Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co dobrego mozna zjesc w Dalmacji?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 09.07.2006 23:30

JEszcze poltora dznia dzieli mnie od probowania wszystkiego czym chorwacka knajpa bogata 8) 8)

do zobaczenia po powrocie :D

pozdr. Asia
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 10.07.2006 00:12

ilusil napisał(a):JEszcze poltora dznia dzieli mnie od probowania wszystkiego czym chorwacka knajpa bogata 8) 8)

do zobaczenia po powrocie :D

pozdr. Asia

Dobar tek, Asia! :D

Pozdrav
Jola
DeBeScIaK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DeBeScIaK » 10.07.2006 08:49

woka napisał(a):Chyba nie jedziesz do Chorwacji aby sobie pojeść. Ale masz problem. :(

a Ty wszystko ze sobą z domu ciągniesz?
Ostatnio edytowano 18.07.2006 11:10 przez DeBeScIaK, łącznie edytowano 1 raz
megi77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) megi77 » 10.07.2006 09:21

Moje ulubione danie bałkańskie oprócz owoców morza to pljeskavica :D pyszniutkie mięsko a w środku ser żółty i szynka
mniam, mniam jem ją średnio ze 2 razy w tygodniu nawet po powrocie :D
kasiafu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiafu » 10.07.2006 10:14

megi77 napisał(a):Moje ulubione danie bałkańskie oprócz owoców morza to pljeskavica :D pyszniutkie mięsko a w środku ser żółty i szynka
mniam, mniam jem ją średnio ze 2 razy w tygodniu nawet po powrocie :D

Zdravo megi!
ali pljeskavica nije srpsko jelo :lol: ???
Pozdrav :D
megi77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) megi77 » 10.07.2006 10:38

Kasia Ty tu nie rób prowokacji bo to forum cro.pl :D
wiem , że masz sentyment do wszystkiego co serbskie :D
po prostu bałkańskie i tego sie trzymajmy :wink:
kasiafu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiafu » 10.07.2006 11:04

megi77 napisał(a):Kasia Ty tu nie rób prowokacji bo to forum cro.pl :D
wiem , że masz sentyment do wszystkiego co serbskie :D
po prostu bałkańskie i tego sie trzymajmy :wink:

co racja to racja sentyment mam...
:lol:
na pljeskavicę znalazłam przepis w internecie http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,6468 ... EPISY.html
Fakt to forum cro.pl ale trzeba znosić podziały miezy narodami :D i poza tym nie ma serbia.pl :wink:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.07.2006 11:45

i jeszcze coś ... jak byłem w Kro w 2000, to niemal przy każdym skrzyżowaniu i przy każdej wysepce obok magistrali kręciły się wesoło nad żarem jenjentiny i odojaki ...
w 2004, na Istrii - nie widziałem żadnego i sądziłem, że to kwestia regionu,
w 2005, znów w Dalmacji widziałem z rzadka puste odojakowe budki - zapomniane, zimne, osamotnione ...
Wprawdzie nigdy nie jadłem takich odojaków i janjentin (wydawały mi się wówczas drogie), poza tym jakoś mnie nie zachęcały. Sentyment jednak pozostał. Pytam się więc: czy są "tam" jeszcze pieczone odojaki? Jeśli nie, to dlaczego? Czy ktoś wie? Może Leon?
pzdr, krystof
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 10.07.2006 12:10

kasiafu napisał(a): Fakt to forum cro.pl ale trzeba znosić podziały miezy narodami :D i poza tym nie ma serbia.pl :wink:

Hej Kasia!
Skoro już tu sentymenty wchodzą w grę, to sprawa jest poważna. :wink: :D

Serbia.pl może nie ma, ale, o ile pamiętam jest coś innego.

Zajrzyj tu - może Cię to ucieszy. :)

Pozdrav
Jola
kasiafu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiafu » 10.07.2006 13:59

Jolanta Michno napisał(a):
kasiafu napisał(a): Fakt to forum cro.pl ale trzeba znosić podziały miezy narodami :D i poza tym nie ma serbia.pl :wink:

Hej Kasia!
Skoro już tu sentymenty wchodzą w grę, to sprawa jest poważna. :wink: :D

Serbia.pl może nie ma, ale, o ile pamiętam jest coś innego.

Zajrzyj tu - może Cię to ucieszy. :)

Pozdrav
Jola

najljepsa hvala :lol:
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 10.07.2006 15:42

Najlepsze chyba co jadłam w HR to jagnięcina z grilla.Pycha!!!W restauracjach chyba tego nie ma.Za to na trasie jest pełno zajazdów z wielkimi grillami.Odojec(czyli świnia)też jest dobry,ale jagnięcina lepsza.Są jeszcze burki,tak jak pisałeś,ciacha z wiśniami-jedno i drugie kupisz w piekarni.Dodre sa jeszcze panceroty-rodzaj jakby płaskiej bułki z nadzieniem-szynka,ser,pomidor-ale to widziałam i jadłam tylko w Dubrowniku,nigdzie więcej nie spotkałam tego-ale nie powiedziane,że nigdzie nie ma.
ela100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ela100 » 10.07.2006 16:00

zasiade sobie w jakiejs przyjemnej konobie i skonsumuje grillowana makrelke, albo inne morskie i niemorskie cuda ..........
ale mi smaku narobiliście, a kto powiedzial ze tylko na jedzonko jedziemy wszyscy, a wlasciwie czemu nie..... i jeszcze w pieknych okolicznosciach przyrody i woda ciepla-morska, tylko do tej makrelki to z winem trzeba uwazac bo ja w zeszlym roku to..... niby slabiutkie, chlodne ,biale a po, ale bylo doskonale i mam nadzieje ze tym razem (juz za 2 tyg.)bedzie jeszcze lepiej, pozdrwiam:)
guli
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) guli » 20.07.2006 09:03

Nie czytałem całego wątku ale z całego serca polecam "Prsut" czyli rewelacyjną suszoną szynkę z Dalmacji :) Paluszki lizać :)

A owoców morza też nie lubię :(
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 20.07.2006 14:41

ha ha 8)
wrociłam!! :D :D

a co jadłam i w jakich restauracjach i co polecam i gdzie zjesc w dubrowniku i okolicach (mlini, srebreno) przedstawie, jak tylko ogarne zdjecia

pozdr Asia :P
ela100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ela100 » 20.07.2006 15:05

CZEKAMY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
POZDRAWIAM,E:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Co dobrego mozna zjesc w Dalmacji? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone