Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co do Makarskiej?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cookie
Podróżnik
Co do Makarskiej?

Nieprzeczytany postnapisał(a) cookie » 15.07.2005 08:19

W sierpniu wybieramy się z moim lubym do Makarskiej :D W związku z tym chciałabym zapytać o parę rzeczy związanych nie tylko z Makarską ale i z samą Chorwacją.
Słyszałam, że w cro są kamieniste plaże (a w najlepszym wypadq żwirowe) więc czy żeby poleżeć na takiej plaży wystarczy sam ręcznik lub koc czy poprostu zabrać grubszą matę z gąbki? Generalnie chodzi mi o to żeby sie nie pokaleczyć czy też niepotrzebnie nie ponabijać sobie siniaków.
Nie wiem jak też stoi sprawa z kunami: czy Chorwaci wolą jak się płaci ich walutą czy w euro i co jest wygodniejsze?
Chciałabym sie też dowiedzieć jak w cro w sierpniu wyglada sprawa pogody. Właściwie to chodzi mi o to czy zabrać olejek z duzym filtrem UV?
Aha, i jeszcze jedno: niech ktos mi napisze jak jest w samej Makarskiej, plizzzzzzzz :D

Za rady z góry dziekuję i pozdrawiam :)
darius
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darius » 15.07.2005 09:02

Do leżenia na plaży najtańsza karimata wystarczy.Ze sobą weźcie euro i tam dopiero wymieńcie na kuny a najlepiej wszędzie gdzie się da płaćcie kartą.Kremy najlepiej brać z wysokomi filtrami pow. 20 bo słońce grzeje dużo mocniej niż w Polsce. A jeśli chodzi o Makarską to jest piekna i gwarna (sami zobaczycie) i poszukajcie trochę na forum. Pozdrowienia :)
Judash
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Judash » 15.07.2005 09:17

Witaj.Nawet jesli plaza jest kamienista to spokojnie mozesz stapac po niej swoimi, slicznymi,wypielegnowanymi stopami ;).Kamienie o korych mowimy to roznej wielkosci kamyczki, zaokraglone, mile w dotyku, gorace, kolorowe....sliczne sa i tyle ;).Male dzieci biegaja po nich boso, wiec tobie tez to nie bedzie przeskadzac ;). Osobiscie polecam zabranie karimaty i problem rozwiazany. Jesli chodzi o balsamik z filtrem to chyba zalezy od karnacji skory? Ja bym wzial jak najsilniejszy i smarowal sie nim co 2 godziny, ale o tym to pewnie wiesz ;)

Pozdrawiam
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 15.07.2005 09:30

Witaj

Ja tez sie wybieram od 21.08 do Baski Vody - obok Makarskiej, w Makarskiej bylem 3 lata temu,

zgadzam sie z przedmowcami, wez Euro - wymien na miejscu na Kuny, przejdz kilka kantorow (bankow, agencji turystycznych) zeby porownac ceny, bo przy wiekszej wymianie moze byc duza roznica.

Dobrze miec drobne Euro na autostrade w Slowenii 0,8 Euro chyba (najlepiej miec jakies drobne typu 1, 2 Euro (ja mam jescze talary z poprzedniego wyjazdu jak mi wydali - i w jedna strone zaplace talarami)

ja na plazy lezalem na materacu takim zwyklym z tworzywa - ala fotel po zlozeniu :) - wieczorami na tarasie sluzyl tez do siedzenia (a wlasciwie to na plazy sie nie lezalo bo sie nie dalo - upalllllllllllll - caly czas na materacu w wodzie , przynajmniej troche mozna bylo ochlonac.

a Makarska i okolice sa PIEKNE - w Makarskiej ludzi jak w Lebie :)

Pozdr. i zycze udanej pogody w SIERPNIU :)
cookie
Podróżnik
Thx:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) cookie » 15.07.2005 11:00

Dziekuje za wszystkie rady. Na 100% sie przydadzą :) Ale gdyby jeszcze ktoś miał coś ciekawego do napisania odnośnie moich pytań to będę bardzo wdzięczna.

Dziekuję i pozdrawiam :)
Judash
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Judash » 15.07.2005 11:06

Hmm....chcesz nas dyskretnie poinformowac, ze napisalismy malo konkretnie?A co mam ci np podac jakiej firmy kupic balsam,z jakim filtrem.......
cookie
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cookie » 15.07.2005 13:32

Nieeeeee, nie o to mi chodziło!!! Napisaliście co wiecie na ten temat i jestem za to wdzięczna ale może ktoś inny będzie miał coś zupełnie innego do powiedzenia o czym też wolałabym wiedzieć. Poprostu jadę pierwszy raz do cro, do miejsca gdzie zawsze chciałam pojechać i chcę się dowiedzieć jak najwięceji dlatego pytam o rzeczy których nie znalazłam na forum, czy to grzech? Nie wydaje mi się :)
Judash
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Judash » 15.07.2005 13:36

;) zaden grzech....wracajac do balsamow z filtrem doradzilbym tobie wiecej po wczesnejszym obejrzeniu ciala ;) tzn skory ;)
cookie
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cookie » 15.07.2005 14:20

Skoro tak jesteśmy przy tych moich pytaniach to mam jeszcze jedno: ile zł kosztuje kuna? Na cro.pl jest napisane że około 50 gr, natomiast czytając katalog turystyczny mozna się natknąć na cenę 1,90 zł. Można się pogubić :(
darius
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darius » 18.07.2005 07:33

1 kuna = 0,6 zł,
1 zł= 1,7 kuny.
Z Makarskiej polecam wyprawę na Biokovo (najlepiej samochodem) to tylko 5 km w lini prostej a 23 km samochodem. Rewelacja!!!!Pozdrowienia :)
mysza
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza » 19.07.2005 14:25

[quote="cookie"]W sierpniu wybieramy się z moim lubym do Makarskiej :D W związku z tym chciałabym zapytać o parę rzeczy związanych nie tylko z Makarską ale i z samą Chorwacją.
Słyszałam, że w cro są kamieniste plaże (a w najlepszym wypadq żwirowe) więc czy żeby poleżeć na takiej plaży wystarczy sam ręcznik lub koc czy poprostu zabrać grubszą matę z gąbki? Generalnie chodzi mi o to żeby sie nie pokaleczyć czy też niepotrzebnie nie ponabijać sobie siniaków.
Nie wiem jak też stoi sprawa z kunami: czy Chorwaci wolą jak się płaci ich walutą czy w euro i co jest wygodniejsze?
Chciałabym sie też dowiedzieć jak w cro w sierpniu wyglada sprawa pogody. Właściwie to chodzi mi o to czy zabrać olejek z duzym filtrem UV?
Aha, i jeszcze jedno: niech ktos mi napisze jak jest w samej Makarskiej, plizzzzzzzz :D

Za rady z góry dziekuję i pozdrawiam :)[/quote] :) Hej, w Makarskiej byliśmy z mężem 3 lata temu. Polka u której mieszkaliśmi zachwalała Makarską i nie zawiedliśmy się. Miejscowość ładna, plaże szerokie. Warto wybrać się na całodzienną wycieczkę statkiem na wyspę Boll (niezapomniane wrażenia) Odnośnie pogody to byliśmy we wrześniu i był upał. Warto też wybrać się do Dubrownika, chociaż to też cały dzień, ale piękne zabytkowe miasto. Myślę, że nie będziecie żałować wyjazdu. My w tym roku też jedziemy i zabieramy znajomych, tym razem tak jak Wy w sierpniu. Miłego pobytu.
RMX
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) RMX » 19.07.2005 21:55

takze w sierpniu wybieram sie do Makarskiej ... polecam polecam .. jade tam 2gi raz z rzedu bo jest do czego wracac :)
Judash
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Judash » 19.07.2005 21:59

Wita. A jedziesz w ciemo, czy masz cos zarezerwowane?
grek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grek » 19.07.2005 22:03

przed wjazdem do Makarskiej (przed stacją benzynową), stoi mnóstwo ludzi oferujacych pokoje i apartamenty (trzymają tabliczki w rękach). W związku z tym, wyjazd w ciemno nie jest czymś ryzykownym
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 19.07.2005 22:14

Zaraz za Makarską w kierunku Baska Voda po prawej stronie drogi - magistrali znajduje się takie małe chorwackie Lourds. Przyjeżdzają tu liczne pielgrzymki, ostatnio spotkałem tam modlącą się grupę amerykanów jadącą dalej do Medjugorie w BiH.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 19.07.2005 22:23 przez krakuscity, łącznie edytowano 2 razy
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone