Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cinnamon Show - czyli Podgora i wyspa Hvar po raz drugi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 08.07.2011 09:31

Witam i również dołączam się do relacji, świetne zdjęcia .....
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 08.07.2011 09:48

fidosanok napisał(a):Mojej córce wyrabialiśmy w tym roku i okazało się, że nie ma innej opcji niż ważność na rok. Oczywiście za każdym razem płać człowieku

Hmm, jakoś nie kojarzę, żeby nie można było już wyrabiać paszportów dla dzieci na dłużej niż rok. Choć faktycznie na dłużej nie ma sensu, bo a nuż się pogranicznik czepnie, że niepodobne... Co do opłaty, to przecież tylko 30zł, więc nie ma na co pomstować. Kluczową kwestią jest "przepustowość" terenowego punktu paszportowego 8)

Pamiętaj, że możesz wyrobić dziecku dowód osobisty zamiast paszportu - na Chorwację wystarczy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.07.2011 09:53

Marsallah napisał(a):
fidosanok napisał(a):Mojej córce wyrabialiśmy w tym roku i okazało się, że nie ma innej opcji niż ważność na rok. Oczywiście za każdym razem płać człowieku

Hmm, jakoś nie kojarzę, żeby nie można było już wyrabiać paszportów dla dzieci na dłużej niż rok.

Jednak tylko na rok
sloninka2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sloninka2 » 08.07.2011 10:05

Dosiadam się i ja ,relacja świetna normalnie nie mogę się oderwać (zaraz dostanę joby od szefa )

Czekam na c.d.n.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 08.07.2011 10:06

gosiulek napisał(a):do Aldonki : radze jednak wymienić paszport dziecku :->
ja swemu wymieniam choć ważny jeszcze do 2015 roku - pani w urzędzie kazała bo zdjęcie MUSI być aktualne co u dzieci jest średnio możliwe :roll:

Obowiązujący przepis faktycznie jest taki, że paszport na rok. Ale panienka w urzędzie to może sobie kazać sama sobie. Paszport jest WAŻNY. Farbuję sobie włosy na różne kolory, ścinam, przedłużam czy to znaczy że mam co miesiąc latać wyrabiać nowy paszport. To absurd. Zresztą, nawet na lotnisku się nie czepiali. Ja nie zmieniłam i już nie zmienię bo czasu za mało, najwyżej zmniejszę Wam przepustowość na granicy :)
Ostatnio edytowano 08.07.2011 10:24 przez Aldonka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.07.2011 10:19

fidosanok napisał(a): Oczywiście za każdym razem płać człowieku :evil:

Z tego co wiem, opłata za zmianę paszportu ze względu na zmianę wyglądu dziecka jest mniejsza i nie jest stała i po opłaceniu z góry za wymianę dwóch paszportów otrzymaliśmy zwrot pieniędzy (około 50%)

fidosanok napisał(a):
Przepraszam, że zakłócam tok relacji :oops:

Ja także.

Pozdrawiam.
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 08.07.2011 10:52

Piękne zdj... nie stop! Na początku posłodzę komuś innemu - Twej Luli :D Piękny gekon :)
Ostatnio się dokształciłam (bom w tej dziedzinie kompletny laik) ;) - nie wiedziałam, że gekony mają receptory węchowe na języku, stąd to ciągłe lizanie :D

Fajnie było rano usiąść i przeczytać kilka Twych aktualizacji :D zdecydowanie lepsze niż poranna prasa do śniadanka ;)

p.s. ja też ciągle iiiiiiiam :lol:
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 08.07.2011 11:53

Marsallah napisał(a):

Hmm, jakoś nie kojarzę, żeby nie można było już wyrabiać paszportów dla dzieci na dłużej niż rok. Choć faktycznie na dłużej nie ma sensu, bo a nuż się pogranicznik czepnie, że niepodobne... Co do opłaty, to przecież tylko 30zł, więc nie ma na co pomstować. Kluczową kwestią jest "przepustowość" terenowego punktu paszportowego 8)

Pamiętaj, że możesz wyrobić dziecku dowód osobisty zamiast paszportu - na Chorwację wystarczy.

Co do opłaty, to owszem nie jest duża, ale chodzi o sam fakt. Co do dowodu osobistego, to też jest ważny na rok :)
awram_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) awram_ » 08.07.2011 12:06

Rewelka. Bardzo lubię czytać Cinnamonowe relacje, piszesz w ciekawy sposób, no i te zdjęcia... :roll: ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.07.2011 12:31

fidosanok napisał(a):Co do dowodu osobistego, to też jest ważny na rok :)

To ciekawe czemu Maja w 2010 (1roczek wtedy miała) dostała na 5 lat?
Sorry ale nie wytrzymałem.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 08.07.2011 12:46

fidosanok napisał(a):Co do opłaty, to owszem nie jest duża, ale chodzi o sam fakt. Co do dowodu osobistego, to też jest ważny na rok :)

Nie, dowody dla dzieci mają 5-letnią ważność.

Co do paszportów, to tak jak mówicie, dla dziecka ważne są rok, więc wyrabia się co rok tymczasowy (krótsze oczekiwanie na odbiór i 30 zamiast 60 zł opłaty paszportowej).
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 08.07.2011 13:42

CinnamonGirl napisał(a):
a no od Poloczka - pyszny no nie? ;) Rodzice zawsze każą mi go wieść jak jadę do nich w odwiedziny :)

Oj znam to, kiedy tylko jadę do znajomych w Polskę zawsze pada standardowe "a chlebek przywieziesz?!" :)
Z nami do Chorwacji też pojedzie, a co, też mu sie należy :lol:

goszka
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 08.07.2011 14:39

Marsallah napisał(a):
fidosanok napisał(a):Co do opłaty, to owszem nie jest duża, ale chodzi o sam fakt. Co do dowodu osobistego, to też jest ważny na rok :)

Nie, dowody dla dzieci mają 5-letnią ważność.

Co do paszportów, to tak jak mówicie, dla dziecka ważne są rok, więc wyrabia się co rok tymczasowy (krótsze oczekiwanie na odbiór i 30 zamiast 60 zł opłaty paszportowej).

A to przepraszam. Coś musiało mi się pokiełbasić z tymi dowodami.

Cinnamon przepraszam, że trochę śmiecę, ale ciągle tu zaglądam, jak ktoś podbije wątek, z nadzieją, że może coś napisałaś :wink:
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 08.07.2011 18:03

Oj czas będę miała dopiero jutro na wrzucenie kolejnej części.
gosiulek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiulek » 08.07.2011 18:07

ehhh też liczyłam na kolejny odcinek (i przepis na weki cyckowe ;) )
a tu wciąź debata paszportowa :roll:

p.s. dziś odebrane: syn lat 3 - dostał na rok
syn lat 7 - dostał na 5 lat
koniec pieśni 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Cinnamon Show - czyli Podgora i wyspa Hvar po raz drugi - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone