Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co można przewozić?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
monikak71
Odkrywca
Co można przewozić?

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikak71 » 26.05.2007 22:18

Witajcie,
słyszałam, że przy wjeździe do Chorwacji celnicy sprawdzają, czy nie wwozi się wędliny, napojów itp, gdyż w Chorwacji te rzeczy są droższe i pilnują swojego interesu. Nie wiem jednak, czy to prawda. Czy możecie, doświadczeni Cromaniacy, pomóc i napisać, czy i ile możemy wziąć jedzonka i picia?
Wielkie dzięki za podpowiedzi.
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 26.05.2007 22:34

Byłem w Cro trzy razy, za każdym razem odprawa na granicy ograniczała sie do sprawdzenia paszportów i życzenia szerokiej drogi. Raz tylko dwa lata temu widziałem jak jadących przed nami Węgrów poproszono na bok do specjalnego stolika i musieli grzecznie wszystko wykładać z samochodu ma ten stolik. Miałem troche pietra, bo jedzenia bierzemy z kraju dużo.
Życze powodzenia
Jacek
ps. zawsze przekraczam granice w Letenye nie wiem jak jest na innych przejściach
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 27.05.2007 09:18

monikak71 napisał(a):Witajcie,
słyszałam, że przy wjeździe do Chorwacji celnicy sprawdzają, czy nie wwozi się wędliny, napojów itp, gdyż w Chorwacji te rzeczy są droższe i pilnują swojego interesu. Nie wiem jednak, czy to prawda. Czy możecie, doświadczeni Cromaniacy, pomóc i napisać, czy i ile możemy wziąć jedzonka i picia?
Wielkie dzięki za podpowiedzi.
Wszystko można wwozić do CRO tylko w umiarkowanych ilościach.Nie przesadzaj z fajkami,alkoholem,trawką i konserwami :roll: .Jeśli tego przykazania bedziesz przestrzegać to nie powinno być problemów na granicy. :D
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 27.05.2007 19:35

W tym roku jadę ósmy raz do Cro i nigdy na żadnej granicy mnie nie kontrolowali. Widocznie uczciwie wyglądam :wink: :lol:
Pamiętam jednak w 2005 roku chorwaccy celnicy mieli strajk włoski i dokładniej obejrzeli paszporty i spytali co mam w przyczepce bagażowej , którą ciągnę.Odpowiedziałem że namiot , lodóweczkę i inny sprzęt kampingowy. Celnik się uśmiechnął i machnął ręką tak jak zawsze to robią na granicy chorwackiej.
Nie bój żaby i bierz ze sobą co chcesz ( nie przesadzając oczywiście ) :wink:
Pozdrav !
monikak71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikak71 » 27.05.2007 19:38

Dzięki za rady i pomyślne wieści! Ktoś chyba jakąś plotę w eter puścił. Dzieki raz jeszcze - za 5 dni wyjeżdżamy ! :lol: :lol: :lol:
Ale się cieszę !
byczkins
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) byczkins » 27.05.2007 21:05

powiedzmy - 6-8 browarków, z 5 paczek fajek przejdzie?
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 27.05.2007 21:19

kafur napisał(a):trawką

:D
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 27.05.2007 22:18

powiedzmy - 6-8 browarków

6-8 zgrzewek :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.05.2007 08:42

Wwiozłem do Cro 4 sztangi fajek :lol: a wywiozłem dwie :lol:.... A tak naprawdę dopiero (wracając) polska straż grniczna w Cieszynie mnie zatrzymała pytając co wiozę 8O . odpowiedziałem, że rakiję :lol: w ilości czterech litrów co było zgodne z prawdą :D - uśmiechnął się, machną ręką i oddał paszporty.

Własnie :!: ile rakiji można przywieźć z Cro :?: biorąc pod uwagę, że nie jest to towar objęty akcyzą, czy ktoś na ten temat ma sprawdzone informacje :?: lub ewentualnie ile kto rakiji przywiózł do kraju :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2007 09:52

Leszek Skupin napisał(a):
Własnie :!: ile rakiji można przywieźć z Cro :?: biorąc pod uwagę, że nie jest to towar objęty akcyzą, czy ktoś na ten temat ma sprawdzone informacje :?: lub ewentualnie ile kto rakiji przywiózł do kraju :?:

Lesiu - u nich może i nie jest obłożona akcyzą ale u nas niestety tak :cry:
Natomiast co tzw norm celnych to przedstawiają się one następująco:

Podróżni przybywający do Polski z innego państwa należącego do Unii Europejskiej są zwolnieni od opłat celnych za przewożone przez siebie towary o ile ich ilość nie ma charakteru handlowego.

Podróżnych, którzy ukończyli 17 rok życia i przybywają na obszar Wspólnoty z terytorium państwa trzeciego (spoza Unii Europejskiej) obowiązują następujące normy ilościowe i wartościowe na przywóz ze zwolnieniem z należności celnych przywozowych niżej wymienionych towarów:

Wyroby tytoniowe:
200 papierosów, lub
100 cygaretek (cygar o masie nie przekraczającej 3g/szt), lub
50 cygar, lub
250 g tytoniu do palenia,
lub proporcjonalną ilość tych wyrobów w zestawie.

Alkohol i napoje alkoholowe:
1 l - napoje destylowane i napoje spirytusowe o mocy powyżej 22% (wódka, koniak, whisky), alkohol etylowy nieskażony; o mocy alkoholu 80% lub więcej, lub
2 l - koktajle, aperitify na bazie wina lub alkoholu, ratafia, sake lub podobne napoje o mocy nie przewyższającej 22%; wina musujące, wina likierowe,
lub proporcjonalna ilość tych wyrobów w zestawie.

Wina:
2 l (bez wina musującego lub likierowego)

Piwo: 5 l.

Ponadto (bez ograniczeń wiekowych):
50 gramów perfum,
250 ml wód toaletowych,
produkty lecznicze - w ilości przeznaczonej na własne potrzeby.
A co do Twojeo pytania: "ile kto rakiji przywiózł do kraju" - to z tym nie ma problemu - odpowiedź prosta - normy, normami a życie życiem :wink:
Pozdrav :papa:
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 28.05.2007 11:50

Zibuś napisał(a):
powiedzmy - 6-8 browarków

6-8 zgrzewek :wink:

Zibuś po co aż tyle przecież Karlovacko jest dobre a w Getro w Zadarze całkiem tanie.
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 28.05.2007 11:55

Leszek Skupin napisał(a):Własnie :!: ile rakiji można przywieźć z Cro :?: biorąc pod uwagę, że nie jest to towar objęty akcyzą, czy ktoś na ten temat ma sprawdzone informacje :?: lub ewentualnie ile kto rakiji przywiózł do kraju :?:

W zeszłym roku kumpel przewiózł 18 litrów a ja tylko 6.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.05.2007 12:00

Bolo - no to jak ludzie przewożą po 18 litrów rakiji to się wcale nie dziwię, że gość ze straży granicznej machnął ręką i się uśmiał jak usłyszał o moich czterech litrach :lool:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.05.2007 13:06

Bolo napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Własnie :!: ile rakiji można przywieźć z Cro :?: biorąc pod uwagę, że nie jest to towar objęty akcyzą, czy ktoś na ten temat ma sprawdzone informacje :?: lub ewentualnie ile kto rakiji przywiózł do kraju :?:

W zeszłym roku kumpel przewiózł 18 litrów a ja tylko 6.

A zostało Ci jeszcze coś albo kumplowi bo do Hindenburga to całkiem blisko mam :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.05.2007 13:24

Kolega 30 butelek wina zmieścił w podwójnej (fabrycznej) podłodze Volvo 940 combi. Nie wiem jak to zrobil, wiem jak część tego wina smakowała--wspaniałe.
Ja, rakję przywożę w "odpowiednich" ilościach, może jest tu ktoś z kontroli, nie napiszę więc jakie mam potrzeby. :D
Konrolę miałem kilka razy, np Austriacy boczek drzwiowy odkręcali, próg zdejmowali, ale widocznie nie rakij szukali. Nie wiem co ich skłoniło do dosyć dokładnych poszukiwań, głupio nam było tak stać na granicy pod karabinami, niczego nie znależli.
Rakiję nadal przywożę.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone