Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co dobrego mozna zjesc w Dalmacji?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 07.07.2006 07:00

bartja napisał(a):widzę że przesadzacie :) ( popijam winko z chorwacji od gospodynii kupiłem kilka literków - super ! )

jedzonko mają bardzo dobre i w dobrych cenach - w porównianiu do naszego "morza" i karmienia naszego to wręcz cudowne ! akurat dla mnie dobrze zjeść to jest esencja dnia a na urlopie to podstawa :) uwielbiam ryby, dary morza, sery, wszystko co naturalne - więc powiem że na chorwacji jadłem najlepiej od kilku lat .

nasze morze : sztuka = kibelek, wymioty i inne tego typu, a dobra restauracja z dobrą obsługą wręcz niespotykane a jak jest to ceny z kosmosu

przypomniałem sobie jak smakują pomidory ! cebula jest wyśmienita :)

polecam dobrze jeść i nie oszczędzać na jedzeiniu w chorwacji bo dużo stracicie a cena 60 kun za danie dla jednej osoby to w polsce tak tanio a dobrze nie zjem

Bartja: w tym roku również od gospodyni dostałem winko od gospodyni, całkiem niezłe, jednak zwykłe amerykańskie sikacze typu Carlo Rossi lub tańsze hiszpańskie wina z Rioja kasują wszystkie znane mi chorwackie wina. Kiedyś smakowały mi wina chorwackie, dopóki nie spróbowałem innych ;-)

Co do jedzenia nad polskim morzem, na pewno masz rację. Ja jestem w takiej komfortowej sytuacji, że jadąc do Dębek na plażę nie muszę się tam stołować, tylko po południu wracam do domu. Mimo to polecam gofry z wiśniami i bitą śmietaną - i nie rozchorujesz się od nich ;-)

Jak będziesz w Gdyni, wskocz na obiad do barów bistro "Anker", "Kwadrans" lub knajpek "Swojski Smak" lub "Pueblo". Zjesz zdecydowanie poniżej 60 kun, a smak (IMHO, IMHO oczywiście) jak pisałem, kasuje wszystkie chorwacje specjały. Pozdrawiam.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 07.07.2006 09:02

Faktem jest, że w Kro z gastronomią kiepsko - jasne, są fajne knajpy, a w nich fajne potrawy - nie są one jednak na każdą kieszeń :(
W Kro brakuje mi zwykłych budek z dorszami, których w Polsce nad morzem jest multum - jasne, nie wszędzie ryby są smaczne i świeże, ale przynajmniej dania są w przystępnych cenach, a kierując się zasadą "tam, gdzie dużo ludzi, tam dobrze", łatwo uniknąć rozczarowań.
Każdorazowo, zwiedzając Kro, jestem w szoku, że knajp nad morzem jest tak mało. Choćby w takiej Lanternie pod Porecem - ośrodek na ok. 4000 turystów i tylko 2 knajpy ("z obrusami") - a gdzie tanie budy z rybą i browarami, gdzie stendy ze świeżym pieczywem, gdzie przystanki z kiełbachą z grilla i inne pierdoły? Oni chyba nie chcą zarobić?! k.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 07.07.2006 09:03

Jak będziesz w Gdyni, wskocz na obiad do barów bistro "Anker", "Kwadrans" lub knajpek "Swojski Smak" lub "Pueblo". Zjesz zdecydowanie poniżej 60 kun, a smak (IMHO, IMHO oczywiście) jak pisałem, kasuje wszystkie chorwacje specjały. Pozdrawiam.[/quote]

... a kebaby na Świętojańskiej? :)
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 07.07.2006 12:31

Krystof napisał(a):... a kebaby na Świętojańskiej? :)

no kurde! jak mogłem zapomnieć :-O
szkoda, że kebaby nie mają swojej filii np. w Strychu - dobre piwko, ale kiepskie "zagrychy". Zawsze ze Strychu potem pocinamy na kebaba :-D

A w kwestii Twojego poprzedniego wpisu zgadzam się w 100%.
aGGi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aGGi » 07.07.2006 12:56

ilusil napisał(a):Nie wiedziałam za bardzo jak szukac poprzednich topikow o tym temacie...

Co warto jest zjesc na miejscu, np. jaka rybka jest najlepsza w smaku
Co polecacie?
Wiem ze burki, ale co jeszcze?
Tylko prosze bez owoców morza, ktorych niestety nie znosze :oops:

Co warto z Cro przywiezc juz wiem :wink:

.

A ja polecam takie dania jak: sataraš, punjena pljeskavica, rozata (to deser), ražnjiči i ćevapčići.
Mi w tamtych klimatach nawet sałata z ogórkiem i pomidorem przyprawiana oliwką i octem smakowała jak żadna inna. Wakacje robią swoje :D
Jak będę w domu to postaram się powklejać zdjęcia dań, bo teraz nie bardzo mam jak.
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 07.07.2006 13:38

ilusil napisała:
lingje na czarna liste!

Veto !!! :D :D :D Protestuję w imieniu zapiekanych i prażonych kalmarów. Chociaż gdyby miały mozliwośc wyrazić własne zdanie pewnie wolałyby nie trafić na stół. :wink:
Ja zawsze podczas pobytu w CRO zaczynam biesiadowanie w knajpkach od zjedzenia porcji kalmarów niezależnie od tego jak są przyrządzone - "rybne żelki" są super.
A potem jakaś rybka... i coś do rybki bo jak wiadomo lubi ona pływać. :D
Takie menu powielałem również w tym roku we Vrsarze.
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 07.07.2006 19:10

aGGi napisał(a):
A ja polecam takie dania jak: sataraš, punjena pljeskavica, rozata (to deser), ražnjiči i ćevapčići.
.

hehehe, dzieki aggi, tylko jeszcze opisz co to jest ;)
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 07.07.2006 19:29

Cevapcici to takie paluszki z mięsa mielonego wieprz.-baraniego, z frytkami albo w bułce z cebulą. Plejskavica to bodajże to samo ale wygląda jak wielki hamburger. Też z cebulą. Plejskavice jak i burka polecam w Mostarze. Tanio, dobrze i BARDZO DUŻO. Sam Mostar polecam nie tylko ze względu na jedzenie :-)
aGGi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aGGi » 07.07.2006 23:35

ilusil napisał(a):
aGGi napisał(a):A ja polecam takie dania jak: sataraš, punjena pljeskavica, rozata (to deser), ražnjiči i ćevapčići.

hehehe, dzieki aggi, tylko jeszcze opisz co to jest ;)

Spróbuję. Tak ja wiem, że robienie takich zdjęć trąci wioską, ale byłam w Cro pierwszy raz i miałam ochotę zrobić zdjęcie każdemu kamykowi. :D

staraš to taka mieszanina pysznego mięska z warzywami podawana z ryżem.
Obrazek
ražnjiči to chyba tak ogólnie szaszłyk. Mój był z pysznej baraninki i wygladał tak:
Obrazek
ćevapčići opisał już krzychu_72 a ja jadłam takie:
Obrazek
punjena pljeskavica to mielone mięsko przyrządzone na grilu. Nasze było złożone na pół i miało w środku żółty ser.
Obrazek
rozata to był deser (podobno zrobiony z cukru, jajek i mleka) podawany z sosem karmelowym i bitą śmietaną.
Obrazek
a tak wyglądał vegetarian plate z restauracji w Mlini
Obrazek
i do tego pyszne winko domowej roboty :D
Obrazek

Najtańsze to to nie jest (tam gdzie byłam ćevapčići kosztowało 60-65 kun), ale na pewno warte spróbowania.

życzę smacznego :D :D
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 08.07.2006 09:00

ja w sumie za miesem nie przepadam,
za to mojej brzydszej polowie slinka na widok poleciała ;P

Ale vegetarian plate!!!!! ooo raju, przybywam 8)

kocham bakłazany, kocham :twisted:

Asia
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 08.07.2006 09:04

aGGi napisał(a):Spróbuję. Tak ja wiem, że robienie takich zdjęć trąci wioską, ale byłam w Cro pierwszy raz i miałam ochotę zrobić zdjęcie każdemu kamykowi. :D

Wez przestan :wink:
widzisz jak sie przydały!! uwazam ze kazdy powinien robic zdjecia jedzonka w cro a potem bysmy zrobili cos na ksztaut ilustrowanego albumu...

moze potem ktos by dodał sposob przyrzadzania i powstałaby jedyna w swoim rodzaju Cro-maniakowska ksiazka kucharska opatrzona naszymi zdjeciami :) :wink:
aGGi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aGGi » 08.07.2006 14:50

ilusil napisał(a):
aGGi napisał(a):Spróbuję. Tak ja wiem, że robienie takich zdjęć trąci wioską, ale byłam w Cro pierwszy raz i miałam ochotę zrobić zdjęcie każdemu kamykowi. :D

Wez przestan :wink:
widzisz jak sie przydały!! uwazam ze kazdy powinien robic zdjecia jedzonka w cro a potem bysmy zrobili cos na ksztaut ilustrowanego albumu...

moze potem ktos by dodał sposob przyrzadzania i powstałaby jedyna w swoim rodzaju Cro-maniakowska ksiazka kucharska opatrzona naszymi zdjeciami :) :wink:

Swoją drogą mojemu koledze spodobały się najbardziej nie zdjęcia widoczków, ale właśnie jedzenia :D

Mam jeszcze rybkę z grila.
Obrazek

Ryba jest jednak przerażająco droga (raz tylko jedliśmy). W restauracji w Podgorze kosztowała 440 kun za kilogram! W innych miejscach było trochę taniej.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.07.2006 14:59

bartja rulez!!! popieram!!!!!!!!!!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.07.2006 16:25

O dalmatyńskim prsucie, pieczonych kozach,etc. to chyba zapomnieliście. Doskonała wołowina, a z niej gulasz obficie polewany na koniec wytrawnym, czerwonym winem.
Placki z zapiekanym mięsem.
Oliwa z oliwek z białym pieczywem i solą.
Ech!!!!!!!!!!!!!!!!! Kończę wymieniać.
Jeszcze tylko parę dni i w sobotę witam się Chorwacją!!!!!
Przez trzy tygodnie chyba się Nią nacieszymy :wink:

FUX
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.07.2006 17:02

FUX u mnie to samo!!! Jos samo nekoliko dana!!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Co dobrego mozna zjesc w Dalmacji? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone