Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co jeść i gdzie?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.05.2009 15:16

Mibi napisał(a):Dziękuję Kasiu!!! :D
A możesz podać jakich nazw potraw mącznych szukać w menu restauracji.
Już wiem że "włoskie kopytka" to w Chorwacji "njoki".

W Dalmacji nie bardzo klimat na potrawy mączne, nie licząc wszelakich makaronów, których nazwy pozostają włoskie (z zeslawizowaną pisownią i wymową, np.: wł. gnocchi - hr njoki); może jeszcze naleśniki (palačinke) jako danie deserowe; może i polenta/ palenta (rodzaj "kaszki" z mąki - grysiku kukurydzianego) podawana jako dodatek.
Pozdrawiam
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 05.05.2009 18:56

Kasiu!!! Jesteś Wielka!!!
Czytam różne wątki na tym forum i widzę jak dużo rad udzielasz Cromaniakom.

Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :D :D :D
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 05.05.2009 19:30

umnie zawsze kilka obiadów z domu bo uwielbiam gotować. i kilka w Chorwacji aby zjeść coś ich - nawet pizzę
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.05.2009 19:45

Dla nas cro jest oazą świeżych smaków, o które na codzień w RP trudno.
Tak więc dla mlodzieży prawdziwa pizza z opalanego drewnem pieza, owoce morza, jagnięcina i świnina z grila na środku rynku, ryby, dalmatynski prsut, drinki, ktore pachną morzem, burki, słoneczne warzywa i owoce, rakija, baaaardzo wytrawne wina, itd.
Profanacją dla mnie jest serwowanie fastfoodow, z ktorymi pierwszy raz szerzej zetknąłem się w supetarze. Po prostu horror!!!!
Dla tego nie robie drilla z karkowki czy wożonej z Polski kielbasy, obiadow z weka, etc.

Wyjątek stanowią wędliny dla dzieciaków zabierane z kraju, gdyż te miejscowe nie za bardzo im smakuja...
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 14.05.2009 01:19

agniecha0103 napisał(a):Chciałabym przy okazji spytać gdzie w Breli lub Basce można zjeść danie przygotowane w takim garnku zasypywanym popiołem.

W Breli, jadąc Jadranką od strony Omisa mijasz po prawej restaurację Sampion (to ta przy której zazwyczaj stoją TiRy i autokary) i jakieś 300 metrów dalej skręcasz w lewo !!!! pod górę.
Mijasz straż pożarną i jedziesz wąską uliczką cały czas prosto pod górę pomiędzy zabudowaniami około kilometra. To najstarsza część Breli ponoć. Jest kilkaset metrów powyżej Jadranki.
I tam są dwie knajpki (są miejsca parkingowe) ze wspaniałym widokiem na morze, w których sobie usiądziesz na tarasie i zjesz "Pekę". Co więcej kosztuje troszkę mniej niż w turystycznej części Breli.
I wrażenia - szczególnie wieczorem niezapomniane ;-)
Jedna z nich nazywa się bodaj Galinac.

PS Nawet linka się udało namierzyć ;-) http://www.konoba-galinac.hr
killer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) killer » 15.05.2009 22:55

Przepraszam a co to jest "PEKA" :?:
Pozdrawiam
adamiasty
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamiasty » 16.05.2009 08:05

[quote="Mibi"]Kasiu!!! Jesteś Wielka!!!
Oj! Miła, pomocna, życzliwa, sympatyczna.... rozumiem, ale wielka?? !! ??

:wink:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 16.05.2009 09:15

killer napisał(a):Przepraszam a co to jest "PEKA" :?:
Pozdrawiam

peka/čripnja/sače
Obrazek

8O
killer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) killer » 16.05.2009 12:49

Wygląda i pięknie i smacznie :D Czy może mi ktoś podać z czego się ją robi i ile kosztuje :?: Pozdrawiam 8)
agneess
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agneess » 16.05.2009 18:18

Witam

W tym roku wybieram się do Slatine po raz pierwszy,chętnie skorzystam z rady gdzie tam można smacznie zjeść i czy jest tam targ rybny?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 16.05.2009 19:14

killer napisał(a):Wygląda i pięknie i smacznie :D Czy może mi ktoś podać z czego się ją robi i ile kosztuje :?: Pozdrawiam 8)

Kosztuje jakieś 50 euro - zazwyczaj porcja taka jest na 4 osoby (można zamówić na większą ilosć osób i wtedy jest droższa). To są ziemniaki i albo ryby, albo mięso (jagnięcina, wołowina) zapiekane w oliwie i ziołach w popiele.
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 16.05.2009 23:44

Ogolnie rzecz biorac upal odbiera apetyt . Wiekszosc naszych obiadow stanowily owoce bo na mieso nie ma sie wogole ochoty ;););) ;p;p;p . my przywozimy jedzenie z polski ale zawsze przesadzamy z iloscia , bo polowe przywozimy , naprawde upal doprowadza do tego ze nie ma tak duzej ochoty na jedzenie;);) glowny poosilek stanowia lodyna ochlode i owoce ;)
killer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) killer » 17.05.2009 11:54

Plumek :D Dziękuję i jeszcze dopytam - czy można zamówić porcję na dwie osoby :?:
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 17.05.2009 13:08

Witam. Orientowalibyście się gdzie można dobrze i w miarę tanio zjeść w Makarskiej, w dzielnicy Zelenka, lub jej pobliżu? Chodzi mi o obiady oraz śniadania. Pozdrav
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.05.2009 13:32

killer napisał(a):Plumek :D Dziękuję i jeszcze dopytam - czy można zamówić porcję na dwie osoby :?:

Nie mam zielonego pojęcia :o Najlepiej zapytać tam, gdzie jest w ofercie. Wszędzie widziałam tylko takie dosć spore brytfanny... A może to zależy, ile kto je? ;) I z tego, co wiem, pekę trzeba zamówić odpowiednio wczesniej - w niektórych miejscach 2 dni wcześniej, w innych dzień, a jeszcze w innych jakieś 4-5 godzin. Osobiście nie znam miejsca, gdzie wchodzisz z ulicy i peka Ci wjeżdża na stół.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Co jeść i gdzie? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone