fidosanok napisał(a):grek napisał(a):Cynamonka,
gratuluję fajnej relacji, ale to co mnie naprawdę wprawiło w osłupienie to Twoje FANTASTYCZNE zdjęcia.
Możesz podać co za sprzęt (wiem, że Nikon)? Jaki model? Obiektyw?
Nikon D90, Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical ... m.in
CinnamonGirl napisał(a):fidosanok napisał(a):grek napisał(a):Cynamonka,
gratuluję fajnej relacji, ale to co mnie naprawdę wprawiło w osłupienie to Twoje FANTASTYCZNE zdjęcia.
Możesz podać co za sprzęt (wiem, że Nikon)? Jaki model? Obiektyw?
Nikon D90, Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical ... m.in
Trzeba sobie powiedzieć szczerze, że przy takiej pogodzie KAŻDYM kompakcikiem powiedzmy powyżej 500zł zrobi się ładne zdjęcia jeśli ma sie choć minimalne pojęcie o fotografii - a już w ogóle można kombinować, gdy komakcik ma tryby manulane lub pół manulane.
Przewaga lustrzanki w takim przypadku zdjęć wakacyjnych jest w momencie złej szaro-burej pogody (żadko spotykanej w Chorwacji), czy gdy robi się ciemno ew w pomieszczeniach.
Gdy jest słonecznie ograniczenia kompaktów idą do szuflady - pozostaje kwestia jakiejś wiedzy na temat fotografi i posiwecenie zdjęciu tej minuty - przemyslenie kadru itp zamiast robienie w biegu.
Dlatego w tym przypadku nie ma za bardzo znaczenia czy to lustrznaka czy kompakt a jak lustrzanka, to jaki obiektyw
fidosanok napisał(a):Ze swojej strony jednak jeśli pozwolisz dodam, że kompakciki nie zawsze sobie radzą nawet w dobrą pogodę. Pojawiają się np. przepały, a lustrzanka ma lepszą matrycę i lepiej rejestruje zakres tonalny. Jest to jednak szczegół na wakacjach, bo czasem górę biorą po prostu względy wygody.
CinnamonGirl napisał(a):Po prsotu nieraz z lustrzanką trzeba pokombinować aby zdjęcie było kolorowe i piekne a kompakt sam to robi korzystajac ze swojego softu
CinnamonGirl napisał(a):Z drugiej strony lustrzanka daje kolor 'naturalny' bez algorytmów zaszytych w aparacie 'upiększania kolorów'. Nie każdy to lubi
Kompakty szczególnie niektórych firm maja takie algorytmy w sofcie zaszytem że kolorystyka i kontrasty z nich są dużo bardziej 'interesujace' zywe, kolorowe niż z lustrzanki.
Wiele razy spotkałam sie z ludźmi ,którzy przesiedli sie z kompaktu na lustro i byli bardzo zawiedzenim bo ich komapkcik dawał takie soczyste kolory na zdjeciach a te z lustrzanki to takie 'zwyczajne'
Po prsotu nieraz z lustrzanką trzeba pokombinować aby zdjęcie było kolorowe i piekne a kompakt sam to robi korzystajac ze swojego softu
Elizasz napisał(a):CinnamonGirl napisał(a):Po prsotu nieraz z lustrzanką trzeba pokombinować aby zdjęcie było kolorowe i piekne a kompakt sam to robi korzystajac ze swojego softu
ooo, dokładnie!
Synuś ma kompakta Fuji i niewiele się wysilając robi piękne zdjęcia!
A ja swoim już więcej kombinuję
fidosanok napisał(a):No, zdjęcia jak zwykle pierwsza klasa
Powrót do Nasze relacje z podróży