Odnawiam po prawie roku temat
W Toskanii będziemy w połowie lipca i wymyśliłam, że w powrocie może właśnie CT...
Przeczytałam już kilka relacji z Włoch, trochę poszukałam w necie, ale nadal mam kilka pytań odnośnie CT...
1. Na jakimś blogu podróżniczym znalazłam informację (sprzed kilku lat) o możliwości zakupu karty, która oprócz standardowego wejście do parku + pociągi i autobusy umożliwia korzystanie ze stateczków (na podobnej zasadzie jak z pociągów) pływających wzdłuż CT. Czy ktoś korzystał z takiego karnetu w zeszłym roku, albo posiada o nim jakąś wiedzę? (niestety na stronie parku nie ma o tym mowy, ale doczytałam, że informacje są tam średnio aktualne, więc może jednak jest taki karnet)
2. Czy w La Spenzia jest jakiś parking gdzie mogę zostawić auto i spokojnie udać się do pociągu? Oczywiście interesuje mnie parking w pobliżu stacji (1 -1,5 km od stacji jest ok) i w rozsądnej cenie. Z jakim kosztem trzeba się liczyć?
3. Czy ktoś wie, czy może w tym roku będzie już otwarta ścieżka z Riomaggiore do Manarola? Chodzi mi o Via dell'Amore.
4. A może ktoś polecić ścieżkę, która nie jest długa i nie jest wymagająca? Jeśli się zdecydujemy na pobyt to będziemy tak w połowie lipca (ok. 20-go), więc upał i długi spacer pod górkę nie będą mile widzialne (i tu raczej chodzi o mój brak kondycji, a nie o dziecko)
5. A które miasteczko wybrać na kąpiel w trakcie zwiedzania? Pewno wszędzie tłumy (na zdjęciach w Montorosso to już ogromne), ale może gdzieś jest uroczo lub jest ciekawe dno, atmosfera, która wynagrodzi te tłumy?
A może lepiej udać się do Portovenere? A może zdecydować się tylko na rejs jakimś statkiem (agencja czy jak to załatwić?). Liczę, że ktoś z Italomaników zlituje się nade mną i podzieli się swoimi uwagami i doświadczeniem.
Pozdrawiam