Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co myślicie o Bułgarii ???

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 01.11.2011 11:24

pawelli napisał(a): no i .... sami Bułgarzy .... podobno strasznie złodziejski kraj ....

To tak jak Polacy.
Podobno.
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 01.11.2011 11:57

Jak wszyscy z byłych demoludów!
Choć w mojej opinii akurat w CRO mniej kradną niż w innych krajach.
Tito nauczył?

Pawelli- zerknij na równoległy wątek Pitera o Bułgarii i przyjrzyj się ostatniej fotce... Słoneczny Brzeg....
Co w tym jest pięknego i pociagającego?
Wg, mnie bardzo niewiele.
Dla kogoś, kto nie leciał samolotem i ma niewielki budżet, dawno lub wcale nie był za granicą w "ciepłych krajach", to będzie coś super, ale dla wytrawnego cromaniaka, lub obytego w innych morzach człeka, to będzie nic szczególnego.
Moi znajomi byli tego roku w Bułgarii na wczasach.
Ale... to nie żadni wytrawni turyści, lecz rodzinka co wygrali w Totka i chcieli zaszaleć za niewielkie pieniądze (wzięli **** z ALL INCLUSIVE) i jedna babka co też chciała poszaleć w luksusie bo to lubi.
To nie są konkretni turyści, to raczej minimaliści lubiący wygody.
Dla nich największym przeżyciem było to, że hotel był super, najedli się frykasów i lecieli samolotem...
A plaża i krajobraz? No cóż, były.... :lol: :roll: :wink:
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 01.11.2011 11:58

pawelli napisał(a):...ale plaża masakra !!!
Niby szeroka, piaszczysta - ale cała masa czegoś zielonego pływało w wodzie !!!..

Marsjanie ? :wink:
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 01.11.2011 11:59

Ruskie glony promieniotwórcze... :lol: :wink:
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Postnapisał(a) pawelli » 01.11.2011 17:32

anakin napisał(a):
pawelli napisał(a): no i .... sami Bułgarzy .... podobno strasznie złodziejski kraj ....

To tak jak Polacy.
Podobno.

podobno tak
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Postnapisał(a) pawelli » 01.11.2011 17:35

romuald22 napisał(a):
pawelli napisał(a):...ale plaża masakra !!!
Niby szeroka, piaszczysta - ale cała masa czegoś zielonego pływało w wodzie !!!..

Marsjanie ? :wink:

możliwe ;) widziałem że jakies glony pływały - bleeeee - nie sprzyja to wypoczynkowi nad wodą ....
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Postnapisał(a) pawelli » 01.11.2011 17:40

Fatamorgana napisał(a):Pawelli- zerknij na równoległy wątek Pitera o Bułgarii i przyjrzyj się ostatniej fotce... Słoneczny Brzeg....
Co w tym jest pięknego i pociagającego?

no zbyt wiele nie ma ....

Jak dla mnie to bułgaria się nie umywa do Cro pod kazdym względem.
Może o faktycznie dla "snobów" pobyt w hotelu "ALL IN..." jest czymś super hiper i lezenie w basenach hotelowych popijając drinka ... i w Bulagrii bedzie tanio ... bo w Cro by ich na to nie było stać.
Potem wracają i opowiadają jak to lecieli samolotem i mieli "ALL" ;)
Joanka23
Cromaniak

Postnapisał(a) Joanka23 » 01.11.2011 19:51

Tak czytam i czytam i się zaśmiewam :lol:

Nie leciałam do Bułgarii samolotem, nie byłam w hotelu "All IN...", nikt mnie nie próbował okraść, wręcz przeciwnie zwracano nam rzeczy gubione przez nasze urocze pociechy :lol: Nesebyr, mimo turystów i straganów bardzo mi się podobał i generalnie wróciłam z Bułgarii bardzo na plus zaskoczona :lol: - chyba za mną coś nie tak :?

:lol:
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 01.11.2011 20:55

Znam wielu , którym się bardzo w Bułgarii podobało ... tylko dziwne , że za żadne skarby,nie chcą już tam wracać :wink:
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 01.11.2011 21:08

Joanka...
Mnie z kolei bawią takie posty jak Twój. Bez urazy, ale tak jak jedna kradzież nie czyni całej krainy złodziei, tak jedna osoba (a nawet kilkanaście) zadowolona z wakacji nie czyni całego obrazu kraju i ludzi...

To niczego w omawianej materii nie zmienia. Tobie pasowało, całej masie też pasowało. Mało wybredni widać jesteście i tyle. :wink:
Natomiast gdy się zbierze znacznie więcej danych, nie tylko z jednej znajomej grupy i 3-4 postów, oraz gdy spojrzysz na to, co mówią ludzie z innych krajów o swoich doświadczeniach w Bułgarii, to....możesz się zdziwić, ze ich opinie różnią się od Twojej i to znacznie.
Zwłaszcza, że czymże jest Twoje doświadczenie?
Jedną wizytą w jednym hotelu w jednej miejscowości?
Zakładasz, ze wszędzie było tak samo fajnie i nikomu nic nie zginęło?
Bardzo naiwne podejście- bo jak mnie było ok, to tam jest fajnie... :lol:
Mnie też nic nie zginęło- ani w 89 i 90r. ani w 2000.
Ale się pilnowałem wszędzie bo to kraj, gdzie okazja szybko czyni złodzieja.

A co do oddania rzeczy zgubionych przez wasze pociechy, to rozumiem, ze gubiły portfele, kamery, telefony i aparaty za konkretne kwoty, tak???
No sorry, ale to kompletnie nie oddaje zjawiska, bo mówiąc o złodziejstwie nie mówimy o upuszczaniu rzeczy przez dzieci czy ich zapominaniu na plaży, w restauracji...wydawało mi się, że to chyba jasne.

Wiesz....jedna jaskółka wiosny nie uczyni, tak samo takie przypadki jak Twój nie oddają tego, co może spotkać człowieka gdy wyjdzie z hotelu i uda się na szczerą prowincję.

Jest normą, ze w obiektach i miejscowościach typowo turystycznych jest kierowane więcej uwagi na bezpieczeństwo, ale co możesz powiedzieć o Bułgarach poza takimi miejscami?

Ja nie twierdzę, że to sami złodzieje, ale mam solidne podstawy, aby mieć się na baczności będąc w tym kraju, ponieważ jest wystarczająco dużo sygnałów o kradzieżach, oszustwach, naciąganiu i włamaniach do aut.
Jest tego procentowo po prostu więcej niż w krajach zamożniejszych.
Nie wszędzie turysta jest traktowany tylko jako źródło dochodu i miejsc pracy...

Kilka cytatów powszechnie dostępnych informacji (a ile nie jest publikowanych???)
Re: Kradzieże w pokojach hotelowych.
19.07.08, 21:06
- W trakcie naszego pobytu przypadkowym znajomym zginely 2 komorki
bizuteria, drobne pieniadze...Recepcja miala pretensje kiedy wezwano
policje dzialo sie to w SB.

20.07.08
-W czerwcu byłam w SB. Dwie Polki zostały okradzione w pokoju.
Panie z recepcji nie chciały wezwać policji. Zdarzało się, że
sprzątaczki zostawiały drzwi otwarte. Rezydentka ostrzegała, żeby
zamykać pokoje na noc. Podobno ten problem jest w całym Słonecznym
Brzegu.

1.08.08
- Kiedy bylam w Bulgarii okradziono bardzo duzo osob z tel.komorkowych
(mieszkalismy na parterze-wchodzili przez okno).
Poza tym okradli jedna osobe w nocy w trakcie snu bodajze w
Jugosławi w hotelu Nowy Sad kiedy juz wracalismy do domu i mielismy
tam nocleg.

-Kradzieże w Bułgarii:
Gość: Android 26.08.09, 07:32

- Ogólnie Bułgaria bardzo mi się podoba, niestety wczoraj na plaży w Nessebarze
po 3minutowej wieczornej kąpieli rzeczy na brzegu przetrzepane plecak z
ręcznikami zabrany (nawet klapki zabrane!!)- stary aparat warty 100zł poszedł
w straty, generalnie należy bardzo uważać, 3minutowe przetrzepanie rzeczy to
100lat za murzynami, należy uważać i dmuchać na zimne, w hotelach podobno też
zdarzają się kradzieże, teraz dostrzegłem taki drobny szczegół, że rano w
4gwiazdkowym hotelu są niedomknięte drzwi ewakuacyjne (otwierane tylko od
środka) zamykałem je kilka razy i po nocy są niedomknięte, być może to
sprzątaczka zostawia niedomknięte, nie wiem i nie chcę się przekonać :(. Trze
ba uważać na takich bułgarskich brudasów.

- Byłem w sierpniu na Bornholmie. Osobiste rzeczy / ubrania, aparat, dokumenty, pieniądze itp./ leżały sobie godzinami na plaży. Ja pływałem, odchodziłem dość daleko i nigdy nic mi nie zginęło. Oczywiście żadnego brudasa na Bornholmie nie spotkałem. Nie do pomyślenia w takiej Bułgarii.

Re: Kradzieże w Bułgarii.
03.09.09, 08:08
Bornholm to inny świat, Bułgaria jest jakieś 10-15 lat do tyłu.
Brudne plaże, hotele budowane metr od drogi, za murem hotelu syf,
złodziejstwo na plaży, chamscy policjanci. Na Bornholmie byłem dwa
razy i napewno pojadę jeszcze, w Bułgarii byłem raz i mi wystarczy.

Re: Kradzieże w Bułgarii.
Gość: ... 17.05.10, 21:31

1.W Achtopolu do zbiornika mojego samochodu "weszło" o 3 litry
paliwa więcej niż maksymalna pojemność tego zbiornika. A przed
tankowaniem jeszcze było kilka litrów z rezerwy w zbiorniku.
2. Na poczcie w Achtoplu biurwa z poczty wzięła nasze widokówki z
wakacji w Bułgarii i pieniądze za znaczki (równowartość ok . 80 zł)i
powiedziała , że nam sama przyklei. Coś mnie tknęło i wróciłem po 15
min. i poprosiłem o kartki na chwilę. Leżały w jakimś brudnym pudle
w kącie pod starymi papierami, bez znaczków.
Takie przygody czekają Was w Bułgarii.
Jeżdżę na wakacje od kilkunastu lat do różnych krajów i poza tymi
przypadkami w BG tylko raz chcieli mnie złodzieje oszukać (kilka
lat temu)- przy płaceniu za prom z Kalabrii na Sycylię. Przez
kilkanaście lat tylko Bułgaria i Sycylia.

Re: Kradzieże w Bułgarii
turx01 17.05.10, 21:49 zarchiwizowany
- W Słonecznym Brzegu, jeżeli zapłacisz za parasol możesz być spokojny o swoje rzeczy. Nic nie zginie. A najlepiej rozbić się koło Niemców ( oni
zwykle leżakują większym stadem) wtedy naprawdę nic nie zginie :-)
Nie słyszałem tez żeby ginęło coś w hotelach.
Natomiast trzeba uważać na cinkciarzy i kieszonkowców.

A na bulgaricusie też jest co nieco.
Moderator: 16.07.2006
- W Bułgarii sie nie zostawia przed brama samochodu na zagranicznych rejestracjach.

Reszta do przemyślenia tu (najbardziej frapujące jest zachowanie przedstawicieli prawa):
http://www.bulgaricus.com/forum/viewtopic.php?id=4109

Odnośnie aut...
Dla podróżujących samochodami do Bułgarii

W związku z częstymi w ubiegłym roku kradzieżami nowych i drogich samochodów (np. Mercedes, Audi, BMW, Toyota). Ambasada RP w Sofii zaleca podróżującym takimi samochodami daleko idącą ostrożność, a nawet nieużywanie ich w miarę możliwości w podróżach do i przez Bułgarię.

Jedno z biur podróży przestrzega jednak:
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę!
Bardzo częste są kradzieże w hotelach. Albo można spotkać drobnych złodziei kieszonkowych w Sofii albo na plażach Morza Czarnego.
[/quote]

Mojej opinii o Bułgarii jako kraju nie zmieniło to, że akurat mnie najbardziej bezczelnie i po chamsku potraktowano na bułgarskim przejściu w Kulata w 2000r. jeszcze, ale mentalność urzędników i mundurowych to tam jest taka jak na Ukrainie i nawet Unia tego szybko nie wykorzeni z ich łbów.
Joanka23
Cromaniak

Postnapisał(a) Joanka23 » 01.11.2011 21:51

No... widzisz Fata, czyli jednak coś za mną nie tak :? :lol: - nie dość, że za mało wybredna to jakaś bida ostatnia chyba, bo tylko z ogromną życzliwością ludzką tam się spotkałam... :lol: - może tak ze zwykłej litości ludzkiej mnie oszczędzili :wink: :lol:

Fata - mniej więcej to co piszesz to jakbym słyszała mojego męża, po tym jak mu powiedziałam, żebyśmy przez Rumunię jechali - okradną, zamordują i piernik wie co jeszcze :lol: a po powrocie oświadczył, że zmienia zdanie o 180 stopni, bo pamiętał jak tam było całe lata temu... - a te kraje jak i mentalność ludzi też się zmieniają...

Jednak prawdą jest, że w hotelach tam nie spałam, a z SB zwiałam po 3 godzinach, :lol: jakoś wolę bardziej kameralne miejscowości - raczej miałam do czynienia z zwykłymi, przeciętnymi ludźmi...

Mkm naprawdę fajnie było i z przyjemnością, jeżeli tylko będzie mi dane, jeszcze do Bułgarii zawitam...
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 01.11.2011 22:22

Joanko , w takim razie życzę szybkiego powrotu i udanych wakacji :D
Pozdrav ...
piter83pl
Cromaniak

Postnapisał(a) piter83pl » 01.11.2011 22:57

Czytam ten wątek na bulgaricusie i mi się włosy jeżą, pewnie jakbym miał zapłacić te 80 euro za przejazd mostem to był zawrócił i tyle by mnie Bułgaria widziała :). Ja miałem jedną niemiłą sytuację, ale to tylko i wyłącznie ze swojej głupoty - pieniądze wymienia się w kantorach ;) 100 euro poszło w plecy, ale trudno... lekcja odrobiona i dobrze że tyle tylko. Jakoś nie obwiniam za to samego kraju tylko moją głupotę :) Fakt, faktem, że w Bułgarii z jakiegoś powodu czułem się dość mało komfortowo - wariactwo na ulicach, beznadziejne drogi i jakiś taki mafijno gangsterski klimat. Bułgarię warto zobaczyć ale ja tam chyba już nie wrócę, choć jest jedno miejsce w Bułgarii które opiszę w następnym odcinku mojej relacji i które warte jest uwagi wg. mnie, choć nie brałem tam aparatu na plaże co np. w Grecji nie było problemem.
Pozdrawiam
pelkin1971
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pelkin1971 » 01.11.2011 23:45

Jak tak czytam o BG to chyba wolę CG i Albanię :D
Joanka23
Cromaniak

Postnapisał(a) Joanka23 » 02.11.2011 13:02

Mkm dziękuję! 8)

Pozdrowienia! :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bułgaria - България

Co myślicie o Bułgarii ??? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies