P.S. Dla myślących o NEXie polecam uważną lekturę tego działu:
http://klubkm.pl/forum/forumdisplay.php?f=99
Fatamorgana napisał(a):P.S. Dla myślących o NEXie polecam uważną lekturę tego działu:
http://klubkm.pl/forum/forumdisplay.php?f=99
Fatamorgana napisał(a):
Typowa wypowiedź para specjalisty od testowania aparatów...
Bez urazy- ale taka prawda.
Ileś tych aparatów potestował i pod jakim kątem, że takie .... wypisujesz?
...................
Zresztą jak się wczytać w te opinie to zaraz widać ilu tam "półprofesjonalistów" oglądających swoje aparaty i bawiących się nimi raczej niż wykonujących nimi solidną i wymagającą robotę.
...................
...................
Wiesz w ogóle jakie są możliwości i zastosowanie zaawansowanych aparatów tych firm?
Wątpię. Bo gdybyś faktycznie wiedział, nie pisałbyś obiegowych stereotypowych wniosków, które są produkowane przez fanatyków lub głównie gadających a nie tymi aparatami konkretnie fotografujących.
Każda firma wypuszcza mniej i bardziej udane modele. Dzisiaj dopiero na poziomie najbardziej zaawansowanym spotykamy większe różnice w jakości i szybkości- wszystko w dół jest na bardzo podobnym poziomie i może niemal to samo- poza większym czy mniejszym upakowaniem różnych cudeniek i innym ich nazewnictwem. Jedynie obsługa i przystosowanie do naszych potrzeb są na tyle różne, że jednym odpowiada to a innym tamto.
Są aparaty stawiające na maksimum łatwości obsługi najważniejszych dla świadomego fotografującego funkcji a są i takie, gdzie trzeba się "nagrzebać" żeby coś włączyć.
I nie brakuje ludzi, dla których ma to znaczenie, ale to nie znaczy, że możliwości samych takich aparatów są gorsze.
....................
Także uprasza się o pisanie sensownych porad, opartych na rzetelnej wiedzy a nie klepanie w kółko "a mój aparat jest super to te inne są do d... bo są z tych innych firm".
cronaturki napisał(a):Wcześniej miałem okazje testować aparaty Sony czyt ez Canona.. no ale znów się okazało, że firmy które produkują wszystko od drukarek przez telewizory na kalkulatorach skończywszy do aparatów fotograficznych kiepsko się przykładają.
.cronaturki napisał(a):we wstępnej fazie wtajemniczenia
Wcześniej miałem okazje testować aparaty Sony czy tez Canona.. no ale znów się okazało, że firmy które produkują wszystko od drukarek przez telewizory na kalkulatorach skończywszy do aparatów fotograficznych kiepsko się przykładają.
Znam funkcje aparatu, na temat którego się wypowiadam. Porównuję go z funkcjami "mniej lub bardziej udanych modeli" innych firm z którymi miałem do czynienia wcześniej.
Ze slow, które napisałeś wnioskuję, że "wczytałeś się w opinie" i zwróciłeś więc pewnie uwagę, iż wielokrotnie pojawia się tam stwierdzenie, że aparat ten jest dla osób początkujących
kogoś kto zafascynowany jest wyborem właśnie tego modelu po porównaniu go choćby z Canon EOS 1100D, czy też Sony SLT-A58K i chciałby się podzielić paroma spostrzeżeniami na temat tego właśnie modelu. W porównaniu z przytoczonymi modelami oraz posiadając "rzetelną wiedzę" na temat tych modeli uwzględniającą moje potrzeby opisywany przeze mnie model Nikona "wygrał".
Powrót do FotoCroClub - dyskusja