Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ciovo - Okrug Gornji - 2009

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piciuk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piciuk » 30.08.2009 20:27

Wczoraj wróciłem z wakacji na Ciovo. Była to moja druga podróż do Cro. W 2006 był Zaostrog. Podam garść moich refleksji - może się Wam przydadzą.
W razie pytań służę pomocą :).
Wyjazd z okolic Poznania 14.08, godz. 01:00. Trasa przez Wrocław, Gliwice, Cieszyn, Czechy (free), Słowacja (winietka 9,90 EUR - miesiąc), Węgry (free - E65). Nocleg w miejscowości Keszthely. Zwiedzanie: pałac, deptak, wybrzeże Balatonu. Polecam restauracyjkę La Koma. Obiad w miłej atmosferze ogródka (mnóstwo zieleni, sadzawka, spokój) i obsługi. Pychate lokalne dania. Cały czas jestem pod wrażeniem jak oni mogą się dogadywać - ten ugrofiński jest niesamowity 8O . Również nazwy miejscowości.
Dalsza trasa: Letenye (free) i dawno oczekiwana granica CRO. Śniadanko tuż po przekroczeniu granicy - wyposażenie "wczesny Gierek", ale: można płacić kartą i jest WC. Wjeżdżam na pierwszy odcinek Autocesty: cena 36kn. Niestety po minięciu bramek żona zauważyła, że "miły pan" :evil: skubnął nas o 10kn. Naszą uwagę od wydawanych pieniążków odwrócił kuponem na darmową kawę w centrum handlowym które zupełnie nie było nam po drodze. No cóż szkod, że taki akcentem wita CRO turystów.
W okolicy Zagrzebia bileciki wręczały dziewczyny - nie traciło się czasu na automat. Na miejscu (Okrug) jesteśmy w sobotę ok. 18:00. Nigdzie nie było korków :D
Ostatnio edytowano 02.09.2009 07:52 przez piciuk, łącznie edytowano 1 raz
piciuk
Globtroter
Mihic - nie polecam, Vedran - OK

Nieprzeczytany postnapisał(a) piciuk » 30.08.2009 21:19

Zjazd z autostrady Prgomet. Cena za ten odcinek chyba 148kn. Możliwa płatność kartą. Mniejsza szansa oszustwa.
Widok na Trogir prawie z "lotu ptaka" Niesamowite widoki. Za mostem, na Ciovo skręt w prawo na Okrug G. Później jeździłem tylko przez Źedno - czyli przejeżdżając Trogir, na Ciovo, za mostem skręt w lewo. Puste, szersze drogi. Odległość może minimalnie dłuższa, ale w ramach rekompensaty lepsze widoczki i mniejsza szansa utraty lusterek. Kto tam jeździł wie o co mi chodzi.
Właściciele apartamentu: Mihic. Dwoje starszych ludzi. Ciepłe przywitanie. Apartament Ok z oknem na zatokę. Zapłaciliśmy całą należność plus klimatyczne. Przekazaliśmy dary polskiej ziemi: piwo, grzybki i miód. Niestety - NIE POLECAM tego apartamentu ze względu na właścicieli. Przez pierwszy tydzień musiałem udowadniać, że klimatyzator który był już wliczony w cenę pobytu - nie działał. W sypialniach temp. ok 32st. W nocy nie można było spać. A pan twierdził, że skoro dmucha to jest OK. Gdy tylko zaczynałem tłumaczyć, że nie płaciłem za wentylator ścienny tylko klimę - pan się uśmiechał i mówił, że mnie nie rozumie. Pokazywałem termometr pokojowy i ten w pilocie klimatyzacji. Mówił, że widocznie tak musi być. Po czterech dniach prób wytłumaczenia problemu bez skutku, poprosiłem o pomoc Vedrana. W tym momencie jeszcze raz dziękuję za pomoc Vedranowi. Tego pana mogę polecić :) Później z właścicielami rozmawiałem za pośrednictwem właśnie jego. On miał widocznie lepsze "przełożenie". Pan Mihic najpierw twierdził, że wszystko działa, później, że serwis może przyjechać za tydzień (czyli po moich wakacjach) W piątek zagroziłem, że jak do soboty nie wyjaśni się problem klimy - wyprowadzamy się. Vedran zadziałał i w sobotę zjawił się serwis. Stwierdzili, że jest uszkodzona sprężarka, wymienili sprzęt na nowy. Teoretycznie miałem prawo do odliczenia sobie po 5 x 7 EUR za "stracony" tydzień, ale żal nam się ich zrobiło. Darowaliśmy im. Ale...pojawił się kolejny problem. Nie zgadzało mi się wyliczenie opłaty klimatycznej: za dzieci jest zniżka 50% a ja zapłaciłem po 100%. Niestety rozmowa z właścicielem znowu nie przyniosła rozwiązania. "Tak ma być" a na moje tłumaczenie cisza lub "nie rozumiem". Ponownie poprosiłem Vedrana. Dzień przed wyjazdem kasa została zwrócona. Pieniążki mogę sam dać - zresztą wcześniej również zaokrągliłem należność, aby byli zadowoleni, ale oszukiwać się nie dam. Zemsta ze strony właścicieli była w ostatni dzień. Po spakowaniu się o godz. 09:00 oddaliśmy klucze. No i zaczęło się. Nasz samochód został zastawiony innym. Komisyjnie (właściciele +ich córka oraz wnuczka) otworzyli pokój i zaczęli przetrząsać apartament (dosłownie) - pościele, szafki a nawet palenisko w "kozie" i spłuczkę w WC. Jeszcze trochę i chyba mielibyśmy rewizję. :evil: Na koniec usłyszeliśmy jacy to my nie jesteśmy... Tylko wnuczka (ok. 17 lat) mówiła po angielsku i widać było, że jest jej niezręcznie. Tylko ona zachowała się OK i życzyła nam dobrej drogi. Mieliśmy wrażenie, że było jej wstyd.
piciuk
Globtroter
Atrakcje

Nieprzeczytany postnapisał(a) piciuk » 30.08.2009 21:37

Atrakcje:
Rafting na Cetinie. Można trochę utargować (4os - 700kn). Jest możliwość zakupu zdjęć. W ekipie jedna osoba organizatora płynie z aparatem. Warto wcześniej sprawdzić koszt CD ze zdjęciami, W reklamówce koszt 50kn a ja dałem 100kn :cry:
Generalnie: imprezka fajna, ale warto zebrać "swoją" ekipę ok. 6-8 ludków - jeden ponton.
Fish picnic - koniecznie targować się!!!. My płynęliśmy stateczkiem "DUJE" Cena za 4os. - 450kn. Cały czas na pokładzie napoje (rakija i soki). Na obiad pyszna rybka z surówką, pieczywem i winkiem (również dokładki) :D
Quady po Ciovo - drogi interes, ale warto. Raz się żyje 8) Cena 350kn\os :? . Ruszaliśmy z Źedno. Piękne widoki na Slatine, Split, Gospa ... Wycieczkę zaplanowaliśmy na 18:00. Chyba najlepsza pora. Powrót do bazy jadąc drogą na wprost zachodzącego słońca....romantycznie. Są to wypady indywidualne . Nasza czwórka + przewodnik. W ofercie wyczytaliśmy, że będą napoje. Były: 4 buteleczki wody mineralnej (?) Quadów były 3szt i 1 autko typu buggie (?). Jeśli większej grupce (powyżej 3) zależy na quadach warto wcześniej się upewnić.
piciuk
Globtroter
wycieczki

Nieprzeczytany postnapisał(a) piciuk » 30.08.2009 21:45

Trogir - polecam na piechotkę lub taksówką wodną (15kn\10kn)
Split - autkiem. Parking (free) 10 min od starówki. Knajpka (pizzeria) - Galija (Toniceva 12). Blisko starówki a cenowo korzystnie :wink:
Trogir, Split - warto poświęcić czas, aby pochodzić po tych wąskich uliczkach, zajrzeć w różne zakamarki.
piciuk
Globtroter
powrót

Nieprzeczytany postnapisał(a) piciuk » 30.08.2009 22:04

Wyjazd z Okrugu: sobota 10:00. Oczywiście przez Źedno, Trogir, autostrada (płatność "card only" - zero kolejki, cash - kolejka ok. 4km) Byłem mądry dzięki wcześniejszym wskazówkom forumowiczów. Starałem się podpowiadać innym mobilkom przez CB, ale nie wiem czy ktoś skorzystał. Okropna ulewa w okolicach Zagrzebia spowolniła jazdę (m.in. kiepska widoczność). Granica CRO-HU: 15:30. Węgry (free) - droga E65. Objadek w polecanej przez Cromaniaków Csorney. Ostatnie zakupy w Tesco. I w drogę: granica HU-SK (20:30), SK-CS (23:30), CS-Cieszyn (0:10), trochę błądzenia w strefie Rybnik-Gliwice. Następnie Wrocław i Poznań (niedziela ok. 05:40). Zero korków. :D
Statystyka (tylko powrót): dystans 1452km, jazda 16h46min, postój (obiadek, zakupy, odpoczynek, tankowanie itp.) 3h7min, Vśr 86km\godz, Vmax 164km\godz,
Koszt (dwie strony): paliwo 1129PLN, Słowacja (winietka) 9,90EUR, CRO (autostrada) 368kn.
piciuk
Globtroter
Ciovo - plusy, minusy

Nieprzeczytany postnapisał(a) piciuk » 30.08.2009 22:22

Przed wyjazdem czytałem opinie na temat Ciovo. Sporo przeciwników i sporo zwolenników.
Minusem wg mnie są:
mordercze górki do pokonania po kąpieli w morzu w drodze do domku, różne, niekonieczne naturalne znaleziska na dnie zatoki (Masternica ?) - raczej pojedyncze przypadki,
most - jedyna droga ewakuacji,
Plusy:
to również CRO,
tam widziałem kraby, rozgwiazdy i inne żyjątka w skałkach podczas nurkowania,
dobra baza wypadowa: Trogir, Split, Solta, NP Krka,

Na forum pojawiały się opinie o kontenerach na śmieci stojące na ulicy. Rzeczywiście są, ale są regularnie sprzątane. Nie przeszkadzają.

Podsumowując: cieszę się, że byłem w Okrugu na Ciovo. Pomijając problem z właścicielem apartamentu, uważam wakacje za bardzo udane. Kolejne wyjazdy do CRO jednak już nie w to samo miejsce.

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone