Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co można przewozić?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 28.05.2007 18:20

Podróżni przybywający do Polski z innego państwa należącego do Unii Europejskiej są zwolnieni od opłat celnych za przewożone przez siebie towary o ile ich ilość nie ma charakteru handlowego.

Podróżnych, którzy ukończyli 17 rok życia i przybywają na obszar Wspólnoty z terytorium państwa trzeciego (spoza Unii Europejskiej) obowiązują następujące normy ilościowe i wartościowe na przywóz ze zwolnieniem z należności celnych przywozowych niżej wymienionych towarów:

Wyroby tytoniowe:
200 papierosów, lub
100 cygaretek (cygar o masie nie przekraczającej 3g/szt), lub
50 cygar, lub
250 g tytoniu do palenia,
lub proporcjonalną ilość tych wyrobów w zestawie.

Alkohol i napoje alkoholowe:
1 l - napoje destylowane i napoje spirytusowe o mocy powyżej 22% (wódka, koniak, whisky), alkohol etylowy nieskażony; o mocy alkoholu 80% lub więcej, lub
2 l - koktajle, aperitify na bazie wina lub alkoholu, ratafia, sake lub podobne napoje o mocy nie przewyższającej 22%; wina musujące, wina likierowe,
lub proporcjonalna ilość tych wyrobów w zestawie.

Wina:
2 l (bez wina musującego lub likierowego)

Piwo: 5 l.

Ponadto (bez ograniczeń wiekowych):
50 gramów perfum,
250 ml wód toaletowych,
produkty lecznicze - w ilości przeznaczonej na własne potrzeby.

jesoo , jakbym nadal się uczyła do egzaminu :wink: :D
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 28.05.2007 20:46

Podobno napoje są drogie. Można tyle przewieźć ? :wink:
Obrazek
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 28.05.2007 23:21

Rysio napisał(a):
Bolo napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Własnie :!: ile rakiji można przywieźć z Cro :?: biorąc pod uwagę, że nie jest to towar objęty akcyzą, czy ktoś na ten temat ma sprawdzone informacje :?: lub ewentualnie ile kto rakiji przywiózł do kraju :?:

W zeszłym roku kumpel przewiózł 18 litrów a ja tylko 6.

A zostało Ci jeszcze coś albo kumplowi bo do Hindenburga to całkiem blisko mam :wink:

Rysiu została mi już tylko rakija z miodem tak z literek ale jak poczekasz to na początku lipca będę miał świeży towar. Mam śfagra w Gierałtowicach, jak będę u niego to można coś posmakować.
:wink:
Aha a kumpel to już nie ma bo rodzinke obdzielił. Ale jakby tak coś pomyśleć w tym temacie:https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=13875&postdays=0&postorder=asc&start=15
Naprzykład jesienią jak wrócimy z Cro i podzielić się smakiem przywiezionych trunków. W końcu trochę hanysów jest na forum.
Safanti
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Safanti » 24.08.2016 20:01

To mój pierwszy post na forum, więc żeby nie zakładać nowego wątku napiszę w już istniejącym :)

W Internecie jest dużo informacji dotyczących możliwości i ograniczeń dotyczących wwozu przedmiotów na teren Chorwacji, niestety nie znalazłam nic na temat, który mnie interesuje, a mianowicie elektroniki. Sprawa przedstawia się tak, że jadę w odwiedziny do znajomego Chorwata i przy okazji chcę zawieść mu używany telefon komórkowy, którego ja już nie używam, a jemu może się jeszcze przydać :) O ile dobrze pamiętam jest jakiś zapis dotyczący przewozu rzeczy osobistych, który jest dozwolony, jednak taki telefon wraz z opakowaniem i akcesoriami nie wygląda zbytnio na rzecz osobistą, którą w obecnym czasie się użytkuję.

Pytam chyba bardziej z ciekawości, ponieważ z tego co czytałam na forum nikt nie sprawdza w tak znacznym stopniu samochodów z bagażnikami wypełnionymi po brzegi, a co dopiero autobusu, którym to będę podróżować. Jednak zawsze lepiej wiedzieć co wolno, a czego nie, dla świętego spokoju :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 24.08.2016 20:10

Safanti napisał(a):To mój pierwszy post na forum, więc żeby nie zakładać nowego wątku napiszę w już istniejącym :)

W Internecie jest dużo informacji dotyczących możliwości i ograniczeń dotyczących wwozu przedmiotów na teren Chorwacji, niestety nie znalazłam nic na temat, który mnie interesuje, a mianowicie elektroniki. Sprawa przedstawia się tak, że jadę w odwiedziny do znajomego Chorwata i przy okazji chcę zawieść mu używany telefon komórkowy, którego ja już nie używam, a jemu może się jeszcze przydać :) O ile dobrze pamiętam jest jakiś zapis dotyczący przewozu rzeczy osobistych, który jest dozwolony

Absolutnie takiego towaru nie możesz tam wwieźć!
To jest tak samo traktowane przez służby na granicy jak narkotyki, naładowana broń oraz materiały wybuchowe.
W życiu nie próbuj przewozić starego i nieużywanego telefonu komórkowego.

:)
tomi308
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomi308 » 25.08.2016 10:08

Safanti napisał(a):To mój pierwszy post na forum, więc żeby nie zakładać nowego wątku napiszę w już istniejącym :)

W Internecie jest dużo informacji dotyczących możliwości i ograniczeń dotyczących wwozu przedmiotów na teren Chorwacji, niestety nie znalazłam nic na temat, który mnie interesuje, a mianowicie elektroniki. Sprawa przedstawia się tak, że jadę w odwiedziny do znajomego Chorwata i przy okazji chcę zawieść mu używany telefon komórkowy, którego ja już nie używam, a jemu może się jeszcze przydać :) O ile dobrze pamiętam jest jakiś zapis dotyczący przewozu rzeczy osobistych, który jest dozwolony, jednak taki telefon wraz z opakowaniem i akcesoriami nie wygląda zbytnio na rzecz osobistą, którą w obecnym czasie się użytkuję.

Pytam chyba bardziej z ciekawości, ponieważ z tego co czytałam na forum nikt nie sprawdza w tak znacznym stopniu samochodów z bagażnikami wypełnionymi po brzegi, a co dopiero autobusu, którym to będę podróżować. Jednak zawsze lepiej wiedzieć co wolno, a czego nie, dla świętego spokoju :)

Ty na pewno jedziesz do Chorwacji czy może do Korei Północnej?
Safanti
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Safanti » 25.08.2016 16:14

tomi308 napisał(a):

Ty na pewno jedziesz do Chorwacji czy może do Korei Północnej?

Jednak tylko do Chorwacji :)

Wiem, że dla wprawionych podróżników mój post może wyglądać na nieco przesadzony, ale dla mnie to coś całkiem nowego. Do tej pory moje podróże to jedynie Polska i ewentualnie palcem po mapie :D

W każdym razie dziękuję za odpowiedzi ;)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Co można przewozić? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone