napisał(a) madzia1981 » 25.02.2008 21:08
Z czystością wody jak już pisałam wcześniej nie ma problemu. Leon -nasz forumowy Chorwat, również mieszka na Ciovo i codziennie nurkuje latem na Slatinie. I to nie tylko on. Gdyby był tam syf to ludzie by tam nie nurkowali-taka jest prawda. Nie wiem skąd te mity o brudnej wodzie. Podczas jednego mojego pobytu trafiłam na cos zielonego przy brzegu. Nie wiem co to było, wyglądala jak jakaś biologiczna zawiesina (glony?). To bylo wyjątkowo upalne lato, najprawdopodobniej jakaś reakcja...odpłynęlo po dwóch dniach. Wystąpiło wtedy to tylko od strony Slatiny i Arbaniji. Trafiłam to tylko podczas jednego pobytu. Może ktoś mądrzejszy wyjaśni co to mogło być. Ale tak naprawdę to nie powinnam o tym wcale wspominać. W każdym bądź razie, wszędzie jest czysta woda.
Bankomat znajdziesz w Okrugu nie trzeba jechać do Trogiru. W Okrugu Gornji jest w samym centrum miasteczka przy piekarni, malym targu i supermarkecie (niestety nie kojarzę nazwy ulicy). Znajdziecie go bez problemu bo jest przy głównej drodze naprzeciwko supermarketu. W Okrugu Donji niestety nie widziałam, myślę że może być problem.
Mały targ znajdziesz w centrum jak pisałam wyżej. Jeśli chodzi o warzywka i owoce to w zasadzie nie ma z tym problemu bo okoliczni mieszkańcy co któryś domek z kolei wystawiają przed posesjami swoje uprawy.
Najbliższy Plodine znajdziesz w Trogirze ale z marketami tego typu nie będziesz miał problemu. Najmniejsza ilość jest ich pewnie na Okrug Donji, bo to najmniej turystyczny rejon. Nie wiem w zasadzie czemu.Dla mnie to idealne miejsce.Znajduje się tam najwięcej dzikich plażyczek, które ja uwielbiam
Tylko daleko wszędzie, ale jak ma się do dyspozycji samochód to nie ma większego problemu.
Wyspa jest dość duża. Z pewnością wybierzecie odpowiedni rejon dla siebie. Ja jestem osobą wszędobylską, lubię codzień odkrywać nowe plaże, nie lubię wypoczynku w jednym miejscu przy domu. Mąż przy mnie odpada w przedbiegach