Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co o nas myślą....

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adrian34
Croentuzjasta
Co o nas myślą....

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 06.11.2005 17:20

W lipcu 2004 byliśmy w Marinie (ok.Trogiru) . Było bosko . Do dzisiejszego dnia wspominam sobie te dzikie plaże i oczywiście morze, o pięknym kolorze turkusu ... Mieszkaliśmy w dosyć dużym apartamencie , gospodarze - Ragib z żoną przyjęli nas (mnie i moją rodzinę :D ) z otwartymi rękoma . Byli to starsi ludzie , z którymi mogliśmy rozmawiać na każdy temat , różnymi metodami ,w większości na migi. Nie zapomne tego, jak razem z gospodarzami uczyliśmy się języków, oni polskiego a my chorwackiego :D .... Powiem Wam ,że szło nam naprawde nieźle. ... Sprawiali wrażenie zadowolonych,a o polakach mięli naprawdę dobre zdanie. Byli gościnni , częstowali nas Rakiją i winem własnej produkcji.poparzoną przez słońce żonie, gospodyni robiła okłady z octu winnego (pomogło!). Na koniec żegnali nas z nieukrywanym żalem. Myślę, że ich sympatia do Polaków jest szczera,utwierdziło mnie w tym przekonaniu to w jaki sposób przyjmowali Niemców. :lol:
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 06.11.2005 21:37

Tak , z pewnością Chorwaci lubią nas bardziej niż np. Węgrów.
Co do Niemców to nie mam pewności , ale byłem raz świadkiem jak w miejscowości Senj w knajpie kelnerka wchodziła bez mydła w dupę Niemcom siedzącym przy sąsiednim stoliku. Nie mam pojęcia , czy im się to podobało czy nie , bo wyglądali normalnie (to znaczy nie zachowywali sie jak typowi niemieccy buce) , ale jak się patrzyło na wyczyny kelnerki z boku to się rzygać chciało.

Ja w każdym razie nie spotkałem się z prawie żadnymi przejawami dyskryminacji Polaków w Chorwacji. Prawie , ponieważ jak 3 lata temu w miejscowości Ploce czekaliśmy w kolejce do trajektu na Peljesac to z podwójnej kolejki ludź , który tym kierował nadawał pierwszeństwo pojazdom na niemieckich numerach. Polskie pozostawiał na koniec.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone