Brela - ekskluzywna,spokojna miejscowość zbudowana na stoku góry z której kaskady terakotowych dachów"wpadają"do morza.
Tchnąca śródziemnomorskim klimatem....pełna pięknych willi,oraz ogrodów
obfitych różnorodnością tropikalnej flory....
Posiadaczka plaży "Punta Rata" która to w rankingu Forbesa w 2004 r.zajęła czwarte miejsce na świecie
(choć dla mnie najpiękniejszy widok rozpościera się wtedy gdy odpłyniemy z tego miejsca(cyplu)parę metrów od brzegu....)
Spoglądając w jedną lub drugą stronę mamy niesamowitą różniącą się panoramę gór Biokovo - na wyciągnięcie ręki.....
Po prawej jak wspominałem - do majaczących w rozedrganym od upału powietrzem - brzegów Hvaru.....
po lewej w stronę Splitu - gdzie pomiędzy konturami szczytów a wyspą Brac - możemy sięgać spojrzeniem w otwarte morze aż po horyzont....
Jeżeli ktoś jest posiadaczem/fanem "rolek" to polecam zabrać - nadmorską alejką można przejechać w sumie 5 km.....
Po drodze zrobić sobie premie lotne - czytaj Karlovackie
Linia brzegowa jest długa i urozmaicona,dlatego nie problem znaleźć swobodnie fajne miejsce według upodobania.....
My rozkładaliśmy się w cieniu - pod "dachem pini" które pozwalały skrywać się w nim ,z nogami zanurzonymi w morzu....
W ogóle spora część promenady w Breli wiedzie w cieniu fantazyjnie poskręcanych konarów - raz opada ,to się wznosi.....gdzie nie gdzie na skraju skały ukryte są ławeczki, na których zasiadaliśmy i w towarzystwie
"muzykującego "Jadranu oczekiwaliśmy na zachód słońca....
Do moich ulubionych wieczornych wędrówek należały te w kierunku Baskiej Vody - to tam za przystanią rozlokowało się kilka klimtycznych knajpek nad samą wodą.
Jeśli spożycie (w szerokim rozumieniu)nie przekreślało dalszego spaceru ,
to szliśmy prawie pustymi alejkami do granic B.V.
Zakolami mini zatoczek - alejką pod oświetlonymi murami....znowu pod koroną sosen nad głową przez które przebijało rozgwieżdżone niebo....
I to morze - lustro nocnego nieba.....które zachęcająco pohukuje .....
Kąpieli w nocnej scenerii , w tym miejscu należy obowiązkowo skosztować....
Gdy w Breli o godz.23 uliczki są już opustoszałe i ciche.....w B.V. trwa "festyn".....może dlatego że wszyscy koneserzy nocnego życia - tam wyszli....
UWAGA
.....na uciążliwości na plaży...
.....można opalić sobie tylko jeden bok....
Ta SYRENKA ciągle robiła cień....
....przez nią po zmaganiach ze słońcem byłem jednego dnia - bialo/czerwony
....i wieczorem średnio się prezentowałem.....
ale miałem zaśpiewankę/pocieszankę "nic się nie stało...bialo-czerwony ...nic się nie stało.....
..........no nie
Na drugi dzień już się nie rozłożyła w pobliżu.....
.....
......to pewnie przez te międzynarodowe egzorcyzmy które odprawiały kobitki na całej plaży.....ehh....
Symbol Breli - 7/8 metrów wysokości.....zdarzają się śmiałkowie skaczący na główkę.....
w tych skałkach jest fajne życie podwodne.....i można tam przejść po dnie....zaraz jednak przy "Symbolu Breli" robi się 10-cio metrowa głębia....
SKAŁKI PRZY PROMENADZIE
GDY SYRENKI MAJĄ DZIEŃ ZOŁZY......należy je dobrze przewietrzyć.....
.....warte każdych pieniędzy...
GDY SĄ GRZECZNE....
....można dać im troszkę zabawy....też kasy nie żałować...
GDY MAŁOLATY ROZRABIAJĄ.......to po Adriatyckiej terapii - hormony się uspakajają....
I WIDAĆ JAK NA DŁONI......ŻE JADRAN WSZYSTKIE DEMONY PRZEGONI....
Wzdłuż promenady jest sporo naprawdę dobrych knajpek gdzie można dobrze zjeść......o innym spożywaniu nie wspominając.....
Ja polecam restaurację na "Punta Rata" - rewelacyjne Plate Adriatico (grillowany mix owoców morza) i smaczne dania z kurczaka dla dzieci.....
Wieczorami CRO-muza na żywo(i nie tylko)
Najlepszy chleb - Pekara Paola - duży okrągły za 12 kun-lepszy od tradycyjnego polskiego.
Konzum przy promenadzie (dobrze ukryty)....drugi mini market na ulicy prowadzącej do B.V.
Największy market z naj cenami na końcu B.V. przy wylocie na Jadrankę(po lewej stronie)
Targ owocowo-warzywny w B.V. - niedaleko portu....wczesnym rankiem można kupić świeżą rybę.
Nasza ulubiona Drink-Knajpa znajduje się 600 m. od przystani jachtowej w Breli - w kierunku Splitu...
CHATKA CRO-BABY-JAGI