Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

CNG na trasie Warszawa - Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arturo1968r
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo1968r » 17.03.2012 16:59

Witam. Wybieram się z rodziną 9-16 lipca po raz pierwszy do Chorwacji.
Jeśli ktoś z szanownych Kolegów bądź Koleżanek ma doświadczenia na tej trasie na paliwie CNG - proszę o info . Może Ktoś z Was planuje podobny wyjazd w tym okresie - chętnie się dołączymy. Pozdrawiam Artur
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.03.2012 18:02

Nikt nie odpowiada, to może ruszę temat. Pochwal się co masz w CNG, gdzie tankujesz w Warszawie/Polsce i jaki to ma zasięg?

Takie coś znalazłem
http://cng.auto.pl/pl/stacje/stacje-cng-w-europie.html
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 17.03.2012 19:04

Z tego co widać na mapkach to w cro nie poszalejesz, CNG tylko w Zagrzebiu
arturo1968r
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo1968r » 17.03.2012 22:12

Arturac - opel combo 1.6 CNG 2009 rok. + Koszt przejechania 100 km w Warszawie ok 20zł. Zasięg miasto (tylko W-wa ) ok 300km , trasa ok 360km. Do stacji mam 10km - to zdecydowało o wyborze silnika z CNG.
- Każdą dłuższą podróż trzeba dokładnie zaplanować. Zbiornik na Pb jest malutki 14litrów , a więc częste tankowanie jeśli nie ma gazu..

jaceek1- tak,dzięki - znam to forum. Stacja w Zagrzebiu - tak wiem .Są jeszcze inne niedogodności - stacje po trasie ( a w 80% po za nią) są czynne tylko w ciągu dnia ,a niektóre nawet z przerwami i tylko i wyłącznie dla klientów wewnętrznych. Większość jest nieczynna w święta!! Dlatego pytam na kilku forach, aby zaplanować dokładnie trasę i czas wyjazdu .
Dzięki
Ostatnio edytowano 18.10.2012 21:06 przez arturo1968r, łącznie edytowano 1 raz
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 20.03.2012 09:58

dla mnie to szaleństwo jakieś było by wybrać się takim autem w europe i jechać szlakiem stacji z CNG,
do tego jeszcze cyrklować z godzinami otwarcia tych stacji na tak długiej traśie to skórka za wyprawkę
na 14 litrach Pb to zasięg trochę ponad 150km za mało i gdyby zdażylę że któraś stacja była by nieczyna to rozwali pół urlopu
arturo1968r
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo1968r » 20.03.2012 17:53

Zacznę spokojnie .Gdyby nie było tzw. szaleńców w swoim czasie , do dziś biegalibyśmy za zwierzętami z kamieniem w dłoni.
Temat jest absolutnie realny. Jeśli to zadanie dla pioniera - ja w tym roku nim będę.
Mam nadzieję spotkać na Tym forum osobę/y która ten dystans na tym paliwie pokonała - jest wiele aut w Polsce z CNG i nie wieżę, iż na czas urlopu siedzą w domu lub "zmieniają" auto na ten okres.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.03.2012 18:58

arturo1968r napisał(a):Zacznę spokojnie .Gdyby nie było tzw. szaleńców w swoim czasie , do dziś biegalibyśmy za zwierzętami z kamieniem w dłoni.
Temat jest absolutnie realny. Jeśli to zadanie dla pioniera - ja w tym roku nim będę.
Mam nadzieję spotkać na Tym forum osobę/y która ten dystans na tym paliwie pokonała - jest wiele aut w Polsce z CNG i nie wieżę, iż na czas urlopu siedzą w domu lub "zmieniają" auto na ten okres.

też myślę, że realne,
a jaka fajna relacja może być: " Szlakiem CNG" :)
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 20.03.2012 19:32

scood74 napisał(a):dla mnie to szaleństwo jakieś było by wybrać się takim autem w europe i jechać szlakiem stacji z CNG,
do tego jeszcze cyrklować z godzinami otwarcia tych stacji na tak długiej traśie to skórka za wyprawkę
na 14 litrach Pb to zasięg trochę ponad 150km za mało i gdyby zdażylę że któraś stacja była by nieczyna to rozwali pół urlopu

Z karnistrem a 25 dm3, spoko da rade
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 21.03.2012 07:57

demi-duox napisał(a):
scood74 napisał(a):dla mnie to szaleństwo jakieś było by wybrać się takim autem w europe i jechać szlakiem stacji z CNG,

Z karnistrem a 25 dm3, spoko da rade

napewno da rade i chylę czoła przed pionierem który tego dokona
ja także cenie ekonomikę podrużowania i mam LPG w moi passku,
ale nie mogl bym w ten sposób podróżować szlakiem stacji bo należę do osób które programują się osiągnięcie celu podróży a nie na samą podróż
nie cierpie zjeżdzać z trasy , zatrzymywać się bez wyraźnego powodu,
s3ala
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) s3ala » 05.04.2012 21:50

cześć, ja się wybieram właśnie na CNG tez Warszawy obrałem taką drogę

Link

oczywiście modyfikuję ją przez Słowenię i gdzieś w okolicach Wiedeń-Słowenia planuje nocleg jak wróce dam znać co i jak ze stacjami, powiem Ci że mam zamiar albo zadzwonić albo powysyłać maile do stacji na których mam zamiar sie tankować jak wygląda obsługa. wychodzi na to że mniej więcej 600km zrobie na Pb czyli paliwo i winiety powinny zamknąć się w 1500zł
Nie wiem czemu tak idiotycznie wkleił się ten link.
s3ala
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) s3ala » 05.04.2012 21:58

arturo1968r napisał(a):Zacznę spokojnie .Gdyby nie było tzw. szaleńców w swoim czasie , do dziś biegalibyśmy za zwierzętami z kamieniem w dłoni.

:) dobre podsumowanie
arturo1968r
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo1968r » 06.04.2012 17:40

Witam kolegę s3ala
Już traciłem nadzieję.........
Mój plan jest następujący:
1 tankowanie w Wa-wie i jedziemy ok 380km,
2 tankowanie w Czechach w Ostravie - jedna stacja 24h i jedziemy ok 180km
3 tankowanie w Czechach w Brnie - stacja 24h i jedziemy ok 330km
4 tankowanie w Austri w Graz i jedziemy ok 200km
5 tankowanie w Ljublianie w Słowenii - stacja 24h - OSTATNIA na trasie.
Stacja w Zagrzebiu jest nieczynna w weekendy !

Zastanawiam się ,czy drugiego tankowania nie zrobić w Pawłowicach Śląskich

Miejsca docelowego jeszcze nie wybraliśmy.
Planujemy wyjazd maksymalnie do Zadaru (prawdopodobnie) .
W jakim terminie wyjeżdżasz?
sfistakstary
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sfistakstary » 21.06.2012 22:43

można rozważyć trasę przez Słowację- lista stacji z cng:
http://www.spp.sk/en/transport-to-cng/f ... -slovakia/
Z warszawy jedziemy na Zamość, później na Rzeszów - w obu miastach tankujemy cng.
Wegry:
Filling stations
Budapest
Györ
Szeged
http://cng-stations.bplaced.net/Ungarn.en.htm
Moja przeglądarka (M...a, G..... C....e) nie pozwala mi na wczytanie punktów POI dla gps, może ktoś się doszuka, nie znam węgierskiego.
Chyba tylko Budapeszt jest na trasie ale do Zagrzebia jest ok 350 km więc na jednym tankowaniu chyba da radę.
Sam nie jestem jeszcze właścicielem auta na cng (po obliczeniu kosztów podróży rozważam zakup tourana z cng)więc nie bardzo się orientuję ale może pomogę troszeczkę
arturo1968r
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo1968r » 22.06.2012 21:27

Rozważałem trasę przez Słowację.
Wszyscy polecali jednak trasę przez Austrię. Szybciej i więcej stacji całodobowych - to zdecydowało.

Zakup auta na CNG serdecznie polecam pod jednym warunkiem - instalacja musi być fabryczna i jeśli masz w miarę blisko stację tankowania.
s3ala
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) s3ala » 07.08.2012 11:36

arturo1968r. wyjazd który na 100% miał dojść do skutku niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie wypalił. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło wypaliło safari po morzu czerwonym ale teraz Chorwacja juz musi się udać. Czy udało Ci się zatankować w Zagrzebiu ? napisz jaką miałeś trasę jeśli juz ją przejechałeś. pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone