Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cinnamon Show - czyli Podgora i wyspa Hvar po raz drugi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 12.08.2011 18:50

Eh, muszę odreagować pewne sprawy, dlatego niespodzianka ;) kolejny odcinek.

Odcinek 19 - zadeptać Stari Grad

W niedzielę 19 czerwca wszyscy budzą się wcześnie, biegną na balkon a tam...chmurki. Nie takie deszczowe, ale uniemożliwiające skuteczne opalanie się ;P Czyżby zbliżał się dobrze znany przeze mnie front :> i załamanie pogody, którego doświadczałam przez dwa ostatnie lata dokładnie począwszy od 20 czerwca :> no nic pożyjemy zobaczymy.

Nie wygląda na to, aby miało te chmurki szybko rozwiać więc szybko podjęliśmy decyzję - dzisiejszy dzień przeznaczamy na zwiedzanie miasteczek Stari Grad i Hvar. Trzeba korzystać póki pogoda 'nie dopisała', bo potem jakby miało być słonecznie jeszcze nam się kierowcy zbuntują i powiedzą nie jadą, bo gorąco ...

Na pierwszy ogień idzie Stari Grad. Parkujemy bezproblemowo na parkingu przy przystanku autobusowym. Dokładnie się rozglądamy, ale nie widać żadnego parkometru ani 'Parkman'a' więc idziemy do portu. Od razu zauważam, że nasza formowa Kasia stoi na posterunku no to kłusuję w jej stronę na ile pozwalają spadające sandałki i podwiewana przez wiatr spódniczka. Rok temu jej nie zastałam, to w tym roku wypada się przywitać. Kasia chyba była lekko zdezorientowana, jak napadła ją jedna baba w ciemnych okularach z pięcioosobową obstawą i zaczyna się przedstawiać z nicka, witać i ściągać okulary do identyfikacji facjaty ;) Chwilkę porozmawiałyśmy i oczywiście wspólnego zdjęcia nie zrobiłam :D

Tak mi się przy okazji przypomniało teraz. Z Kasią rozmawiałam też o wiatrach na Hvarze min. dlatego, że jak wybierałam dzielnicę, w której szukałam apartamentu, uprzedzała mnie ze Vitarnija może być wietrzna (ja się ucieszyłam). Niestety, nie sprawdziło się przynajmniej w tym okresie, w którym tam byliśmy owszem wiało, ale późnymi popołudniami, na plaży i w ogóle do godziny 16 powietrze stało w miejscu i próżno było szukać miejsca powiewami wiatru.

Pożegnałyśmy się i wesoła ekipa udała się zwiedzać miasto. Po 5 minutach zwiedzania a racej przejścia ok. 300m, R. zaproponował, żeby usiąść gdzieś i napić się kawy. Reszta z lekkim niedowierzaniem popatrzyła się na niego. W końcu pił kawę do śniadania 20 minut temu ;) pozwiedzajmy trochę miasteczko a potem się napijemy.
Miasteczko przed południem pustawe. Od czasu do czasu można spotkać jakiegoś turystę.

Wpierw łaziliśmy po porciku a tam można podziwiać małe łódeczki, poprzez żaglówki i kończąc na całkiem ciekawych jednostkach pływających.

Łódeczki
Obrazek

Obrazek

Budyneczki
Obrazek

Inne jednostki pływające
Obrazek

Bazylka :D
Obrazek

Potem zagłębiliśmy się w plątaninę uliczek. Uwielbiam uliczki tego miasta. Mogłabym po nich chodzić godzinami i bym się nie znudziła, za każdym razem odkrywa się co innego, zwraca uwagę na inny szczegół. I co z tego, że rok temu je fotografowałam, człowiek nie może się oprzeć i robi kolejne dziesiątki zdjęć.

Oczywiście pogoda zaczęła się jak na złość poprawiać i musiałam walczyć z cieniami ;) i ostrymi kontrastami.

No to zaczynamy. Przedstawiam uliczki miasteczka Stari Grad:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znany wszystkim rowerek ;) widziałam go na wielu zdjęciach sama mam go na niejednym zrobionym rok temu.
Obrazek

Zakątki
Obrazek

Obrazek

A jednak są ludzie w tym mieście ;)
Obrazek

Tam szli ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I rower po raz trzeci ...
Obrazek

Po kilku kilometrach spaceru ;) 4 osoby poszły na kawę do kafejki z FREE INTERNET ZONE, a ja razem z A. dalej ganiałyśmy po uliczkach z aparatami w rękach i z minami dzieci siedzących w sklepie z zabawkami :D

Obrazek

Obrazek

Piękny balkonik
Obrazek

Obrazek

Bazylka po raz drugi
Obrazek

Obrazek

Po około 3 godzinach udaliśmy się w kierunku Hvaru... c.d.n.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 12.08.2011 20:35

dajesz radę ... Cynamon ... dajesz radę .. :D
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 13.08.2011 10:09

Cynamonko, jeżeli Stari Grad nie będzie taki ładny jak na Twoich zdjęciach, to ... :twisted: :lol: :lol:

Zobaczę go już za miesiąc :)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 13.08.2011 14:35

Cynamonko szacunek - piękne fotki ...
Wracają wspomnienia ... "Antika",... "Farska" ... i inne fajne miejsca w Starim Gradzie, których nazw niestety nie pamiętam ...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.08.2011 16:58

Zapisałem sobie - " zwiedzać przed południem " :lol:

Tęż bym chciał w takim spokoju , bez tabunów turystów zwiedzać miasto z jego klimatycznymi uliczkami . Piękne są Twoje fotki 8)

Pozdrawiam
Piotr
Iza&Krzysiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iza&Krzysiek » 13.08.2011 20:25

piekne zdjęcia :) świetna relacja....bardzo ciekawa :wink: z utęsknieniem oglądam fotki.....bo już za 2 tygodnie w sobotę tam będę :)

czekan na cd :D :D :D

serdecznie pozdrawiam :)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 16.08.2011 09:02

Iza&Krzysiek, Aguha zazdroszczę :)

piotrf uroki czerwca, nie wiem jak jest przedpołudniami w sezonie, oprócz tego, że gorąco ;)
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 16.08.2011 09:15

[Potem zagłębiliśmy się w plątaninę uliczek. Uwielbiam uliczki tego miasta. Mogłabym po nich chodzić godzinami i bym się nie znudziła, za każdym razem odkrywa się co innego, zwraca uwagę na inny szczegół. I co z tego, że rok temu je fotografowałam, człowiek nie może się oprzeć i robi kolejne dziesiątki zdjęć.

Witam ponownie :D
Cały czas śledzę Twoją relację jak książkę sensacyjną :)
Ja również kocham te ciasne uliczki (w całej Chorwacji zresztą), a moja żona jeszcze bardziej, dlatego zawsze cała wycieczka czeka na Nią aż się nasyci i napstryka :wink:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 16.08.2011 10:57

Się normalnie zakochałam w tych uliczkach. Jeśli one choć w połowie są tak piękne jak na Twoich zdjęciach to jadę, jak nic jadę na Hvar :)
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 16.08.2011 11:24

Oprócz tego że ślicznie to jeszcze ... PUSTO !!!
Uwielbiam taki tłok na wczasach :hearts:
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 16.08.2011 11:52

I jak tu nie piać z zachwytu, no jak????

Twoje zdjęcia powinni umieszczać na folderach reklamujących piękno Chorwacji!

Cud, miód i malina!!!
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 16.08.2011 12:22

Właśnie wróciłam z pięknego Hvaru i cała pozostała 17 z "Małego Rypaka"...powrót do rzeczywistości jest jak szok ...poporodowy
ALE... juz obmyślam gdzie w przyszłym roku... do Cro oczywiście
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 17.08.2011 11:35

Joan65 napisał(a):Właśnie wróciłam z pięknego Hvaru i cała pozostała 17 z "Małego Rypaka"...powrót do rzeczywistości jest jak szok ...poporodowy
ALE... juz obmyślam gdzie w przyszłym roku... do Cro oczywiście

Aśka nie wiem czy uda się nam znaleść miejsce w Cro , gdzie tak samo patyczy jak w Rypaku :D :D :D

Jeszcze tu wrócimy .....

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 17.08.2011 11:58 przez Ewa Zuber, łącznie edytowano 2 razy
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 17.08.2011 11:51

CinnamonGirl napisał(a):Bazylka :D
Obrazek

Na campingach też często widać takie doniczki.
A zdjęcie fajne.
pzdr :wink:
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 17.08.2011 11:57

longtom napisał(a):Na campingach też często widać takie doniczki.
A zdjęcie fajne.
pzdr :wink:

Ale kamping nie potrafi płynąć kilkadziesiąt km/h i nie skręca gwałtownie :D zastanawia mnie czy to chowają jak pływają :D pewnie tak :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Cinnamon Show - czyli Podgora i wyspa Hvar po raz drugi - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone