soul17 napisał(a):To fakt apartamenty są tańsze, jak się dobrze poszuka, ale raczej kłopotu z tym nie ma. A wracając do postu Rysia, akurat w zeszłym roku byłem i nad Bałtykiem i nad Adriatykiem, i w Polsce zdecydowanie taniej było zarówno w sklepach jak i restauracjach. Prawdą jest, że za pokój z łazienką płaciłem 160zł, a w Cro 40euro za 2 sypialnie + pokój dzienny, kuchnię i spory taras, tu akurat krajowa porażka.
Jak dla mnie nie ma co porównywać cen w PL do cen w Chorwacji.
Ceny w Chorwacji są dużo wyższe , także ze względu na niską wartość złotówki.
Pamiętam rok temu porównywałem ceny Konzum kontra ceny w naszych hipermarketach (Toruń).
Nie znalazłem niczego co było by tańsze lub na porównywalnym poziomie co w Polsce. Ceny były wyższe od około 30% do około 300% (mięso,sery)
Co do noclegów w PL. Mam rezerwację na sierpień w Karwi w naprawdę bardzo ładnych nowym ośrodku. Pokoje naprawdę dużei bardzo ładnie urządzone , każdy z balkonem. Dla dzieci duuży ogród z placem zabaw i itd ... Za moją rodzinę 4 osobową będę płacił za nocleg 139zł. Wychodzi to więc niecale 35 Euro za dzień.
W sierpniu (początek sierpnia) noclegi (apartament 4-osobowy) to wydatek od około 55E do 70E ...
Co do jedzenia w "knajpach" ...
W Toruniu pizza 31cm (duża) to cena 13zł a "familijna" 41cm - 20zł.
Zestaw "obiadowy" to około 13-16zł
W Chorwacji (Malinska - KRK) za pizzę (nie znam rozmiaru) życzyli sobie od 40 kun (22zł).
Ser (najtańszy) wyszedł w przeliczeniu około 40zł (w Toruniu - 13zł) , wędliny , szynka była około 3-4x droższe niż w PL.
Nawet woda mineralna była około 2x droższa niż w PL ...
Urlop w PL będzie ZAWSZE tańszy , bo odpada drogi dojazd , winiety , koszty autostrad a jedzenie w PL jest po prostu tańsze ...