Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cieszyn-OEKOTEL GRAZ

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 31.05.2009 21:15

tosur napisał(a): no i korki w Wiedniu ;/

A po kiego grzyba się do Wiednia wjeżdżać? Z Cieszyna kierujesz się na Zylinę (na drogę 11 - trzeci węzeł za przejściem w Boguszowicach). W Żylinie na autostradę A2 w kier. Bratysławy, z Bratysławy na przejście w Jarovcach, wjeżdząsz do Austrii (A6, potem A4). Koło rafinerii w Schwechat zjeżdzasz na drogę S1 (obwodnica Wiednia) z niej na A2 i nią do Grazu. Tą drogą masz 538 km, to będzie poniżej 6h jazdy + postoje.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 02.06.2009 10:44

Mi trasa z Cieszyna do Grazu zajmuje około 6 godzin jak nie ma nadzwyczajnych korków. Z tego najgorszy jest odcinek Mikulov-Wiedeń. Jak tam się trafi ruch to może być i więcej. Co do Wiednia to nie ma się czym straszyć. Często jak jest duży ruch jedzie się wolniej ale korki nie są znowu takie częste. Trudno mi zliczyć ile razy go pokonywałem z B7 na Graz i tylko raz nastałem się w korkach.
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 02.06.2009 10:46

a przez Żyline nie jechałeś ani razu? ciekawe ile czasu tu zajęła by ci trasa
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2009 11:24

Łukasz napisał(a):Mi trasa z Cieszyna do Grazu zajmuje około 6 godzin jak nie ma nadzwyczajnych korków. Z tego najgorszy jest odcinek Mikulov-Wiedeń. Jak tam się trafi ruch to może być i więcej. Co do Wiednia to nie ma się czym straszyć. Często jak jest duży ruch jedzie się wolniej ale korki nie są znowu takie częste. Trudno mi zliczyć ile razy go pokonywałem z B7 na Graz i tylko raz nastałem się w korkach.

To po co jedziesz przez Mikulov? :roll:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 02.06.2009 11:43

Łukasz napisał(a):Mi trasa z Cieszyna do Grazu zajmuje około 6 godzin jak nie ma nadzwyczajnych korków. Z tego najgorszy jest odcinek Mikulov-Wiedeń. Jak tam się trafi ruch to może być i więcej.

To odpuść sobie Mikulov i jedź via Brno - Bratysława. Jakby nie patrzeć, to od Bielska-Białej do Mariboru lecisz wyłącznie po drogach ekspresowych i autostradach (z wyjątkiem krótkiego odcinka w Czechach, za Frydkiem Mistkiem).
Trasy do Chorwacji przez Żyline nie ćwiczyłem i nie zamierzam. SKutecznie wyleczył mnie z tego zamiaru majowy pobyt w SK.

Pozdrawiam
Rafał
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 02.06.2009 12:24

asikx napisał(a):Trasy do Chorwacji przez Żyline nie ćwiczyłem i nie zamierzam. SKutecznie wyleczył mnie z tego zamiaru majowy pobyt w SK.

Pozdrawiam
Rafał

Mógłbyś rozwinąć troszkę?
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 02.06.2009 12:45

Można powiedzieć, że powody osobiste. Jeżdżę, przez Mikulov bo "muszę" wstępować do Dolnich Dunajovic.
krzych222
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 02.06.2009 12:48

asikx napisał(a): i jedź via Brno - Bratysława. Jakby nie patrzeć, to od Bielska-Białej do Mariboru lecisz wyłącznie po drogach ekspresowych i autostradach (z wyjątkiem krótkiego odcinka w Czechach, za Frydkiem Mistkiem).

duży objazad poza tym płacisz za autstrady Czeskie i Słowackie
Wiedeń to nie Waraszwa - nawet w godzinach szczytu można przejechać płynnnie.
Polecam
Cieszyn- Brno - Znojmo - Wiedeń - to jest IMHO najszybsza trasa z Cieszyna na Gratz
pzdr
K
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 02.06.2009 12:50

to ile tą drogą jedziesz do Graz? w jakim czasie przy jakich predkosciach na trasie?
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 02.06.2009 12:54

Adam,K napisał(a):
asikx napisał(a):Trasy do Chorwacji przez Żyline nie ćwiczyłem i nie zamierzam. SKutecznie wyleczył mnie z tego zamiaru majowy pobyt w SK.

Pozdrawiam
Rafał

Mógłbyś rozwinąć troszkę?

Nie ma co rozwijać. Po prostu korki na ichniejszych odpowiednikach naszych dróg krajowych, kilometry TIR-ów - to wszystko spowodowało, ze Słowacja nie będzie uczęszczanym przeze mnie krajem tranzytowym w kierunku do Chorwacji. Wolę dodać kilkanaście/kilkadziesiąt kilometrów i kilkadziesiąt złotych na winietę, aby w pełni radować się podróżą, a nie gryźć ze złości kierownice.

Pozdrawiam
Rafał
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 02.06.2009 12:57

asikx napisał(a): Nie ma co rozwijać. Po prostu korki na ichniejszych odpowiednikach naszych dróg krajowych, kilometry TIR-ów - to wszystko spowodowało, ze Słowacja nie będzie uczęszczanym przeze mnie krajem tranzytowym w kierunku do Chorwacji. Wolę dodać kilkanaście/kilkadziesiąt kilometrów i kilkadziesiąt złotych na winietę, aby w pełni radować się podróżą, a nie gryźć ze złości kierownice.

Pozdrawiam
Rafał

Przeciez jedziesz na cadce i żyline potem sama autostrada , więc gdzie te korki widzisz?
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 02.06.2009 13:28

krzych222 napisał(a):duży objazad poza tym płacisz za autstrady Czeskie i Słowackie

Prawda. A, że duży objazd? Co z tego, jeżeli bezstresowo jadę sobie autostradą, na której ruch jest zdecydowanie mniejszy, niż na drogach krajowych.

krzych222 napisał(a):Wiedeń to nie Waraszwa - nawet w godzinach szczytu można przejechać płynnnie.

Nie wiem, co ma do trasy nad którą dyskutujemy, wplatanie tutaj Warszawy (bo domyślam się, że o to Miasto chodziło Tobie). Jeżeli chcesz szukać analogii w korkach, to wyobraź sobie, ze we Wiedniu również są korki, i to nie tylko w centrum, ale na obwodnicach również.
A Warszawa, gwoli ścisłości, jest tak zakorkowana, że przejechać nie da się przez nią nie tylko w godzinach szczytu. Problem istnieje już nawet w godzinach wieczornych i w dni wolne. Na szczęście korki te maja swoje uzasadnienie: mnogość realizowanych inwestycji (co cieszy).

krzych222 napisał(a):Polecam
Cieszyn- Brno - Znojmo - Wiedeń - to jest IMHO najszybsza trasa z Cieszyna na Gratz
pzdr
K

Mało prawdopodobne, aby była szybsza od trasy przez Mikulov. Drogi podobnej klasy, a wersja Twoja o prawie 30 km dłuższa. A nie nadrobisz tych 30 km na kawałku autostrady od Stockerau do samego Wiednia.

pozdrawiam
Rafał
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 02.06.2009 13:32

natuchna napisał(a):
Przeciez jedziesz na cadce i żyline potem sama autostrada , więc gdzie te korki widzisz?

Wszędzie tam, gdzie nie było dróg o podwyższonych parametrach. Nie wiem, może trafiłem na ewakuację słowackich cyganów, co to dobytek na lorach wywozili do rajów podatkowych. Daleko Słowacji do jakości czeskich dalnic, oj daleko.

Pozdrawiam
Rafał
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2009 13:35

krzych222 napisał(a): Cieszyn- Brno - Znojmo - Wiedeń - to jest IMHO najszybsza trasa z Cieszyna na Gratz
pzdr
K

Nie jest; po co dokładać drogi i to w dużym ruchu?
Breclav-Reintal-B7
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 02.06.2009 13:52

Problemem jest jedynie dojazd do autostrady, a później tylko same zalety. Szybka jazda autostradą aż do samej granicy Aut-Slo. Jechałem tamtędy już cztery razy i powiem, że nigdy nie stałem tam w korkach. Co prawda, były pewne utrudnienia związane z budową dróg w Słowacji, ale tragedii nie było.
Teraz też tak jadę. Za 17 dni. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone