Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ciovo- Arbanija 2013

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
buroda
Croentuzjasta
Ciovo- Arbanija 2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) buroda » 13.06.2013 23:17

W tym roku wypadło na urlop na Ciovo-Arbanija, 14.07.- 25.07.2013 - apartament Hodak.
Bardzo proszę o Ciovo w pigułce, mogą być relacje z podróży, linki lub posty. Mam zamiar z rodzinką 2+2 opanować wyspę, Trogir i Split. Interesują mnie wszystkie atrakcje dla ,,dużych" (plaże do nurkowania, miasteczka tętniące życiem, sklepy- markety) i ,,małych" (place zabaw, parki rozrywki, bezpieczne plaże bez tłoku).
Wszystkie za i przeciw mile widziane.
Pozdrav!
Melanie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melanie » 14.06.2013 12:51

Ciovo... Nie chcę straszyć, ale mi tam się w ogólnie nie podobało. Jakieś markeciki są, owszem. Ale plaże opanowane przez turystów, wzdłuż drogi... Dzikiej nie uświadczysz.

Trogir jest ładny, owszem. Ale most na Ciovo niesamowicie zakorkowany.
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 14.06.2013 13:59

Niezbyt rozumiem, co miał wnieść do tematu powyższy post. Skoro człowiek ma zarezerwowany urlop na Ciovo, to i tak Twoja subiektywna opinia nie odwiedzie go od spędzenia tam urlopu. Poza tym, każdy kto wybiera się na Ciovo zdaje sobie sprawę z wąskiej gardzieli jaką jest most. Makarska też jest zapchana i nikt nie odradza odpoczynku na niej :)
P.S. no chyba że krytyka w związku z "wszyskie za i przeciw" :D <- chociaż wg mnie skoro urlop zabookowany, to lepiej szukać ZA niż Przeciw :) :D
PrzemoDG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PrzemoDG » 14.06.2013 14:42

Bylismy 2 lata temu na Ciovo.Nam się podobalo ale był to nas zpierwszy raz w Chorwacji(w tym roku Brela)
Co prawda bylismy Okrug Gorny gdzie życie bardziej tętni niż w Arbaniji.
A dzikie plaże sa i to bardzo piękne.Jedzcie z Arbaniji w kierunku Splitu(wyspą) czyli przeciwnie niz do Trogiru.Po ok 6 km konczy sie droga(o ile nie pobłądzicie),zostawiacie auto i idziecie jakies 500 metrów schodami kamiennymi w dół.Widoki rewelka!
Polecam tez częsc wyspy-bodaj "Rastica"
Jak ktoś siedział na d..ie w jednym miejscu to potem pisze ze na Ciovo nic nie ma....
buroda
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) buroda » 14.06.2013 21:30

powiem tak, kilka lat Chorwacji i co rok to ,,niżej" .....tym razem Ciovo i okolice.
Arbanija jako lokum specjalnie bo tam gdzie ,,nic się nie dzieje" to taniej :)
jesteśmy samochodem i wycieczki nam nie straszne, byle dzieci zniosły, a ,,wąskie gardło" już znam.
nie ma problemy przejechać wieczorkiem z Arbaniji do Okrugu....
Dzięki dla PrzemoDG...mi właśnie chodzi o perełki wyspy....a ten kto w jednym miejscu na jednej plaży to ,,kiszka" :wink:
mam jeszcze pytanie o Split, lepiej wybrać się samochodem czy drogą wodną?
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 14.06.2013 21:32

Dużo czytam o Ciovo (nie ma, jak widzę najlepszej prasy na forum) i o tym nieszczęsnym moście. Powiedzcie, czy ten most można pokonać piechotą, czy tylko autem?

Bo kombinuję sobie tak, kwatera na Ciovo (blisko Trogiru) i w dzień plażowanie tam, a wieczorami, popołudniem wizyty piechotką w Trogirze.

Kwatera byłaby mniej więcej tutaj:

Obrazek

Właściciel twierdzi, że do Trogiru piechotą jest niby 15 min :)
buroda
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) buroda » 14.06.2013 21:42

powiem tak, w jedna stronę bym zadeptała ale z powrotem.....:(
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 15.06.2013 09:31

buroda napisał(a):powiem tak, w jedna stronę bym zadeptała ale z powrotem.....:(

Tak, z powrotem - po kilku drinkach - na pewno będzie ciężęj :)

Ale czy ktoś obeznany z topografią może rzucić okiem na tą moją mapkę i powiedzieć jak ta trasa wygląda w praktyce? Google maps pokazuje faktycznie 15 minut piechotą. Buk zapłać.
PrzemoDG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PrzemoDG » 15.06.2013 13:16

sneer napisał(a):
buroda napisał(a):powiem tak, w jedna stronę bym zadeptała ale z powrotem.....:(

Tak, z powrotem - po kilku drinkach - na pewno będzie ciężęj :)

Ale czy ktoś obeznany z topografią może rzucić okiem na tą moją mapkę i powiedzieć jak ta trasa wygląda w praktyce? Google maps pokazuje faktycznie 15 minut piechotą. Buk zapłać.

wydaje mi sie ze da sie zrobic ten odcinek w 15 min.Kłopot w tym ze mało "komfortowo".Nie ma chodników i cały czas idzie sie poboczem drogi...Z tego miejsca taksówki wodne tez raczej nie pływają.Już lepiej iść deptakiem wzdłuz plaży i popłynąc wodną taxa.
PrzemoDG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PrzemoDG » 15.06.2013 13:18

buroda napisał(a):powiem tak, kilka lat Chorwacji i co rok to ,,niżej" .....tym razem Ciovo i okolice.
Arbanija jako lokum specjalnie bo tam gdzie ,,nic się nie dzieje" to taniej :)
jesteśmy samochodem i wycieczki nam nie straszne, byle dzieci zniosły, a ,,wąskie gardło" już znam.
nie ma problemy przejechać wieczorkiem z Arbaniji do Okrugu....
Dzięki dla PrzemoDG...mi właśnie chodzi o perełki wyspy....a ten kto w jednym miejscu na jednej plaży to ,,kiszka" :wink:
mam jeszcze pytanie o Split, lepiej wybrać się samochodem czy drogą wodną?

My jechaliśmy autem.Spod kwatery w Okrugu jakieś pół godz spokojnej jazdy(koniec czerwca)nie było problemów z parkowaniem-droga przyjemna.
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 15.06.2013 15:22

Dzięki. Jeszcze jedno pytanie, w którym dokładnie miejscu na Ciovo znajduję się owa "słynna stocznia"?
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 15.06.2013 17:34

Byłem na Ciovo wielokrotnie i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że wyspa jest przyjazna turystom, aczkolwiek prawdą jest, że w sezonie turystów jest pełno-tylko gdzie ich nie ma. Przejazd przez most nie należy do najprzyjemniejszych ale nie ma innej alternatywy więc trzeba się z tym pogodzić. Poruszanie się po wyspie nie stanowi problemu. Nie trzeba jeździć przez Trogir zawsze można przejechać przez Żedno czyli przez środek wyspy. Od strony południowej wyspy (z widokiem na Śoltę czy Brać) można znaleźć wiele atrakcyjnych plaż niekoniecznie pełnych ludzi. Jeżeli do tego dodamy bliskość Trogiru, Splitu, Śibenika i innych atrakcji to okazuje się, że wyspa Ciovo to bardzo dobre miejsce dla tych co lubią odpoczywać i dla tych co lubią zwiedzać. Zapraszam na moją stronę internetową www.mojachorwacja.eu , na której znajdziecie informacje o Ciovo ale i o innych regionach Chorwacji.
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 16.06.2013 21:27

Dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze jednak sprawa.

Czy w tej lokalizacji poniżej (czerwony punkt):

Obrazek

obecność stoczni będzie bardzo upierdliwa? Chyba najbliższa czysta plaża od tej miejscówki dopiero na Riwierze Makarskiej? 8)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 16.06.2013 21:47

sneer napisał(a): Powiedzcie, czy ten most można pokonać piechotą, czy tylko autem?

http://maps.google.com/?ll=43.515109,16 ... 3,,0,12.81

sneer napisał(a):obecność stoczni będzie bardzo upierdliwa?

...nie sądzę :wink:
http://maps.google.com/?ll=43.509873,16 ... 9,,0,-6.88

sneer napisał(a): Chyba najbliższa czysta plaża od tej miejscówki dopiero na Riwierze Makarskiej? 8)

...bez jaj :D
patrzysz na plażę z tego parkingu :wink:

http://maps.google.com/maps?saddr=Ul.+% ... .24,,1,5.4
kreciki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kreciki » 20.06.2013 12:00

Będziemy na Ciovo od 15.07...trzeci raz.I takich jak my jest na pewno więcej.Jest to bardzo kontrowersyjna wyspa.Jednym sie podoba ,inni twierdza,ze nigdy wiecej.Jezeli chodzi o wypady do Trogiru do od strony Arbaniji polecam podjechac w okolice mostu,/ od strony wyspy/ i zostawic autko na parkingu.Dalej piechotką przez most.Co do plaż.Piekne,zatoczki tylko dla siebie mozna znależc na koncu wyspy,lub przejechac na drugą stronę wyspy Okrug Gornij.Widoki na pełne morze cudowne.Ciovo jest swietną bazą wypadową do zwiedzania.Polecam.Na forum jest fajna relacja .."4 lata na Ciovo".pozdrawiam i moze gdzieś na siebie wpadniemy.Autko bedzie z naklejką i nikiem KRECIKI
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone