Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ciovo-Trogir

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Andreas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andreas » 15.06.2007 16:57

:D Ja mam duży bagażnik ... Cordoba a muszę tak jak ty zabrać same cookie crisp nic innego nie jedzą rano . A jeszcze ser żółty na grzanki i chleb tostowy .Kiełbasę na grila i piersi z kurczaka do potraw chińskich i włoskich , makaron , masło . Przyprawy , kawa , cherbata . Zona mówi o jajach . Kartofli nie biorę taka była unowa ......... Ryż i kasza ...bardzo lubię no i dla taty parę butelek z Polski , bez tego przecież nie można drinki wieczorową pora nad morzem no nie .......? Zimne piwko z polski TYSKIE oczywiście i długie rozmowy o byle czym. Ale się rozmarzyłem. Nie mogę sie już doczekać. 13.08 do 28.08 Ciovo :D :D
beata39
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata39 » 15.06.2007 18:49

Ja obliczam sobie na ile dni jadę: ile mam sniadań, obiadów i kolacji. I na tyle dni kupuje prowiant. W Cro wędlina, sery, mięso są drogie więc to zabieram z Pl. Mleko, masło, wodę i napoje kupuje na miejscu. Bierzemy z koleżanka po 2 butelki wina i wódke na drinki. Nie smakuje nam ichnia trawarica. piwo jest w podobnej cenie co w Pl. Zakładamy na 2-3 obiady skoczyć na pizze - ceny podobne jak u nas - a pizza pycha (moja córka uwielbia). Poza tym zrobimy sobie rybkę z grila lub z piekarnika (rybe kupujemy u sklepie, w restauracji jest bardzo droga-przynajmniej dla mnie, W zeszłym roku za porcję zapłacilismy okolo 70 zł).
Owoce kupujemy na targu w Trogirze lub na Ciovo. Pieczywo jest pyszne w piekarni na Ciovo, bardzo duży wybór, drożdżówki, minipizzeryjki, pączki.....-wszystko świeżutkie i smacznie.
Buty do wody mamy z zeszłego roku - na targu kosztuja okolo 15 zł.
Ja jadę już za tydzień - na 14 dni!!!
Andreas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andreas » 15.06.2007 19:29

:D Jak wrócisz , to pisz , proszę o informacje wszystko połykam . Może uda mi się uniknąć niemiłych niespodzianek, Pozdrav Andreas
beata39
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata39 » 15.06.2007 20:07

Andreas napisał(a)::D Jak wrócisz , to pisz , proszę o informacje wszystko połykam . Może uda mi się uniknąć niemiłych niespodzianek, Pozdrav Andreas

OK. Odezwę sie i odpowiem na wszystkie pytania. pozdrowionka.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 15.06.2007 20:23

beata39 napisał(a):Ja obliczam sobie na ile dni jadę: ile mam sniadań, obiadów i kolacji. I na tyle dni kupuje prowiant. W Cro wędlina, sery, mięso są drogie więc to zabieram z Pl. Mleko, masło, wodę i napoje kupuje na miejscu. Bierzemy z koleżanka po 2 butelki wina i wódke na drinki. Nie smakuje nam ichnia trawarica. piwo jest w podobnej cenie co w Pl. Zakładamy na 2-3 obiady skoczyć na pizze - ceny podobne jak u nas - a pizza pycha (moja córka uwielbia). Poza tym zrobimy sobie rybkę z grila lub z piekarnika (rybe kupujemy u sklepie, w restauracji jest bardzo droga-przynajmniej dla mnie, W zeszłym roku za porcję zapłacilismy okolo 70 zł).
Owoce kupujemy na targu w Trogirze lub na Ciovo. Pieczywo jest pyszne w piekarni na Ciovo, bardzo duży wybór, drożdżówki, minipizzeryjki, pączki.....-wszystko świeżutkie i smacznie.
Buty do wody mamy z zeszłego roku - na targu kosztuja okolo 15 zł.
Ja jadę już za tydzień - na 14 dni!!!

Robimy i bierzemy dokładnie to samo co Ty. Ryb nie jadam bo nie lubię. Gdyby w Twoim poście nie było o nich wzmianki, to mógłbym ten post napisać ja. Nawiasem mówiąc jedziemy również na Ciovo za równy tydzień.
Pozdr.
beata39
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata39 » 16.06.2007 16:38

O fajnie! Ja od środy zaczynam pakowanie na poważnie. Narazie tylko myśle czy mam juz wszystko. Sprawdzałam pogode na interii - od środy upały w Cro, konkretnie w Splicie. Miłego pobytu!!!!
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 16.06.2007 19:01

Ja sie właśnie o pogodę najbardziej obawiam. Rok temu byłem w drugiej połowie sierpnia i w sumie większość czasu było pochmurno. W tym roku jadę w pierwszej połowie i mam nadzieję, że będzie ok.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 16.06.2007 22:30

beata39 napisał(a):O fajnie! Ja od środy zaczynam pakowanie na poważnie. Narazie tylko myśle czy mam juz wszystko. Sprawdzałam pogode na interii - od środy upały w Cro, konkretnie w Splicie. Miłego pobytu!!!!

Dzięki życzę wielu wrażeń.
misiekiandzia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiekiandzia » 17.06.2007 16:35

Ciovo to fantastyczne miejsce, spokojne i urokliwe plaze, lagodne i plytkie zejscia do wody, (co wazne dla dzieciakow) woda krysztal, super miejsca do nurkowania...jedziemy z zona na Ciovo po raz trzeci... :D i napewno nie ostatni... :D
Marcysia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcysia » 17.06.2007 19:40

A kochani Cromaniacy i Ciovomaniacy -mam pytanko. Czy warto brac na Ciovo rowery? Wiadomo, że to trochę kłopotliwe w podróży, no i nie jestem pewna czy tam jest gdzie pojeździć. I co najważniejsze - czy sześciolatka pojeździ? Proszę o wieści na temat centrum wyspy i możliwości spenetrowania jej na rowerze.
truskawa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) truskawa » 18.06.2007 10:40

Trochę mnie przestraszyłeś z tą pogodą :( jedziemy w drugiej połowie sierpnia i liczyłem że prócz wrażeń przywiozę trochę opalenizny a słońca nam nie zabraknie ...
ale pochmurnie mam nadzieje że nie oznacza zimno?

i jeszcze prośba o podanie namiaru na tą piekarnie :-) ja wstaje rano i robie śniadania więc miałbym mniej zachodu z szukaniem dobrej ;-)

truskawa
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 18.06.2007 12:28

Co do pogody to powiem tak: byłem 4 razy, a pochmurno było tylko raz (głównie jeździłem w drugiej połowie sierpnia). A to, że było pochmurno (mniej więcej przez 8 dni na 12) nie oznacza wcale, że było zimno czy coś. Po prostu niebo było średnio zachmurzone, nie całkowicie.
beata39
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata39 » 18.06.2007 19:41

Co do pogody: ja byłam w różnych miesiącach w Cro. W zeszłym roku byliśmy na przełomie czerwca i lipca - było upalnie cały czas. popołudniami przechodziły burze, które rewelacyjnie odświeżały powietrze. Dwa razy bylismy na przełomie sierpnia i września - w słońcu było 40 stopni. Mieliśmy kilka dni takich kiedy rano było pochnurno , ale bardzo ciepło, a po obiedzie upalnie. W tym roku jadę juz w piątek - 22 czerwca i mam nadzieję że będzie ślicznie. Na interii sprawdzam pogodę, wskazuje ona ciepło i słońce.
W Cro nawet przy wielkim upale nie czuje się tak dotkliwie tego ciepła jak u nas. Wieje delikatny wiatr od morza i jest świeżo. Szczerze mówiąc nie mam żadnych obaw co do pogody - zawsze było super. Wracaliśmy opaleni jak murzyni. ja mam ciemną karnację i właściwie do dzisiaj mam ślady po kostiumie. Więc głowa do góry będzie fajnie!!! :D
misiekiandzia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiekiandzia » 20.06.2007 09:33

Marcysia napisał(a):A kochani Cromaniacy i Ciovomaniacy -mam pytanko. Czy warto brac na Ciovo rowery? Wiadomo, że to trochę kłopotliwe w podróży, no i nie jestem pewna czy tam jest gdzie pojeździć. I co najważniejsze - czy sześciolatka pojeździ? Proszę o wieści na temat centrum wyspy i możliwości spenetrowania jej na rowerze.
Jezeli chodzi o Ciovo w czesci Slatine, to rowerami jak najbardziej mozna sie poruszac, jest gdzie pojezdzic, zwlaszcza na koncu miejscowosci Saltine..:D, jest tam utwardzona droga po ktorej malo jezdza autka.. :D dla juniorki szesciolatki :D :D moze byc troszke cięzko, zwazywszy,ze teren jest w zasadzie górzysty, no i głowna droga przez wyspe jest dosyc uczeszczana przez samochody.. ) :cry: co do drugiej strony wyspy okrug gonij i donij ...to nie wiem :cry:
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 20.06.2007 11:30

W Okrugu Gornjim jest droga w sumie jedna. Jest tam wąsko i jest tam bardzo dużo aut. Jak coś to tylko skuter. Rowery odpadają.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone