Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co jeszcze zabrać ze sobą? -> pierwszy wyjazd do Chorwacj

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KURYK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KURYK » 22.07.2012 10:30

W Cro jemy ryby,ryby i jeszcze raz ryby, przegryzając krewetką.
KURYK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KURYK » 22.07.2012 10:31

...i popijając Ożujskiem oczywiście
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 22.07.2012 10:51

KURYK napisał(a):W Cro jemy ryby,ryby i jeszcze raz ryby, przegryzając krewetką.

Faktycznie jeżeli ktoś lubi to ma jak w raju...
niestety ja i moja rodzina trawimy coś takiego raz w roku,
reszta produktów w Cro niestety bardzo bardzo droga...
szczerze to relacyjnie taniej wychodzi jedzenie w knajpach niż kupowanie w sklepach
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 22.07.2012 12:28

rafgrzeg napisał(a):
KURYK napisał(a):W Cro jemy ryby,ryby i jeszcze raz ryby, przegryzając krewetką.

szczerze to relacyjnie taniej wychodzi jedzenie w knajpach niż kupowanie w sklepach

Relacyjnie czy relatywnie?

Dlaczego i jak taniej?
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 22.07.2012 14:36

krispinus napisał(a):
rafgrzeg napisał(a):

Dlaczego i jak taniej?

Pizza w nawet dobrej bo włoskiej pizzeri format xxl spokojnie dla 4 osób za 45-60 kun w zależności jaka. Za taką kwotę nie kupię nic w sklepie ponieważ- ziemniak (nie dobry)- 7 kun, pomidor (świetny)-12 kun, cyc kurczaka - 40 kun. Więc, jak dla mnie relatywnie taniej :D
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 23.07.2012 10:09

rafgrzeg napisał(a):
krispinus napisał(a):
rafgrzeg napisał(a):

Dlaczego i jak taniej?

Pizza w nawet dobrej bo włoskiej pizzeri format xxl spokojnie dla 4 osób za 45-60 kun w zależności jaka. Za taką kwotę nie kupię nic w sklepie ponieważ- ziemniak (nie dobry)- 7 kun, pomidor (świetny)-12 kun, cyc kurczaka - 40 kun. Więc, jak dla mnie relatywnie taniej :D

Byłeś na pewno w Chorwacji?
Za 40hrk pizza dla 4 osób? '8O'

Tu masz przykładowy cennik z, wcale niedrogiego, Zivogośce Blato.
Zapewniam Cię, że każdy z naszej siódemki, nawet 13-letnia córka znajomych, wciągnął po całej pizzy.

Obrazek

Innym razem w Breli, w pizzerii Marko w zjedliśmy 5 szt. pizzy do tego 4 piwa, 3 pepsi i zapłaciliśmy 360hrk.
Nawet jak odliczymy napoje 7x15hrk ,zostaje ponad 250 kun.

Brela Soline konoba Hrast - jedzonko dobre, ale ilość nie powala na kolana.

Obrazek

Kolejna konoba Brela Soline.

Obrazek

Dla przykładu:
Tych 7 dorodnych dorad kupiłem u rybaków za 260hrk

Obrazek

W konobach generalnie za porcję dorady z dodatkami śpiewają nawet 300 hrk.

To są oczywiście moje doświadczenia.

A w pizzę dla 4 osób za 40hrk po prostu nie uwierzę.
Owszem ta pizza może też być "spokojnie", jak to ująłeś, na 8 osób, 10, 12....

Tylko jaki to ma sens porównywać to z zakupami w sklepie?
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 24.07.2012 01:59

Koziorożec napisał(a):Kubki są bardzo ważne. Już wyjaśniam dlaczego. Bardzo często w apartmanach są tylko kieliszki i małe lub średnie filiżanki. I jeżeli chcę się napić herbaty do śniadania lub kolacji, to wtedy właśnie filiżanka jest za mała a kieliszek też mi jakoś nie pasuje. Można oczywiście zabrać ze sobą szklanki ale udowodniłem sobie, że kubki lepiej znoszą podróż i są praktyczniejsze.

Nic w tym dziwnego. Już ze mnie się nabijali, że na zdjęciach miałem kubki z "karalucha". Ale to, że nie ma czajnika czy kubków na południu Europy to standard. Kawę się pije w knajpach, a o herbacie to rzadko kto słyszał.

Ja kawę natomiast muszę mieć podaną w kubku i to takim 0,5L. Inna mnie w domu nie pasuje. Dlatego mój kubek jeździ ze mną :wink:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 24.07.2012 02:07

krispinus napisał(a):A w pizzę dla 4 osób za 40hrk po prostu nie uwierzę.

Nie ma takiej w CRO - potwierdzam. Cała moja rodzinka uwielbia pizzę, dlatego często popołudniami czy wieczorami wybieramy się na takową :wink:

Najtańszą i najlepszą jaką dotychczas jadłem to pizza w Omis w knajpie o nazwie Antula. 66 HRK za pizzę JUMBO - 50cm. Dla nas (2+2) - na deser jest wystarczająca. Natomiast, jeżeli miałbym się tym najeść w 4 osoby, to trochę braknie. Tym bardziej, że pizza w CRO jest cienka i soczysta. To oczywiście jej zaleta, ale to nie Pizza-Hut. Za 40 HRK to kawałek pizzy na spróbowanie dla każdej z 4 osób. Potem można wybrać właściwą :wink:
opelr
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) opelr » 24.07.2012 14:00

pizza na 4 osoby to tak tylko na liźnięcie:) 2 pizze to w miare mamy apetyt zaspokojnony plus po dobrym lodzie i 1l picia 8)

dla mnie pizza to jedynie jedzenie w cro, owocow morza nie trawie, a jak am kupowac spagetti czy lazanie to wole pizze jednak, choć rewelacji tez nie ma
sandi171
Autostopowicz
Czy dwuletnie dziecko może jechać do Chorwacji na dowód

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandi171 » 27.07.2012 13:17

Witam tak jak w temacie czy córka może jechac do Chorwacji na dowodzie osobistym bo słyszałam, że paszport trzeba miec dla dziecka.i teraz nie wiem a wyjazd tuż tuż,Proszę o odpowiedź
Vjetar
Legenda
Re: Czy dwuletnie dziecko może jechać do Chorwacji na dowód

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.07.2012 13:22

sandi171 napisał(a):Witam tak jak w temacie czy córka może jechac do Chorwacji na dowodzie osobistym bo słyszałam, że paszport trzeba miec dla dziecka.i teraz nie wiem a wyjazd tuż tuż,Proszę o odpowiedź

Wystarczy Dowód Osobisty!
sandi171
Autostopowicz
ok

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandi171 » 27.07.2012 13:27

Bardzo dziękuję za odpowiedź .Chciałam jeszcze zapytać jaką drogą najlepiej jechać do Chorwacji ?Mam zamiar jechać w okolice Splitu
Vjetar
Legenda
Re: ok

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.07.2012 13:57

sandi171 napisał(a):Bardzo dziękuję za odpowiedź .Chciałam jeszcze zapytać jaką drogą najlepiej jechać do Chorwacji ?Mam zamiar jechać w okolice Splitu

To i wiele innych przydatnych informacji znajdziesz tu

:wink:
olka77
Autostopowicz
Re: Co jeszcze zabrać ze sobą? -> pierwszy wyjazd do Chorwac

Nieprzeczytany postnapisał(a) olka77 » 23.04.2015 14:03

hej.pomozcie jade pierwszy raz do chorwacji 26 czerwca z mezem,6 letniem synkiem i 15 letnia corka.co powinnam zabrac na wyjazd do bagazy i na podroz.

P.s.syn w czasie jazdy zbyt dobrze sie nie czuje i daje mu lokomotiv to co dac mu do jedzenia zeby po tym nie zwymiotowal ???
Lechoo
Cromaniak
Re: Co jeszcze zabrać ze sobą? -> pierwszy wyjazd do Chorwac

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 23.04.2015 14:14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Co jeszcze zabrać ze sobą? -> pierwszy wyjazd do Chorwacj - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies