Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co myślicie o Bułgarii ???

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 02.11.2011 19:58

mkm napisał(a):Znam wielu , którym się bardzo w Bułgarii podobało ... tylko dziwne , że za żadne skarby,nie chcą już tam wracać :wink:

no właśnie ....
Byliśmy zadowoleni , było fajnie ale ..... po chwili zastanowienia - w przyszłym roku pojedziemy chyba "do Twojej Chorwacji" ;)

Taki komentarz usłyszałem od tychże ludzi którzy byli w tym roku
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 02.11.2011 20:03

Joanka23 napisał(a):Mkm naprawdę fajnie było i z przyjemnością, jeżeli tylko będzie mi dane, jeszcze do Bułgarii zawitam...

Miałaś farta może w takim razie ;)

A poza tym jednym podoba się to innym coś innego ;-)
Co to by było jakby wszyscy jeździli do Cro ;) chyba na rok wcześniej trzeba by rezerwować kwatery ;)
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 02.11.2011 20:36

a ja myślę, że cromaniacy, to tylko na Cro nie dadzą sobie nic powiedzieć, tam jest najpiękniej i każdy, kto ma inne zdanie niech milczy!
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 02.11.2011 21:01

pawelli napisał(a):
Joanka23 napisał(a):Mkm naprawdę fajnie było i z przyjemnością, jeżeli tylko będzie mi dane, jeszcze do Bułgarii zawitam...

Ja zdecydowanie wolę to ... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.11.2011 22:18

mkm napisał(a):
pawelli napisał(a):

nie dość, że ładnie to jeszcze tanio ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.11.2011 08:19

W tym tkwi problem Bułgarii. Każda dyskusja sprowadza się jak tanio i jak dojechać a Chorwacja jest jak drugi dom :D
Pomorzanin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pomorzanin » 03.11.2011 09:18

pawelli napisał(a):
anakin napisał(a):
pawelli napisał(a): no i .... sami Bułgarzy .... podobno strasznie złodziejski kraj ....

To tak jak Polacy.
Podobno.

podobno tak

Polak to napisał ?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 03.11.2011 09:28

Joanka23 napisał(a):No... widzisz Fata, czyli jednak coś za mną nie tak :? :lol: - nie dość, że za mało wybredna to jakaś bida ostatnia chyba, bo tylko z ogromną życzliwością ludzką tam się spotkałam... :lol: - może tak ze zwykłej litości ludzkiej mnie oszczędzili :wink: :lol:

Fata - mniej więcej to co piszesz to jakbym słyszała mojego męża, po tym jak mu powiedziałam, żebyśmy przez Rumunię jechali - okradną, zamordują i piernik wie co jeszcze :lol: a po powrocie oświadczył, że zmienia zdanie o 180 stopni, bo pamiętał jak tam było całe lata temu... - a te kraje jak i mentalność ludzi też się zmieniają...

Jednak prawdą jest, że w hotelach tam nie spałam, a z SB zwiałam po 3 godzinach, :lol: jakoś wolę bardziej kameralne miejscowości - raczej miałam do czynienia z zwykłymi, przeciętnymi ludźmi...

Mkm naprawdę fajnie było i z przyjemnością, jeżeli tylko będzie mi dane, jeszcze do Bułgarii zawitam...

Wiesz, niektórzy mówią, ze "jak dasz Cyganowi zarobić, to Cię nie okradnie..."
:lol: :wink:

Przesadnie odbierasz moją wypowiedź.
Przeżyłem dwukrotnie przejazd przez Rumunię i Bułgarię i też żyję. Nikt mnie nie ubił ani nie okradł (nie licząc opłat i ich cennika wziętego na poczekaniu z sufitu...). Pomimo tego co widziałem i przeżyłem (a nie siedziałem w jednym miejscu, lecz intensywnie zwiedzałem kawał kraju) nie kreuję wyłącznie na podstawie swoich wniosków- i to jest chyba największa różnica.

Nadal jednak powtarzam- jedna pozytywna opinia to jest nic.

Jasne, kraje i ludzie się zmieniają....
Tylko w ile lat???

:lol:
W Albanii przemiana myślowa z: "turysta to frajer do oskubania i okradzenia" do: "turysta to gość, który daje zarobić" potrwała ok. 8-10 lat.
Bułgarzy mieli bazę i tabuny turystów w latach 80-tych, więc powinni być bardziej do przodu. A nie do końca tak jest.
Reklamy w biurach podróży i obecność bułgarskich ofert na targach turystycznych to nie wszystko.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 03.11.2011 17:33

mkm napisał(a):
pawelli napisał(a):

fajne ;)
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 03.11.2011 17:57

Fatamorgana napisał(a):Przeżyłem dwukrotnie przejazd przez Rumunię i Bułgarię i też żyję. Nikt mnie nie ubił ani nie okradł ...

Ciebie też nie okradli 8O :wink: to już siła nas. :lol: Dyć albo nie mieli z czego albo dawałeś Cyganom zarobić, bo przeca nie dlatego, ze jest bezpiecznie.... :lol:
Ale Ty Pawelli to chyba już lepiej tam nie jedź, bo wiesz jak to mówią do trzech razy sztuka... :wink:

Wiesz Fata, nie mogę się pozbyć wrażenia, że już któryś raz dajesz do zrozumienia, że już dokładnie wiesz jak ten mój urlop przebiegał...
Fatamorgana napisał(a):Jedną wizytą w jednym hotelu w jednej miejscowości?

Fatamorgana napisał(a):...takie przypadki jak Twój nie oddają tego, co może spotkać człowieka gdy wyjdzie z hotelu i uda się na szczerą prowincję...

Fatamorgana napisał(a):Pomimo tego co widziałem i przeżyłem (a nie siedziałem w jednym miejscu, lecz intensywnie zwiedzałem kawał kraju) nie kreuję wyłącznie na podstawie swoich wniosków- i to jest chyba największa różnica.

8O :wink:

Niezły jesteś! :lol:

A tak na poważnie już, uściślając, moje subiektywne zdanie jest takie, że w Bułgarii jest bezpiecznie, ale jak w każdym kraju bezpieczeństwo turystów w dużej mierze zależy od nich samych... i mimo, że

Fatamorgana napisał(a):Zwłaszcza, że czymże jest Twoje doświadczenie?

Pozostaje mi mieć nadzieję, że to jakże subiektywne moje zdanie, jako chociaż maluczka przeciwwaga, w tym wątku się przyda... :lol:

Pozdrawiam jak zawsze serdecznie :D
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 03.11.2011 19:32

Joanka23 napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):Przeżyłem dwukrotnie przejazd przez Rumunię i Bułgarię i też żyję. Nikt mnie nie ubił ani nie okradł ...

Ciebie też nie okradli 8O :wink: to już siła nas. :lol: Dyć albo nie mieli z czego albo dawałeś Cyganom zarobić, bo przeca nie dlatego, ze jest bezpiecznie.... :lol:
Ale Ty Pawelli to chyba już lepiej tam nie jedź, bo wiesz jak to mówią do trzech razy sztuka... :wink:

hehhehe, no tak - mogę być tym 3-cim ;) - choć, choć, choć w sumie w tym roku Cro mnie okradli (zeskanowali mi kartę) - chyba coś się mowi o "Bułgarach" ;)
Mnie ogólnie tam nie ciągnie ;) ale nie mówie nie.

Ale wielkie TAK jest zawsze dla Hrvatska
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 03.11.2011 21:54

... nie mam właściwie dobrego zdania o Bułgarii, co prawda nie okradli nas tam, ale wspominam ją raczej jako brudną, szczególnie plaże i nawet dosyć drogą zwłaszcza w kurortach wczasowych, :wink:
Stosunek Bułgarów do nas Polaków również pozostawia wiele do życzenia, empatii do nas nie czują :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 03.11.2011 22:13

Majeczko ... fajnie że jesteś :D
Dla lepszego samopoczucia w tym bułgarskim temacie :wink: ...
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 04.11.2011 00:28

Triglav na sam dobry poczatek...
:) :D
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 04.11.2011 00:38

Joanka23 napisał(a):
Wiesz Fata, nie mogę się pozbyć wrażenia, że już któryś raz dajesz do zrozumienia, że już dokładnie wiesz jak ten mój urlop przebiegał...

Nie wiem.
Ale akurat to niczego w temacie nie zmienia.
Siłą rzeczy jeden człowiek /jedna rodzina/ na jednym pobycie wczasowym nie ogarnie i nie dowie się aż tyle, żeby wiedzieć co i jak. Na wakacjach nikt nie śledzi statystyk policyjnych, ani nie wypytuje miejscowych władz jakie mają prawdziwe problemy z przestępczością drobną.
Po to się dowiaduje i czyta od innych, żeby to jakoś ogarnąć.

Pozostaje mi mieć nadzieję, że to jakże subiektywne moje zdanie, jako chociaż maluczka przeciwwaga, w tym wątku się przyda... :lol:

Pozdrawiam jak zawsze serdecznie :D

No pewnie, bo w końcu nie chodzi o to, ze ta Bułgaria jest taka beznadziejna i same złodzieje tam siedzą.
Po prostu na tle innych krajów- a zwłaszcza naszej kochanej CRO-krainy - nie jest tak samo sielankowo i beztrosko bezpiecznie.
To powoduje, że po prostu trzeba mieć oczy szerzej otwarte i zdawać sobie sprawę z pewnych istniejących okoliczności.
Ja bym chętnie wrócił do Bułgarii. Zobaczyć ile się przez 10 lat zmieniło. Ale nie nowym Audi....
:lol: :wink:
I ja także pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bułgaria - България

Co myślicie o Bułgarii ??? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone