Cześć i czołem, Domi się kłania
Poczytałam i poszperałam trochę na forum, czytają opinie o Ciovo, ale szczerze mówiąc opinie nie do końca mnie interesują - wyjazd za dwa tygodnie, nie ja płaciłam, więc nie miałam nic do powiedzenia, dlatego też opinię wyrobię sobie sama :p
Ale do rzeczy! Tak, jak już wspomniałam, wyjazd za dwa tygodnie, autkiem, po dwóch dniach intensywnej podróży "wylądujemy" na Ciovo w zatoce Mavarstica. Mając doświadczenia z majowego wyjazdu do Portugalii i wspomnienie zmarnowanego czasu na łażenie i szukanie - mam kilka pytań.
Chciałabym dowiedzieć się, jakie sklepy spożywcze/markety w tej okolicy mogę znaleźć? Chodzi mi głównie o spożywke, z której będziemy mogli ugotować sobie obiad.
Chciałabym też wiedzieć, czy na Ciovo (bądź też w Trogirze) jest jakiś miejscowy targ ze świeżymi owocami morza/warzywami/owocami? Jeśli tak, to gdzie mniej więcej się znajduje i w jakie dni się odbywa?
Czy wieczory są ciepłe? Pamiętam z Turcji, że dnie były niesamowicie upalne (pod koniec lipca), a wieczory dość wietrzne i chłodne i nie raz, nie dwa, trzeba było ubierać długie spodnie i sweterek. Czy warto wziąć kurtkę wiatrówkę, czy lepiej się nie wygłupiać?
Polećcie również proszę jakieś fajne, niedrogie knajpki w okolicy nie jadę tam wszakże po to, żeby cały czas jeść to, co zwykle jadam w domu w Polsce.
Czy oprócz plaży, którą widziałam na zdjęciach, i która ma 5 metrów szerokości, znajdziemy jakąś fajną, szeroką i dużą plażę?
Wybaczcie mi grad pytań, pewnie cos jeszcze mi się przypomni. Pozdrawiam Was ciepło znad morza - polskiego morza! )