Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ciekawy artykul dot. platnosci karta za granica

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 17.06.2009 14:38

Witam!

Bardzo ciekawy artykul dot. oplacalnosci platnosci karta poza granizami kraju. Oto on:

http://banki.wp.pl/kat,63194,title,Platnosci-karta-za-granica-tansze-niz-sie-spodziewasz,wid,11227588,wiadomosc.html
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2009 05:15

Może i ciekawy ale ja bym zmienił tytuł z:

Platnosci-karta-za-granica-tansze-niz-sie-spodziewasz

na

Platnosci-karta-za-granica-droższe-niz-sie-spodziewasz

Co innego kurs NBP ,co innego poszczególne banki.

http://banki.kantory.pl/?id=linki

Nie wchodziłem we wszystkie linki poszczególnych banków ale tam gdzie wszedłem kurs euro powyżej 4,60 czyli drożej niż na dzisiaj w kantorach.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 18.06.2009 06:32

co wynika z tego artykułu ? sztuka dla sztuki, po prostu żenada.
Proszę się dobrze wysłuchać jakie tam mądrości prawią.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 18.06.2009 06:42

Generalnie, ponowie i panie, jakby nie kręcił, mniej więcej na to samo wychodzi.
Na prawdę różnice można by odczuwalnie odczuć przy kwotach rzędu kilku tysięcy wymienianych lub wyciąganych ze ściany jednorazowo, za jednym razem, na raz ... czy jakby to tam nie sformułował...

Więc szkoda szczępicz paluchów na klawiaturze...

Nam czasem wychodziło zdecydowanie lepiej brać ze ściany (np. na Węgrzech), ale po przeliczeniu całości wydanej kwoty, wyszło, że w 7 dni "zaszczędzili my" całe 8.80 zł!!!
No.. w sumie na lody (duże) starczyło...i wodę sodową... więc jak tam kto uważa..

Ale słyszałem też, innym razem, że komuś po podsumowaniu kosztów korzystania z bankomatów wyszło, że przepłacił w tydzień ok. 10 zł ..
:P

Towarzysze! nie łudźmy się!
Banki swoje zarobić muszą!
Przecież to normalka.. i nic w tym złego ni ma..
:P
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.06.2009 07:01

Takie artytuły są potrzebne choćby ze względu, że podnoszą świadmość ludu pracującego. Jest temat do rozmowy np. jak nie ma tematu do rozmowy. :wink:
Do rzeczy. Kiedyś temu (dawno jak ch ...) kombinowałem tzn. byłem kreatywny i myślałem dlaczego mam "aż" tyle płacić. Przeliczałem .... przeliczałem "wte i nazad" i zawsze wychodziło mi że jadnak stracić muszę.
Wezmę ze sobą marki ( nie było euro) to złupie mnie kantor. Wyjmę "ze ściany" złupie mnie bank.
Moją twórczą pracę oceniłem na 100 zł ( przecież tyle była warta) :lol: a zostałem złupiony na np. 80 zł.
Wniosek: nie myśleć ( bo tym bardziej stracisz). :wink: Należy mieć tylko oczy otwarte i reagować na potencjalne niebezpieczeństwo czyli np. zamiast wypić 5 piw- wypij 4.
Wydatki są nieuniknione a "kominowaniem" zaoszczędzić można dosłownie grosze w strukturze całości wydatków.
Od tamtej pory (dawno jak ch...) już nie myślę. Wsiadam w automobil i jadę sobie na wczasy. Wolne nawet od myślenia. :lol:
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 18.06.2009 07:24

woka - podpisuje sie pod tym co napsałeś wszystkimi pięcioma kończynami

ja też (dawno jak ch...) tak kombinowałem, teraz biore walutę bo wiem jaki mam budżet na wakaje i wymieniam na miejscu,

A w razie "W" mam kredytówe ze sobą. a na wakajach to dbam tylko zeby w lodówie mieć zawsze coś zimnego do wypicia.
No ale widzisz, kiedyś (dawno jak ch...) szło przeczytać wszystkie posty dziennie na tym forum, teraz to jest niemożliwe
DINO
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DINO » 01.07.2009 23:08

tak, większość ma jakiś pęd lub gen za tym, aby sobie coś zaoszczędzić (to chyba z tych czasów planow 5-letnich, propagandy itp. nam zostało starych czasów jak ch...). Tak naprawdę to całe przeliczanie jest na nic - i tak wyjdzie na co ma wyjść. Jeden zarobi drugi nie zarobi, ale drugi będzie zadowolony z tego na co wydał kasę (w końcu się na to zgodził i kierował się racjonalnymi lub emocjonalnymi przesłankami przy decyzji wypływającymi z jego mózgu).
Jedziemy na wakacje wypocząć, a nie gnębić się myślami typu "kurczę gdybym poszedł do kantoru 100 m dalej to by mi zostało na jedno małe piwo". Podpisuję się pod dwoma powyższymi wypowiedziami w całej szerokości. PS. rzeczywiście trudno jest przejrzeć w ciągu 30 min posty z ostatnich 24h.
Pozdr
tomek_2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek_2 » 14.07.2009 22:16

DINO Zerknąłem na twój kalendarz wyjazdu - idealnie pokrywa się z moimi planami. Czy miałbyś 1 wolne miejsce u siebie w samochodzie? jeśli tak - proszę cię o kontakt w tym wątku http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=24520 Pozdrawiam, Tomek
DINO
Odkrywca
do tomek_2

Nieprzeczytany postnapisał(a) DINO » 15.07.2009 21:00

do tomek_2
sorki że piszę teraz,
ale niestety jedziemy w czwórkę i do tego objuczeni na fuuullll również w kabinie - w przeciwnym wypadku nie byłoby problema.
Pozdrav

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone