Jak w temacie ...
Znajomi proponują nam w przyszłym roku Bułgarię ...
Był ktoś, polaca ktoś, warto, nie warto ? itp. itd. ?
Fatamorgana napisał(a):Jak ktoś nie zna wybrzeży włoskich czy francuskich, bądź chorwackich, to może go bułgarska riwiera podniecić, ale w przeciwnym razie nie liczyłbym na cud. Poza tym, trochę postkomunistycznego brudu i złodziejstwa niestety tam nadal jest.
Mentalność ludzi....
Fatamorgana napisał(a):Bułgaria to jak dla mnie pełno ładnych gór, ciekawy folklor, sporo możliwości włóczenia się po pustawych jeszcze, niezadeptanych miejscach, świetne wina i...Melnik- perełka na skalę europejską. Miasteczko schowane przez światem...
Wybrzeże to hmmm... jakby to rzec- pamiętające dawne czasy hotele i szybko postępująca komercha oczekująca na portfele turystów (np. Nessebyr to jeden wielki stragan ).
Wybrzeże takie za bardzo bałtyckiego typu jak dla mnie. No jest tam parę skarp i górek ze skałkami, ale to jest nic. Na pewno nic takiego, by specjalnie tam lecieć na urlop nad morzem.
Jak ktoś nie zna wybrzeży włoskich czy francuskich, bądź chorwackich, to może go bułgarska riwiera podniecić, ale w przeciwnym razie nie liczyłbym na cud. Poza tym, trochę postkomunistycznego brudu i złodziejstwa niestety tam nadal jest.
Mentalność ludzi....
Także Bułgaria ma o wiele więcej do zaoferowania w górach niż nad morzem- w mojej opinii.
sloninka2 napisał(a):Nie ukrywam, że i u nas ulęgł się pomysł na wakacje w Bułgarii,ale skoro piszecie i potwierdzacie iż plaże nie umywają się do tych chorwackich , no to tradycyjnie w przyszłym roku-CHORWACJA
Fatamorgana napisał(a):
Być może dodatkowym argumentem dla tych, co się znajdą/planują znaleźć nad południowym kawałkiem riwiery bułgarskiej będzie bliskość Istambułu. Wtedy taki pobyt zmienia się w naprawdę ciekawy...
Istambuł może zastąpić niedostatki krajobrazowe Bułgarii innymi wrażeniami.
Z napisał(a):dla mnie taką najbardziej pasującą mi miejscowością jest Nicea
Z napisał(a):Kolega w tym roku był w Bułgarii i po jego wypowiedziach nie zdecyduję się na wyjazd do tego kraju,.