fidosanok napisał(a):Mojej córce wyrabialiśmy w tym roku i okazało się, że nie ma innej opcji niż ważność na rok. Oczywiście za każdym razem płać człowieku
Marsallah napisał(a):fidosanok napisał(a):Mojej córce wyrabialiśmy w tym roku i okazało się, że nie ma innej opcji niż ważność na rok. Oczywiście za każdym razem płać człowieku
Hmm, jakoś nie kojarzę, żeby nie można było już wyrabiać paszportów dla dzieci na dłużej niż rok.
gosiulek napisał(a):do Aldonki : radze jednak wymienić paszport dziecku :->
ja swemu wymieniam choć ważny jeszcze do 2015 roku - pani w urzędzie kazała bo zdjęcie MUSI być aktualne co u dzieci jest średnio możliwe
fidosanok napisał(a): Oczywiście za każdym razem płać człowieku
fidosanok napisał(a):
Przepraszam, że zakłócam tok relacji
Marsallah napisał(a):fidosanok napisał(a):Mojej córce wyrabialiśmy w tym roku i okazało się, że nie ma innej opcji niż ważność na rok. Oczywiście za każdym razem płać człowieku
Hmm, jakoś nie kojarzę, żeby nie można było już wyrabiać paszportów dla dzieci na dłużej niż rok. Choć faktycznie na dłużej nie ma sensu, bo a nuż się pogranicznik czepnie, że niepodobne... Co do opłaty, to przecież tylko 30zł, więc nie ma na co pomstować. Kluczową kwestią jest "przepustowość" terenowego punktu paszportowego
Pamiętaj, że możesz wyrobić dziecku dowód osobisty zamiast paszportu - na Chorwację wystarczy.
fidosanok napisał(a):Co do opłaty, to owszem nie jest duża, ale chodzi o sam fakt. Co do dowodu osobistego, to też jest ważny na rok
CinnamonGirl napisał(a):a no od Poloczka - pyszny no nie? Rodzice zawsze każą mi go wieść jak jadę do nich w odwiedziny
Marsallah napisał(a):fidosanok napisał(a):Co do opłaty, to owszem nie jest duża, ale chodzi o sam fakt. Co do dowodu osobistego, to też jest ważny na rok
Nie, dowody dla dzieci mają 5-letnią ważność.
Co do paszportów, to tak jak mówicie, dla dziecka ważne są rok, więc wyrabia się co rok tymczasowy (krótsze oczekiwanie na odbiór i 30 zamiast 60 zł opłaty paszportowej).
Powrót do Nasze relacje z podróży