Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

co o tym myslicie ?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniekwawa
Odkrywca
co o tym myslicie ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniekwawa » 12.10.2009 18:47

Z gory zastrzegam, że jestek "lajkonikiem" jeśli chodzi oo te sprawy.
Chcę kupić ponton 290m ( nie trzeba zezwoleń) z pompowana podłoga i kilem (jest znacznie lżejszy od pontonu z podłoga sztywną). Do tego zamiast silnika 5KM myslę o zainstalowani 2x2,5KM. Dlaczego tak - po pierwsze taniej zapłacę. Po drugie 2x2,5km jest lżejsze od 1x5km. Po trzecie chodzi mi o bezpieczeństwo(zawsze któryś będzie działał) Po czwarte latwiej jest takie silniki przenosić..
Co o takim pomyśle myślicie ?
michalk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalk » 12.10.2009 20:03

Hmmm rozwiązanie iście nowatorskie (dla małego pontonu)...ale:

-jak będziesz tym sterował (2 rumple i obracana głowica do biegu wstecznego)

-małe pontony nie przewidują opcji montażu 2 silników

-przewożenie np. do Cro 2 własnych silników do jednego pontonu
zapewne wzbudzi zainteresowanie celników - musisz zgłosić silnik
wwożąc go do Cro na granicy.
jacek_katowice
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek_katowice » 12.10.2009 21:26

Za dwa silniki 2,5kM plus układ sterowania takimi silnikami zapłacisz więcej jak za jeden 5kM. Poza tym te dwa silniki będą ważyły więcej niż jeden, a po drugie gdzie umieścisz jakikolwiek układ sterowania???
Osobiście nie polcam.
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 13.10.2009 04:53

Dwóch silników na 100% nie zmieścisz na pawęzi - więc cała dyskusja nie ma sensu :wink:
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 13.10.2009 08:02

Dwa malutkie silniki (hmm ciekawe 8) ).
Wydaje się, że ciężko będzie takim zestawem sterować bez specjalnego układu linek (i jakiejś kierownicy, na którą na małym pontonie nie ma już miejsca). Nie wiem czy w ogóle do tak małych silników producenci przewidzieli sterowanie "sterociągiem". Dodatkowo takie małe silniki mogą nie mieć linii paliwowej tylko zbiornik wbudowany (nie napisałeś jaka marka Cię interesuje). Małe silniki często nie mają biegu wstecznego (wsteczny jest uzyskiwany przez przekręcenie silnika na kolumnie o 180 stopni) - więc takie "kręcenie" dwoma silnikami jest raczej trudne (jeżeli nie niewykonalne).
Nawet jakbyś to jakoś zamontował (jeden na pawęży, a drugi np. na jakimś pantografie na tubie) to prawdopodobnie nie będziesz ich używał w tym samym momencie (pewno raz jeden, a jak się skończy w nim paliwo to drugi) a wtedy "osiągi" są żadne :(.
Podaruj sobie taką kombinację. Kup lepiej jakiś jeden porządny (maksymalny dla danego pontonu).
Na morzu mocy nigdy (albo prawie nigdy :wink: ) za wiele :idea:
maniekwawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniekwawa » 13.10.2009 12:40

Dziękuję za komentarze. Widzę, że największe problemy widzicie w układzie sterowania. To akurat mam już dokładnie przemyślane i nawet częściowo sprawdzone. Sterowanie będzie działało (przynajmniej powinno) i nie będzie ważyło więcej niż MAX 5kg. Bardzo prosta konstrukcja. Bardziej mnie martwi co innego. Jeśli zamontuje 2 silniki nawet takie same to mogą osiągać nieco inną moc, nie mówię tu o różnicy 1 KM a o powiedzmy 0,2KM. Czy przy takiej różnicy ponton będzie w miarę prosto płyną ? A druga sprawa to czy w praktyce 2x2,5KM będzie się równało 1x5KM. I jeszcze jedna sprawa czy te 5KM wystarczy do pontonu 2,80m.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 13.10.2009 12:46

maniekwawa napisał(a):w układzie sterowania. To akurat mam już dokładnie przemyślane i nawet częściowo sprawdzone (...) Bardzo prosta konstrukcja.

Jak masz przemyślane to napisz (pokaż zdjęcia/rysunki) - może to faktycznie "rewolucyjne" rozwiązanie 8O
maniekwawa napisał(a):Czy przy takiej różnicy ponton będzie w miarę prosto płyną ?

Najpierw pokaż jak to będzie przymocowane i sterowane - potem "pogadamy" 8)
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 13.10.2009 13:04

maniekwawa - jeśli te 2 " śmigła " w tych silnikach 2,5km będą dość dużej średnicy to wydaje mi się że będzie to szybsze niż 5km silnik co 2 śmigła to nie jedno, widziałem kiedyś na youtube chyba filmik z 2 silnikami chyba honda 5km i fajnie to płynęło :D
michalk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalk » 13.10.2009 13:18

Praktyczne - znaczy proste - jeden wydajny silnik z opcją biegu przód/tył bez konieczności obracania silnika na kolumnie - w silnikach poniżej 3KM nie ma z tego co wiem takiego rozwiązania :) Poza opcją, że w razie awarii jednego silnika działa ten drugi nie widzę plusów tego rozwiązania przy tej wielkości pontonu... tak uważam.
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 14.10.2009 19:22

...jeszcze lepiej trzy albo cztery silniki, no i pontony połączyć też dwa albo lepiej cztery, czego to ludzie nie wymyślą...
pozdrawiam
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 04.11.2009 11:59

witam.
widziałem w dużych łajbach takie rozwiązanie ale proszę pamiętać że jeden
z silników/śruba/ musi obracać się odwrotnie w stosunku do drugiego.
tego rodzaju ,,układy,, są opisane na stronach hondy.
pozdrawiam m.n.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2009 12:05

mariusz nowak napisał(a):witam.
widziałem w dużych łajbach takie rozwiązanie ale proszę pamiętać że jeden
z silników/śruba/ musi obracać się odwrotnie w stosunku do drugiego.
tego rodzaju ,,układy,, są opisane na stronach hondy.
pozdrawiam m.n.

Ale nie w pontonie o dł.290cm. :lol:

smoki3
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 05.11.2009 11:19

PONTON 290CM CZY STATEK 200M TO NIE MA ZNACZENIA-PRAW FIZYKI
NIEDA SIĘ ZMIENIŚ.PROPONUJE TROSZKĘ POCZYTAĆ.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 05.11.2009 11:23

mariusz nowak napisał(a):PONTON 290CM CZY STATEK 200M TO NIE MA ZNACZENIA-PRAW FIZYKI

Caps Lock OFF

:wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2009 07:48

mariusz nowak napisał(a):PONTON 290CM CZY STATEK 200M TO NIE MA ZNACZENIA-PRAW FIZYKI

Fakt niezaprzeczalny i przydatny w pływaniu z dwoma silnikami.Z tym iż do pontonu 290cm nie zamontujesz pary silników spalinowych. Poprostu z braku miejsca.

Pozdrawiam

smoki3

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone