napisał(a) toudee » 16.03.2006 08:02
Ja trochę w temacie wody.
Trudno jest mi wypowiedzieć się jaka konkretnie woda jest w Slatine.
Z mapy jak i mojej wiedzy winika, że Slatine leży przy zalewie po którego przeciwnej stronie znajdują się Kasztela. Ja swego czasu byłem w Kastel Luksic (było to kilka lat temu). Rzeczywiście w zalewie przy Kasztelach woda była nieciekawa. Przejrzystość bez porównania jeśli chodzi o Mavarsticę w której pluskałem się 2 lata temu. Swoją drogą moze od czasu jak tam byłem "coś w temacie wody" poprawiło się.
Fakt, że najczęściej wiatry wieją w tym miejscu od morza więc możliwe, że mętna woda przepychana jest w strone stałego lądu a w Slatine jest OK.
Zresztą nie ma problemu Ciovo to nie Australia, jeśli w Slatine woda nie będzie przejrzysta przejedziecie na część wyspy od strony otwartego morza i na pewno będzie w porzadku.
Co do plaży w Okrug Gornji przy głównej drodze, nie przypadłą mi do gustu - widok na stocznię w Trogirze, woda mętna. Trzeba - jak wszędzie -uważac na dzieciaki - plaża jest prawdopodobnie sztucznie usypana. Popływałem tam trochę i pod wodą widać w pewnym momencie stromo opadające żwirkowe dno, dalej jest już tylko szary piasek.
To tyle moich spostrzerzeń. Jak zwykle decyzję podejmujecie na własne ryzyko