napisał(a) jdubowski » 14.08.2008 14:28
F-uncia napisał(a):A czy jadac w nocy (w tygodniu) kupie winiete na tym przejsciu CZ/Sk?
Nie wiem czy w nocy też. Ja raczej w dzień jeżdżę...
F-uncia napisał(a):A stacje OMV czy wszystkie?
I czy kartą można płacić tylko na stacjach za te winiety? Czy raczej korony wypada mieć?
Winiety na każdej (nie tylko OMV) stacji kupisz, co ciekawsze kilka razy na stacjach między Czadca a Żyliną spotkałem się ze zdziwieniem płacąc koronami - "bo tu wszyscy Polacy złotówkami płacą, my złotówki bierzemy chętnie".
W budzie w Cieszynie biorą złotówki i CZESKIE korony.
Sklepik w na granicy CZ/SK ma zintegrowany kantor więc bierze wszystkie waluty wymienialne jak leci.
F-uncia napisał(a):I przy okazji o Austrie spytam. Jesli nie uda mi się kupić winiety od razu na Austrie wtedy mam szukać na stacjach, albo tuza za "przejściem"?
Na granicy SK/A Jarovce/Kitsee jest całodobowy punkt sprzedaży winiet - po prawej stronie w budynku przejścia. Austriackie winiety mają też stacje paliw w Bratysławie, te wzdłuż autostrady powinny byc otwarte w nocy.
Za przejściem kupowac nie radzę, bo od razu za granica SK/A zaczyna się autostrada (mowa o w/w przejściu Jarovce).
F-uncia napisał(a):A te Boguszowice to gdzie to jest? Bedziemy przekraczać granice w Cieszynie, a to chyba nie to samo
Jesli idzie o Cieszyn to istnieje tam duże przejście w dzielnicy Boguszowice do którego doprowadzi cię droga krajowa nr 1 (na powyższej mapce jest tam znacznik z cyferką 8 ) oraz przejścia łączące centra polskiego i czeskiego Cieszyna (dojazd wąskimi uliczkami, raczej żaden drogowskaz cię tam nie zaprowadzi).