Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cityhopper czyli tu i tam z aparatem.

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2017 18:28

No w końcu... zamiast pisać w wątku o Krku i Rijece, pora na nowy wątek. O miejscach różnych, czyli gdzie mnie i aparat poniosło. Na dzień dobry - Peak District w Derbyshire :)

Sobota, jest ciepło. Służbowa fura zatankowana. Po jakimś czasie, zaczynają się - pola, wrzosowiska i jedna wielka pustka :)
Obrazek

Jak na październik, podobno jest bardzo ciepło i wyjątkowo słonecznie.
Obrazek

Przełęcz Winnats (Winnats Pass). Za plecami mam jaskinie Speedwell (Speedwell Caavern - zwiedza się je głównie z łodzi). Na parkingu zostawiam auto i idę na górę...
Obrazek

Jak już ujechałem na mokrej trawie i tym, co owce po sobie zostawiły, trzeba się rozejrzeć :mrgreen:
Obrazek

Jest - Mam Tor. Tam miałem iść ale mi się odechciało :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę źle się przygotowałem... i trzeba było wrócić do Derby. Reszta za chwilę :papa:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 27.01.2017 18:34

Jestem :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2017 18:55

Derby. Największe miasto Derbyshire. Jeżdżę tu służbowo od jakiegoś czasu, na tydzień lub dwa. Miasto przemysłowe, ośrodek rewolucji przemysłowej. Założone dwa tysiące lat temu, przez Rzymian jako osada o nazwie Derventio. Wśród miejscowych - szału nie robi.

Derby Industrial Museum - historia przemysłu w regionie. W hali widać silnik - czyli to, wokół czego kręci się głównie Derby :)
Obrazek

Silk Mill i rzeka Derwent.
Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.01.2017 19:35

Super że piszesz tą relację , teraz będziemy wiedzieć co widziałeś i co Cię interesuje - łatwiej będzie radzić :oczko_usmiech:
Naturalnie czekam na więcej

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2017 20:17

Na pewno chcę wrócić do Peak District ale to nie teraz. Tydzień temu chciałem udać się na Abraham Heights ale zamknięte. To samo w miasteczku tramwajów - zamknięte, poza sezonem. Pojechałem do lasu Sherwood - a tam też przywitała mnie tablica, ze ze względu na pogodę, zamknięte.

Guidhall Theatre oraz Market pl.
Obrazek

Council House od frontu...
Obrazek

....i od rzeki.
Obrazek

Rzeźba poświęcona Josephowi Wright - malarz landszaftów oraz pionier wprowadzenia tematyki przemysłowej do malarstwa. Przedstawiał urządzenia techniki w romantycznym ujęciu... 8)
Obrazek

8)
Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.01.2017 20:32

Śledzik włączony :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2017 20:35

piotrf napisał(a):Damian , trudno coś radzić , gdy nie ma się wiedzy o tym co lubisz , co już widziałeś , ile masz czasu na wędrówki czy podróżowanie .
Spędziłem tam kila lat , a lista tego co jeszcze chciałbym zobaczyć jest dłuższa :papa:

Pozdrawiam
Piotr

Lubię zwiedzać miasta, niekoniecznie muzea - chyba, że techniki. Klimat wzgórz i wrzosowisk - to mi się też podoba. Mam np. odległy plan zaliczyć Holyhead i Breakwater Park. Jeżeli nic się nie zmieni, to na pewno poszwendać się po Peak District i zapewne Yorkshire Dales i Lake Districk. Za dzieciaka byłem kiedyś w Irlandii - całą szkołę średnią byłem zajarany wyspami. Potem mi przeszło i przeszło na Finlandię i Szwecję a z automatu - na Czechy, bo mieszkałem tu. Teraz jak służbowo śmigam do GB, to tak - czasu brak a ja zachłyśnięty tym, co tu widzę, chciałbym wszystko :D W pracy odradzili mi Stonehenge - nic ciekawego, są ciekawsze miejsca, np. Avebury :D

Co do śniegu. Pobudka rano a tu (Skipton)... Clio na letnich pneumatykach, brak szczotki czy choćby nawet drapaczki...
skipton.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.01.2017 13:22

Spacerujemy dalej po Derby.

Kościół św. Marii
Obrazek

Ciasne domki...
Obrazek

Kościół św. Michała, obecnie - "biurowiec" oraz biura architektów.
Obrazek

Pub Silk Mill
Obrazek

Katedra Wszystkich Świętych
Obrazek

Co mnie osobiście cieszy - ścieżki rowerowe everywhere :)
Obrazek
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2017 21:57

Coś ten wątek nie ma za bardzo powodzenia... dobra, wyskoczmy do Nottingham.

Zapakowałem się do i10 i pojechałem do Notts. Przesiadłem się na tramwaj.
Obrazek

Pachnie świeżością. Bilet 24h jedyne 4 funty.
Obrazek

Pierwsze kroki oczywście w stronę zamku Nottingham. Po drodze zostałem zaczepiony przez miejscowego, starszego pana - zapytał, czy widziałem miejsce, w którym król Karol I wyniósł swój proporzec, jednocześnie wypowiadając wojnę parlamentowi. Ja na to, że nie. Poszedłem ale nie trafiłem...
Obrazek

...po czym starszy jegomość wraca i stwierdza, że chyba nie trafiłem. Pokazał mi miejsce, zapytał skąd jestem, pochwalił nas, Polaków, życzył miłego dnia i zostawił celem kontemplacji królewskiej standardy.
Obrazek
Obrazek

Idę dalej. O, brytyjska motoryzacja...
Obrazek

No, to jestem. Dobra, gdzie jest Robin...?
Obrazek

O, jest. Taką samą rzeźbę widziałem na lotnisku Doncaster/Sheffield.
Obrazek

Moje zezowate szczęście - przyjechałem w niedzielę. Na terenie wokół zamku był festiwal piwa. No - pech. Bo ja akurat trafiłem na zwijającą się imprezę. Co za tym idzie, połowa terenu zamkowego zamknięta... więc musiałem zadowolić się kawałkiem trawnika i frontonem zamku.
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.02.2017 20:23

Hm, wątek chyba nikogo nie interesuje. Nikt o nic nie pyta, itp... :roll:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 04.02.2017 20:33

Pääkäyttäjä napisał(a):Hm, wątek chyba nikogo nie interesuje. Nikt o nic nie pyta, itp... :roll:

Interesuje...miejsca kompletnie mi nieznane, więc nie pytam...ale oko dobre i miejsca ciekawe, to siedzę i patrzę po cichu :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.02.2017 21:30

Uf, chociaż tyle - choć zazdroszczę ruchu w innych tego typu wątkach :mrgreen: :papa:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 05.02.2017 00:27

Ja po pierwszych zdjęciach nadal zbieram szczękę z podłogi :P
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 21.02.2017 20:17

Damian będzie coś jeszcze??Czekam :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2017 18:27

słoma79 napisał(a):Damian będzie coś jeszcze??Czekam :papa:

Będzie będzie - firma wysłała mnie na dwa tygodnie do USA a tam nie miałem czasu na nic :)
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies