż zaczynamy z południowych rejonów Polski, bo jeśli ruszamy z północy kraju, to w dwa dni nie da się tego zaliczyć. Właśnie siedzę nad rozpracowaniem trasy z okolic Bydgoszczy do Mimic z zaliczeniem po drodze obydwu parków.
Sjemko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sjemko » 08.05.2012 21:29

W dwa dni byłoby ciężko, szczególnie, gdy jest tylko jeden kierowca, ale w trzy nie ma problemu. Najlepiej ustalić trasę tak, żeby jeden nocleg był blisko Plitwickich. Na oglądaniu parku można spędzić nawet 6 lub więcej godzin, a nad rzekę Krka, mimo sporego odcinka autostradowego, jedzie się dłużej niż godzinę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2012 08:31

romuald22 napisał(a):Ja byłem raz w Plitvicach i wystarczy mi.

Było tak źle, że nie masz zamiaru tam wracać? Dlaczego?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 09.05.2012 09:17

Ja już postanowiłam (jeszcze małżonka nie poinformowałam, ale co tam...i tak się zgodzi). Skracam o jeden dzień pobyt w Borje i wcześnie rano jazda do Plitvic. Potem spacerek, a rano trudny powrót do domu. Teraz zaczynam szukać jakiejś kwaterki :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Co po drodze do Makarskiej-Jeziora Plitvickie czy Krka? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone