Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co dobrego mozna zjesc w Dalmacji?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 05.07.2006 10:35

Nie wiedziałam za bardzo jak szukac poprzednich topikow o tym temacie...

Co warto jest zjesc na miejscu, np. jaka rybka jest najlepsza w smaku
Co polecacie?
Wiem ze burki, ale co jeszcze?
Tylko prosze bez owoców morza, ktorych niestety nie znosze :oops:

Co warto z Cro przywiezc juz wiem :wink:

.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.07.2006 12:26

Chyba nie jedziesz do Chorwacji aby sobie pojeść. Ale masz problem. :(
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 05.07.2006 13:46

woka napisał(a):Chyba nie jedziesz do Chorwacji aby sobie pojeść. Ale masz problem. :(

A co w tym zlego :?:

Ja jestem ogromna milosniczka jedzenia i kucharzenia (czego na szczescie jeszcze po mnie nie widac, ale kto wie, jak bede wygladac po powrocie z Cro ;) ) i tez nie moge sie doczekac, kiedy zasiade sobie w jakiejs przyjemnej konobie i skonsumuje grillowana makrelke, albo inne morskie i niemorskie cuda :D
Kuchnia kazdego kraju sklada sie na jego niepowtarzalny charakter i grzechem byloby jej chociaz nie sprobowac 8)
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 05.07.2006 14:31

woka napisał(a):Chyba nie jedziesz do Chorwacji aby sobie pojeść. Ale masz problem. :(

zupelnie cie nie rozumiem...
Oczywiscie ze jade tam tez zeby zjesc i sprobowac cos nowego i pysznego.. :roll:

Kuchnia kazdego kraju sklada sie na jego niepowtarzalny charakter i grzechem byloby jej chociaz nie sprobowac 8)

dokładnie!!

zasiade sobie w jakiejs przyjemnej konobie i skonsumuje grillowana makrelke, albo inne morskie i niemorskie cuda

a jaka rybke oprocz makreli polecasz, jaka ichniejsza jest dobra?

:arrow: z gory dzieki
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 05.07.2006 14:44

Być w obcym kraju w innym klimacie i spróbować tamtejszej kuchni? Nic w tym przecież dziwnego.
Nie mam zbyt wiele wrażeń bo nie mogłam się na niektóre rzeczy skusić ( nie lubię owoców morza) a jeśli chodzi o rybkę bo jadłam pyszną ale zabijcie mnie ale nazwy nie pamietam-tu z pewnością jakiś chorwat by się przydał w temacie a najlepiej Leon, który jest specjalistą od rybek :D
Polecam spróbować cevapi-to ich takie lokalne danie (choć chyba raczej serbskie-tak mi mówił znajomy chorwat, ale on mówił że makaron jest ich więc w końcu trzeba brać poprawkę na niego :wink: ) mięsko z osła i jakiegos innego zwierza-bardzo dobre.
Jeśli nie lubicie owoców morza o radzę omijac danie linglje- moja niewiedza skonczyła sie na tym że wyrzuciłam wszystko do kosza. :D
Pozdrawiam
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 05.07.2006 15:27

ilusil napisał(a):
a jaka rybke oprocz makreli polecasz, jaka ichniejsza jest dobra?

:arrow: z gory dzieki

No na razie to jeszcze nie polecam, bo jadę pierwszy raz, ale słyszałam że makrela i dorada to podstawa, nie licząc ogólnie pojętych owoców morza, na ktore jestem uczulona :cry:
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 05.07.2006 16:56

madzia1981 napisał(a):Jeśli nie lubicie owoców morza o radzę omijac danie linglje- moja niewiedza skonczyła sie na tym że wyrzuciłam wszystko do kosza. :D

Totez własnie tego chciałabym uniknac :D

lingje na czarna liste! :wink:
słyszałam ze hobotnice, to osmirnice, wiec tez czarna lista!

a jesli chodzi o dorade, to mniam mniam, pychotka... chodz jadłam w polsce :oops:
Ostatnio edytowano 05.07.2006 18:14 przez ilusil, łącznie edytowano 1 raz
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 05.07.2006 18:13

z ryb znalazłam, ze te sa najlepsze w cro

Najwyżej ceniony jest leszcz (zubatac), leszcz złoty (dorada), okoń morski (brancin) oraz czerwony smok morski (skorpena).

ten czerwony smok morski, troche mnie zastanawia :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.07.2006 19:02

madzia1981 napisał(a):Być w obcym kraju w innym klimacie i spróbować tamtejszej kuchni? Nic w tym przecież dziwnego.

Dla jasności ... nigdy nie korzystamy z apartamentów, nie gotujemy. Zawsze wszelkiej maści restauracje, konoby,... etc.
Będąc w Chorwacji przez 2 tygodnie to jak myślicie .... głodujemy. ? "Żarcie" to najmniej nas interesuje, chociaż przez tyle lat zapewne mamy niezłe doświadczenie.
aniuczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniuczek » 05.07.2006 22:36

Znam paru takich, co dzięki jeżdżeniu po świecie aby sobie pojeść, nieźle się mają.

woka napisał(a):
madzia1981 napisał(a):Być w obcym kraju w innym klimacie i spróbować tamtejszej kuchni? Nic w tym przecież dziwnego.

Dla jasności ... nigdy nie korzystamy z apartamentów, nie gotujemy. Zawsze wszelkiej maści restauracje, konoby,... etc.
Będąc w Chorwacji przez 2 tygodnie to jak myślicie .... głodujemy. ? "Żarcie" to najmniej nas interesuje, chociaż przez tyle lat zapewne mamy niezłe doświadczenie.
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 06.07.2006 00:17

woka napisał(a):"Żarcie" to najmniej nas interesuje, chociaż przez tyle lat zapewne mamy niezłe doświadczenie.

A ty co, spamujesz? :evil:

mnie owszem bardzo interesuje, dlatego sie pytam, a nie dlatego zeby wysłuchiwac, ze nie to w moim wyjezdzie do Chorwacji powinno mnie interesowac,
a ciebie o twoje priorytety sie nie pytałam, tylko ogolnie, o to co jest ciekawego i wyjatkowego w Cro do zjedzenia.. jesli wyjezdzam to chce korzystac z wypoczynku w 100%, i dogłebnie spenetrowac "smaki" Dalmacji

pozdarwiam, Asia
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 06.07.2006 01:00

Asia, tu masz czego unikać. :wink: :)

Pozdrav
Jola
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 06.07.2006 13:23

Również nie zgadzam się z kol. Woka. Zawsze będąc zagranicą staram się spróbować lokalnej kuchni i jest ona dla mnie co najmniej tak ważna jak plaża czy nurkowanie.
Tak czy siak, uważam że oferta restauracji i barów w Chorwacji jest kiepska. Menu i smak potraw oferowanych przez zwykłe bary bistro w moim mieście bije je wszystkie na głowę, w tym takie rarytasy jak kalmary, małże, itepe. Szkoda, że pomimo, iż te wszystkie owoce morza są świeże, dopiero co odłowione, są tak bez polotu przyrządzone. Weźmy owe kalmary - we wszystkich restauracjach, w których byłem, podane na jeden, góra dwa sposoby - smażone albo grilowane. Do tego chleb albo frytki i sałatka, składająca się z listka sałaty i plasterka pomitora. Litości.
Porównajmy to np. z naszym pospolitym śledziem, który jest przyrządzany na dziesiątki sposobów.
Tak czy siak, ja jako zdeklarowany mięsożerca, nie znajduję wiele ciekawego w ofercie gastronomicznej Cro.
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 06.07.2006 14:24

krzychu_72 napisał(a):Tak czy siak, uważam że oferta restauracji i barów w Chorwacji jest kiepska. Menu i smak potraw oferowanych przez zwykłe bary bistro w moim mieście bije je wszystkie na głowę,
.

bo ty szczesciarzu z gdyni jestes, a powszechnie wiadomo, ze w gdynii najlepsze jedzonkko w całej Polsce jak dluga i szeroka sie znajduje :wink:

krzychu_72 napisał(a):Tak czy siak, ja jako zdeklarowany mięsożerca, nie znajduję wiele ciekawego w ofercie gastronomicznej Cro

szkoda :? ehh
zazwyczaj w cro sama gotowałam, a teraz postanowilismy poszalec, a tu widze nici...
bartja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartja » 06.07.2006 22:36

widzę że przesadzacie :) ( popijam winko z chorwacji od gospodynii kupiłem kilka literków - super ! )

jedzonko mają bardzo dobre i w dobrych cenach - w porównianiu do naszego "morza" i karmienia naszego to wręcz cudowne ! akurat dla mnie dobrze zjeść to jest esencja dnia a na urlopie to podstawa :) uwielbiam ryby, dary morza, sery, wszystko co naturalne - więc powiem że na chorwacji jadłem najlepiej od kilku lat .

nasze morze : sztuka = kibelek, wymioty i inne tego typu, a dobra restauracja z dobrą obsługą wręcz niespotykane a jak jest to ceny z kosmosu

przypomniałem sobie jak smakują pomidory ! cebula jest wyśmienita :)

polecam dobrze jeść i nie oszczędzać na jedzeiniu w chorwacji bo dużo stracicie a cena 60 kun za danie dla jednej osoby to w polsce tak tanio a dobrze nie zjem
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone