Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cieszyn

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Użytkownik usunięty
Cieszyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2013 11:49

Początek wakacji chciałabym poświęcić na wypad do Cieszyna. Nie udało mi się znaleźć obszerniejszej relacji z tego miasta, bo większość jako trasę przelotową je wymienia. Czy ktoś mógłby udzielić rady co warto tam zobaczyć i gdzie się zatrzymać ?
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 12.05.2013 11:55

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.05.2013 12:03

Wprawdzie zdawałem kiedyś egzamin również i z Cieszyna, ale to było 35 lat temu, więc niczego ponad to, co znajdziesz na mapie podanej przez Krispinusa, już nie dodam.

Pozdrawiam,
Wojtek
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 12.05.2013 12:49

Witam.
Widok z mojego balkonu - na Cieszyn :)R. http://www.archeopark-chotebuz.cz/
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2013 18:05

krispinus bardzo dobry początek :)

Franz napisał(a):Wprawdzie zdawałem kiedyś egzamin również i z Cieszyna, ale to było 35 lat temu, więc niczego ponad to, co znajdziesz na mapie podanej przez Krispinusa, już nie dodam.

Pozdrawiam,
Wojtek

A co to znaczy zdawałem ? ... masz jakieś uprawnienia przewodnickie ? Pytam tak na zaś :D

Rero dzięki za widoczek, ale skoro masz tak blisko to podpowiadaj, podpowiadaj :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.05.2013 18:37

Kenik napisał(a):A co to znaczy zdawałem ? ... masz jakieś uprawnienia przewodnickie ? Pytam tak na zaś :D

Miałem. Ale nie odnowiłem i teraz są już tylko wspomnieniem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 14.05.2013 12:06

Witam. Myślę, że to wszystko co mamy... na mapie od Krispinusa...
Być może nowo - ścieżka rowerowa i nowy most Cieszyn - Těšín ... lato-lato-ach-to-ty-t28417-360.html
Jeśli chcesz wiedzieć coś konkretnego, daj mi znać :) R.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2013 12:59

Pytaj się Rero i mnie o wszystko, chętnie także pomogę. Cieszyn to temat rzeka, największe miasto Polski i Republiki Czeskiej, bo w jednym państwie się nie zmieściło
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2013 16:43

Będę mogła poświęcić na Cieszyn tylko 3 dni. Proszę wymieńcie 10 sztandarowych pozycji, których nie mogę pominąć.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2013 18:12

3 dni to strasznie dużo :roll:

Moim skromnym zdaniem wypadałoby zobaczyć:
- Wzgórze Zamkowe z romańską rotundą ( jest na banknocie 20 złotych ) i Wieżą Piastowską :D
- most graniczny koło Wzgórza z kawiarnią Avion
- ulicę Głęboką, handlowy deptak :lol:
- Rynek w polskim Cieszynie
- Rynek w Czeskim Cieszynie

- Muzeum Śląska Cieszyńskiego na ulicy Regera z ładnym parkiem :P
- ewangelicki kościół Jezusowy
- Teatr w polskim Cieszynie ( secesyjny, zbudowała go najlepsza para architektów teatralnych w Europie
Fellner & Helmer
- park Sikory w Czeskim Cieszynie z nową kładką do polskiego Cieszyna
- Cieszyńską Wenecję - dzielnicę niedaleko Olzy z małymi domkami ( nazwa Wenecja jest absurdalna :roll: , ale domki są ładne )

To 10 hitów :wink:

Można niedaleko Czeskiego Cieszyna zobaczyć gród w Podoborze, coś jak Biskupin,ale w wersji na wzgórzu :roll:

Polecam też wyciąg na górę Jaworowy, niedaleko Trzyńca, też w Republice Czeskiej

Zależy, co kogo interesuje, listę można wydłużać :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2013 18:40

Taki duży miał być ten Cieszyn a Ty mówisz, że 3 dni to dużo. Dzięki za listę hitów. Będę o nich podczytywać i trasę zwiedzania ustalać. Z pewnością jakieś pytania z mojej strony jeszcze będą. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2013 19:33

Cieszyn jest wielki duchową wielkością :wink:

Tak w sumie ma około 60 000 mieszkańców, z tego 35 000 w polskiej części i 25 000 po drugiej stronie Olzy. :roll:

W Czeskim Cieszynie jest też teatr, z czeskim i poslkim zespołem teatralnym na etacie, w polskim jest tylko budynek teatru i dyrektor :wink:

Polecam fajną wycieczkę w Beskidy, cudowne miejsce moim zdaniem to trójstyk granic Polski, Czech i Słowacji koło Jaworzynki. Jest tam obok mała wioska Hyrczawa ( Hrcava ), stare drewniane domy, piękne góry, pola, łąki.
Z Cieszyna godzinka drogi :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2013 20:55

Lednice napisał(a):
Polecam fajną wycieczkę w Beskidy, cudowne miejsce moim zdaniem to trójstyk granic Polski, Czech i Słowacji koło Jaworzynki. Jest tam obok mała wioska Hyrczawa ( Hrcava ), stare drewniane domy, piękne góry, pola, łąki.
Z Cieszyna godzinka drogi :D :D :D

Ależ kusisz :) tylko jak do tej Hyrczawy się dostać jak się jest bez pojazdu, bo ja już z autostopu wyrosłam.
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 14.05.2013 21:03

Kenik napisał(a):Będę mogła poświęcić na Cieszyn tylko 3 dni. Proszę wymieńcie 10 sztandarowych pozycji, których nie mogę pominąć.

Proponuję na 1 dzień z tych 3 podjechać do Wisły. Tylko ok 25 km.
Mozna pospacerować deptakiem, zobaczyć pomnik Małysza z białej czekolady
Zobaczyć skocznię narciarską, zjeść w jakiejś góralskiej knajpce oscypka,
obiad lub w kawiarni ciacho Mistrza Małysza :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2013 21:20

Do Jaworzynki Trzycatek kursują autobusy z Cieszyna: :D :D :D
http://www.wispol.pl/liniowy_rja.html

Potem można przejść na Trójstyk granic, dalej do Hyrczawy, z Hyrczawy spacerem do Jaworzynki i powrót do Cieszyna. Może być z zatrzymaniem się w Wiśle. W Wiśle w samym centrum jest ładne Muzeum Beskidzkie, można się dużo dowiedzieć o miejscowych góralach
Następna strona

Powrót do Polska