Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cityhopper czyli tu i tam z aparatem.

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 27.04.2017 17:50

Umknął mi ten temat, ale już nadrobiłem zaległości. Damian, fajne zdjęcia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2017 18:59

maxredaktor napisał(a):Umknął mi ten temat, ale już nadrobiłem zaległości. Damian, fajne zdjęcia.

Dziękuję :)

==

W samym miasteczku za wiele do oglądania nie ma - a przynajmniej tak się mi wydaje.
Zamek Bled i kościół pod wezwaniem św. Marcina. Po lewej stronie - miejskie kąpielisko aka plaża.
Obrazek

Wyspa na jeziorze oraz kościół WNM.
Obrazek
Obrazek

Na zamku - świętują św. Marcina
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2017 19:04

słoma79 napisał(a):Alpy w każdej ilości mogę oglądać...

Proszę :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 27.04.2017 19:12 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2017 19:11

Po zachodzie słońca, zniknęły zarówno chmury jak i ciepło. Cisza i ostre, czyste powietrze w połączeniu z nocnymi widokami.

SR123131a.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2017 13:58

W miasteczku za wiele do oglądania nie ma, jest parę ciekawych budynków bezpośrednio nad jeziorem i w paru innych miejscach.

Niewątpliwie największą atrakcją jest zamek, najstarszy w Słowenii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lawenda...

Obrazek

...i wino :hearts:

Obrazek

Z góry wygląda na spokojną mieścinę. Ciekawe, jak tu jest latem...

Obrazek
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 28.04.2017 14:37

Bled latem do zobaczenia w mojej relacji :wink:

Ale widzę, że późną jesienią jest też pięknie. A jeśli chodzi o zamek, to nam w zamku najbardziej podobał się widok z niego na Bled :P

Ciekawa jestem czy dotarliście na magiczną ławeczkę z jeszcze bardziej magicznym widokiem ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2017 14:55

CROnikiCROpka napisał(a):Bled latem do zobaczenia w mojej relacji

Ciekawa jestem czy dotarliście na magiczną ławeczkę z jeszcze bardziej magicznym widokiem ;)

Zadzieram kiece i lece :mrgreen:

Chyba nie dotarliśmy - masz na myśli tę od strony mini stoku?
Źle szukałem i nie znalazłem. Na wyspie nie byliśmy bo miejscami wiało przeraźliwie.
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 28.04.2017 17:07

W relacji z naszego ubiegłorocznego urlopu znajdziesz właśnie widok z owej ławeczki - na wzgórzu Ojstrica :) I do tego filmik z Bledu.
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 28.04.2017 17:14

wystarczyło zmienić lokalizację i relacja ruszyła...za Alpy bardzo dziękuję :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2017 17:31

Bled, Bled, Bled.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cisza i spokój, słoneczko... które może być zdradliwe :) Ale usiedliśy tuż obok, w kawiarni/restauracji Vila Prešeren. Serwują tam pyszne "kremšnity" :)

Obrazek

IMG_7283.JPG

Góry, góry, góry!

Obrazek

Obrazek
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 28.04.2017 17:38

Jestem zakochana w tym miejscu :hearts:

A pierwsze zdjęcie - konkursowe!
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.04.2017 17:57

U Ciebie jesienny Bled, u Ewy letni, a u mnie teraz wiosenny :D

O każdej porze roku jest cudny i z dużą przyjemnością oglądam Twoje piękne foty :)

Kremšnity w Bledzie nie jedliśmy, ale wygląda podobnie do tej, którą pałaszowaliśmy w Samoborze (koło Zagrzebia).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2017 18:24

maslinka napisał(a):U Ciebie jesienny Bled, u Ewy letni, a u mnie teraz wiosenny :D

O każdej porze roku jest cudny i z dużą przyjemnością oglądam Twoje piękne foty :)

Kremšnity w Bledzie nie jedliśmy, ale wygląda podobnie do tej, którą pałaszowaliśmy w Samoborze (koło Zagrzebia).

Pełny przegląd - do wyboru, do koloru :) Moim zdaniem, jesienią wygląda chyba najlepiej - trochę śniegu, ogrom kolorów.
Co do ciastka z kremem - wg opisu, kremšnita ma swoje korzenie nad Bledem i faktycznie sprzedaje się ją nawet w Chorwacji.

CROnikiCROpka napisał(a):Jestem zakochana w tym miejscu :hearts:

A pierwsze zdjęcie - konkursowe!

My też :mrgreen: Słowenia to taka "miniaturowa Szwajcaria". W grudniu chcieliśmy zrobić (w drodze z Zagrzebia) jeszcze Ptuj ale zostawiliśmy sobie to na lepszą pogodę.

A fota... zapnij pasy, jedna ze zrobionych panoram - okupowałem to wysunięte miejsce ku wielkiemu niezadowoleniu japońskiej wycieczki :D

Obrazek

Łabońć :mrgreen:

Obrazek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.04.2017 18:35

Pääkäyttäjä napisał(a):Co do ciastka z kremem - wg opisu, kremšnita ma swoje korzenie nad Bledem i faktycznie sprzedaje się ją nawet w Chorwacji.

Oryginalna kremšnita pochodzi z Samoboru, to symbol miasta. Tutaj artykuł na ten temat i przepis ;)

W Słowenii ciastko zwie się kremna rezina. Oczywiście chodzi o to samo (albo bardzo podobne) ciacho, u nas znane jako napoleonka lub kremówka (nazwa spopularyzowana przez papieża Jana Pawła II) :)
Ostatnio edytowano 28.04.2017 18:37 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2017 18:37

maslinka napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):Co do ciastka z kremem - wg opisu, kremšnita ma swoje korzenie nad Bledem i faktycznie sprzedaje się ją nawet w Chorwacji.

Oryginalna kremšnita pochodzi z Samoboru, to symbol miasta. Tutaj artykuł na ten temat i przepis ;)

W Słowenii ciastko zwie się kremna rezina. Oczywiście chodzi o to samo ciacho, u nas znane jako napoleonka lub kremówka (nazwa spopularyzowana przez papieża Jana Pawła II) :)

Każda sroka swój ogon chwali - czy jakoś tak ;) W każdym razie, w Bledzie mocno się chwalą kremówką, że to u nich, że to ich recept, itd. :)

==

Spacer z Koritna do Bledu. Po smogu wiszącym w Rybniku, taki półgodzinny spacer połączony z delektowaniem się smakiem czystego, ostrego powietrza... cud, miód, malina.

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Cityhopper czyli tu i tam z aparatem. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies